Valikko
Kotimaa

Suomi aikoo luopua asteittain Etelä-Afrikan boikotoinnista Pohjoismaat valmistelevat yhteistä kauppapakotteiden purkuohjelmaa

Tilaajille

Suomi suunnittelee Etelä-Afrikan vastaisten kauppapakotteiden asteittaista purkamista. Pääministeri Harri Holkeri (kok) kertoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että Pohjoismaat laativat yhteistä ohjelmaa, jolla Etelä-Afrikan pakotteet purettaisiin sitä mukaa kun apartheid-politiikkaa lievennetään.

Holkerin mukaan uusia suhteita on luotava siten, että samalla tuetaan alkanutta rotuerottelupolitiikan karsimista. "Ilmeisesti asteittainen purkaminen on oikea tie - sillä varmistetaan se, että ilmoitetut tavoitteet toteutetaan mahdollisimman pian", hän kertoi.

"Etelä-Afrikan tasavaltaan kohdistettujen pakotteiden poistamisen ehtona on apartheid-lainsäädännön kumoaminen. Sitä ei vielä toistaiseksi ole tapahtunut", Holkeri muistutti.

Pääministeri Holkeri epäili, että kauppaboikotti on voinut vahingoittaa Etelä-Afrikan pohjoispuolisia naapurimaita. "Suomi joutuu kiinnittämään kehitysapuohjelmissa huomiota Etelä-Afrikan ympärysmaihin", hän arvioi.

Holkeri vastasi Ingvar S. Melinille (r), jota huoletti suomalaisen teollisuuden kilpailukyky Etelä-Afrikan markkinoilla.

Suomi horjumatta YK:n päätöksen takana

Pääministeri Holkeri valitteli kyselytunnilla sodan jalkoihin jääneiden siviilien kohtaloa, mutta korosti, että ainoa mahdollisuus sodan päättymiseksi on se, että Irak vetäytyy Kuwaitista.

Hän ei suostunut kuvaamaan erehdykseksi päätöstä, jolla sodan alkamiselle tehtiin aikaraja.

Kysyjä, Marjatta Stenius-Kaukonen (vas) tivasi, aikooko hallitus tehdä YK:lle jonkin aloitteen sodan päättämiseksi. Holkeri pohti, että Persianlahden sodassa rauhanaloitteiden tekeminen "ei ole osoittautunut tieksi, jolla asiat saadaan kuntoon", mutta jatkoi: "Suomen hallitus on tukenut ja tukee kaikin käytettävissämme olevin keinoin rauhanpyrkimyksiä. Olemme toistuvasti vedonneet ja vetoamme Irakiin poliittisen ratkaisun puolesta enempien kärsimysten välttämiseksi."

Aids-tukikeskukset saivat 76 prosenttia lisää

Miettisen mukaan julkisuudessa on kerrottu toispuoleista totuutta, kun on väitetty tukikeskuksien joutuvan vaikeuksiin sen vuoksi, että sosiaali- ja terveysministeriö leikkasi vuodelle 1991 varattuja rahoja.

"Tukikeskuksen saamat avustukset tulevat vuonna 1991 olemaan yhteensä 3,35 miljoonaa markkaa. Tässä on lisäystä vuoden 1990 tukeen verrattuna 1,45 miljoonaa markkaa eli kokonaista 76 prosenttia", hän kertoi.

3,35 miljoonasta 2,95 miljoonaa tulee Raha-automaattiyhdistyksen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa loput 400000.

Raha-automaattiyhdistys esitti rahan kokonaismääräksi neljää miljoonaa.

Miettinen kertoi, että Ray:n suunnitelma oli vasta esitys. Hän muistutti siitä, että runsaan 700000 markan pudotus Ray:n esityksestä koostui siten, että 400000 tuli jo eduskuntaryhmien antamina joululahjarahoina ja loput olivat "jo katettuja alijäämiä".

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää