Valikko
Kotimaa

Sivistysvaliokunta sepittää uutta nimeä Suomen Akatemialle

Tilaajille

Eduskunnan sivistysvaliokunta pohtii, voisiko Suomen Akatemian nimen vaihtaa "Tiedevirastoksi". Nimen sanasepoksi arvellaan sivistysvaliokunnan puheenjohtajaa Erkki Pystystä (kok). Muita ehdotuksia ovat "Tieteen keskusvirasto" ja "Tieteellisen toiminnan edistämiskeskus".

Pystysen lisäksi nimen muutos on saanut tukea valiokunnan keskustalaisilta jäseniltä.

Keskustelu nimen muutoksesta heräsi, kun valiokunta alkoi laatia mietintöä hallituksen esityksestä, jolla täsmennetään Suomen Akatemian asema tiedehallinnon keskuselimenä.

"Valiokunta on yksimielinen siitä, että nimi muutetaan. Suomen Akatemia ei ole 'akatemia'", Pystynen perustelee. Pystysen mukaan kansainvälisessä kielenkäytössä akatemia on tieteen harjoittajien yhteisö eikä "tieteelle rahaa jakava virasto" - joksi Pystynen Suomen Akatemiaa luonnehtii. "Se ei sovellu kansainväliseen akatemioiden järjestelmään", hän tiivistää.

"Se on huuhaata. Jos joku nimen muutosta vastustaa, niin minä liityn mukaan", valiokunnan varapuheenjohtaja Heli Astala (vas) kiteyttää. Hän ei ole kuullutkaan valiokunnan "yksimielisyydestä".

"Mielipuolinen ajatus. Jollakulla on taas halu osoittaa 'suurta aloitekykyä'", Jörn Donner (r) vinoilee Pystysen aktiivisuudelle. "Akatemia on vakiintunut nimi, ja se tunnetaan ulkomailla. Toivottavasti asiasta ei tule mitään", hän manaa.

"Kansainvälisessä vertailussa meidän akatemia-käsityksessä on tarkistamisen varaa. Jos käsitys on epäsynkronissa, on keskustelu nimen muuttamisesta avattava", valiokunnan keskustalaisjäsen Tellervo Renko pohtii. Keskusta aikoo Rengon mukaan kuitenkin odottaa, mitä hallitus asiasta esittää.

"Tiedevirasto kuulostaa hassulta. Se olisi Suomen kannalta laajemminkin haitallista - se voisi herättää keskustelun maailmalla maamme suomettumisesta", Suomen Akatemian tutkimusjohtaja Elisabeth Helander toteaa. Helanderin mielestä nimen muutos antaisi kuvan siitä, että akatemia-käsitystä muutettaisiin samaan tapaan, kuin sosialistisissa maissa nyt tehdään.

"Kyllä nimeä voi muuttaa, mutta niin ei pidä tehdä kiireellä. Suomen Akatemian on voitava osallistua itse keskusteluun", opetusministeriön apulaisosastopäällikkö Matti Lähdeoja kertoo. Lähdeoja muistuttaa siitä, että Suomen Akatemian kaikki kansainväliset sitoumukset on tehty nykyisellä nimellä. "Äkillinen muutos panisi asiat sekaisin", Lähdeoja epäilee. "Hallitus saattaa tietysti ottaa asiaan aikalisän vetämällä esityksen takaisin", hän pohtii.

PAAVO RAUTIO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  9. 9

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää