Valikko
Kotimaa

Studia generalia -sarja alusti eurokulttuureista

Tilaajille

"Paraikaa kehkeytyvässä euroyhteisössä Suomi ei menetä vain kansallista itsenäisyyttään", Helsingin yliopiston kulttuuriantropologian professori Matti Sarmela sanoo.

"Samalla suomalaiset muuttuvat parin kolmen prosentin marginaaliväestöksi." "Siirrymme ehkä aikaan, jolloin omaehtoisuus katoaa lopullisesti ja kulttuuri on kulutusteollisuutta tai tajuntateollisuutta, suurten teknokoneistojen perimmäisen vallan väline." Sarmela puhui torstaina yliopistonsa Studia generalia -luentosarjassa kulttuurien kohtaamisesta.

Hän muistutti, että suomalaisten maakuntakulttuurien syntyessä hämäläiset, pohjalaiset, savolaiset ja karjalaiset elivät yhteisöissään, sopeutuivat omaan maantieteelliseen ympäristöönsä ja loivat omia teknisiä ratkaisujaan.

"Sopeutumalla ympäristönsä luonnonvaroihin paikallisyhteisöt ovat luoneet sen kulttuurien rikkauden ja moninaisuuden, joka maapallolla on olemassa."

Uusi maanosan tuhoava kulttuuri

"Suomi elää mukana jatkuvasti keskittyvässä järjestelmässä, joka kuluttaa kiihtyvällä vauhdilla maapallon kaikkia raaka-ainevaroja, ulkopuolisia resursseja, öljyä, sademetsiä. Keskitetty valtiokulttuuri kasvaa maanosakulttuuriksi." Sarmelan mukaan Suomen sopeutuessa euroyhteisöön jäljelle jäävät vain rakenteet, jotka toimivat maanosakulttuurissa.

Vapaus tuhoaa ihmisen juuret

"Mannerkulttuuri vapauttaa pääomat, tavarat, poistaa kansojen väliset rajat ja valtiokulttuurien kahleet. Ihmisestä tehdään yksilö, single. " "Tietokone vapauttaa hänet ajasta ja paikasta, hän elää kaikkialla mediaympäristössä, Euroopan palveluverkostoissa. Hän saa kuluttaa yhä enemmän vapauksia, seksiä, väkivaltaa ja huumeita. Hänen vapautensa ovat rajattomasti myytävinä." Mutta vapaus voi olla myös vankila, yksilöt eivät ehkä osaa tai saa elää palveluverkostojen ulkopuolella.

"Yksityistetty euroihminen on oman teknokoneistonsa vanki. Ihmiskoneistojen hallintakieli toistaa itseään, sanat vain vaihtuvat uusiin. Uusi kulttuuri ei ole ranskalaista tai suomalaista vaan oma ylikansallinen järjestelmänsä." Sarmela huomauttaa, että keskitetyt järjestelmät ovat aina tuottaneet jäsenensä, neuvostoihmiset. Ne tulevat tuottamaan myös uuden euroihmisen.

"Ne ovat myös aina määritelleet anti-ihmiset, jotka eliminoidaan järjestelmästä - kirkko noidat, kommunistit kulakit, natsit ei-arjalaiset ja niin edelleen." Eurooppaan yhdentyvässä virallisessa Suomessa anti-ihmisiä voivat olla esimerkiksi poliittisesti sitoutumattomat tai "vääriin puolueisiin" lukeutuvat ihmiset, oli heillä työpaikkojen tai apurahojen haussa miten korkea käytännön tietotaito, opillinen tausta ja suosittelija tahansa, Sarmela toteaa.

"Keskittynyt valta valitsee ja palkitsee tukijansa."

Honko uskoo kansallisvaltioon

Studia generaliassa puhuneen Hongon mukaan taloudellinen integraatio ei ole vakava kulttuuriongelma.

"Kansainvälistyminen jopa johtaa juuri parhaiden kansallisten kulttuurisaavutusten uusiin vientiponnistuksiin." Kulttuurien erilaisuus ei ole yksittäisten piirteiden varassa, vaan "maa painaa parrelleen" myös uuden aineksen, Honko sanoo.

"Samaan suuntaan tapahtuvat sopeutukset luovat sitkeitä rakenteita, paljon sitkeämpiä kuin ne sosioekonomiset rakenteet, joiden varaan esimerkiksi marxilainen tutkija perustaa analyysinsa." Cocacola-kulttuurin maailmanlaajuisesta yhdenmukaistavasta vaikutuksesta ei Hongon mukaan tarvitse kantaa suurta huolta.

"Pullo on vain pullo. Sen paikka perinnejärjestelmässä on eri yhteisöissä erilainen. Siihen liitetään eri ajatuksia ja käyttöä." "Ei ole mahdotonta, että pullo jopa näyttää erilaiselta. Näkeminen on luovaa toimintaa ja kulttuuriin sidoksissa."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää