Valikko
Kotimaa

Veneilyn perustietoja aletaan opettaa kouluissa Turvallista veneilyä opitaan jo ala-asteella

Tilaajille

Kouluissa alkaa veneilyn perustietojen ja turvallisen veneilyn opetus jo ensi syksynä. Kouluhallitus pyrkii lähettämään oppimateriaalin kuntien koululautakunnille viimeistään maaliskuussa, jolloin opetus voisi alkaa seuraavan lukukauden alussa. Lautakunnat saavat päättää onko kunnassa tarvetta veneilytaitojen opetukseen.

Ylitarkastaja Aimo Juvonen kouluhallituksesta kertoo, että kyseessä on kymmenen oppitunnin paketti. Siinä on ala-astetta varten neljä aihepiiriä ja yläasteelle sekä lukiolle molemmille kolme. Juvonen on johtanut kouluhallituksen viime vuonna asettamaa työryhmää, jonka tehäväksi annettiin laatia perusteet veneilyturvallisuuden opetukselle.

Opetustavoitteita tukee ja ne tekee perustelluiksi merenkulkuhallituksen ja veneilyasiain neuvottelukunnan teettämä tuore tutkimus suomalaisesta vesilläliikkujasta. Sen mukaan esimerkiksi viime kesänä veneilleistä 80 prosenttia ei ole käynyt veneilykurssia tai saanut muuta alan koulutusta. Suurin osa kuitenkin haluaisi opetella näitä taitoja.

Vesillä liikkuvista tuntee oman arvionsa mukaan väistämissäännöt 44 prosenttia, väylämerkinnät 39 prosenttia ja hätämerkit 35 prosenttia. Merikarttaa osaa auttavasti lukea 27 prosenttia haastatelluista. Tutkimukseen osallistuneista 69 prosenttia luonnehtii silti itseään kokeneiksi.

Tutkimuksen tämä osa tarkoittaa kaikkia, jotka liikkuvat jossain muodossa vesillä. Varsinaisten veneilyn harrastajien, jotka poimittiin veneilyseuroista, arvio omista taidoista vastaa melko tarkoin eri vesillä liikkumisen sääntöjen tuntemista.

Perusasiat jo ala-asteella

Ala-asteen opetusvihkosessa on 20 runsaasti kuvitettua sivua, joilla kerrotaan veneen perusvarusteista, jäistä pelastautumisesta, turvallisesta käyttäytymisestä veneessä ja merimerkeistä. Tehtäväsivulla oppilas voi etsiä turvallisen väylän viittojen, kummelien ja linjataulujen avulla.

Yläasteen oppivihkosen nimi on "Vesilläliikkumisen pääsäännöt" ja lukion "Taidot ja valmiudet vesillä".

Opetus pohjaa mahdollisimman paljon käytäntöön ja sitä valotetaan usein todellisin tapahtumin. Esimerkiksi oppilaan vihossa on uutinen Keurusselällä toukokuussa 1988 sattuneesta veneturmasta, jossa kolme nuorta hukkui. Opettaja kertoo uutisesta ja sen taustoista. Oppilaat saavat etsiä syitä onnettomuuteen ja pyrkiä selvittämään, miten se olisi voitu välttää.

Oppimateriaali on jo valmisteltu ja painattamisesta pyydetään tarjoukset kustantajilta ennen joulua. Myöhemmin sitä täydennetään video-ohjelmilla.

Mikäli paikkakunnalla toimii veneilyjärjestöjä, niiden asiantuntemusta olisi käytettävä hyväksi. Varsinaisen opetuspaketin ohella voitaisiin kunnasta riippuen antaa tietoja vesiurheilulajeista ja opettaa solmuja ja navigointia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää