Valikko
Kotimaa

Uudet menetelmät paljastavat elintarvikkeiden säteilytyksen

Tilaajille

Suomessa on kehitetty uusia menetelmiä elintarvikkeiden säteilyttämisen paljastamiseksi. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen elintarvikelaboratorion kehittämällä kuolleiden mikrobien määrään perustuvalla menetelmällä saadaan selville, onko tutkittavaa tuotetta käsitelty kuumentamalla, kaasuttamalla, säteilyttämällä tai muulla tavalla.

Helsingin yliopiston radiokemian laitoksen menetelmällä puolestaan voidaan todeta säteilyttämiseen perustuva muutos hienosokerikiteen kokoisesta näytepalasesta.

Suomessa voimassa oleva, 1987 annettu asetus sallii säteilyttämisen vain kuivien ja kuivattujen mausteiden sekä syöpäpotilaiden erikoissairaalaruuan säilöntäkeinona.

Säteilyttäminen on Suomessa ilmoitettava tuotteen pakkauksessa. Ruotsissa elintarvikkeiden säteilyttäminen on kokonaan kielletty, eikä sinne saa tuoda säteilytettyjä elintarvikkeita.

Elintarvikkeiden säteilyttämisen toteaminen oli aikaisemmin vaikeaa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen elintarvikelaboratorion ja Helsingin yliopiston radiokemian laitoksen kehittämät uudet menetelmät soveltuvat nyt myös ulkomailta Suomeen tuotavien elintarvikkeiden rutiinitarkastuksiin.

Katkarapujakin säteilytetään

Tullilaboratorion johtajan Heikki Pyysalon mukaan säteilyttämistä käytetään mausteiden lisäksi maailmalla. mm. katkarapujen ja mansikoiden säilöntäkeinona.

Gammasäteily tuhoaa tuotteista mikrobit. Tehokkaalla säteilyttämisellä myös pilaantuneista elintarvikkeista tulee käyttökelpoisia kun kaikki mikrobit tuhoutuvat.

Säilöntään käytetty säteily on läpitunkevaa sähkömagneettista, ionisoitaa säteilyä. Se ei ole radioaktiivista, mutta säteily syntyy radioaktiivisessa kobolttikanuunassa.

Suomessa on yksi laboratorio, jossa säteilytystä käytetään säilöntämenetelmänä ja sairaalatarvikkeiden sterilointiin. Ey-maissa laaditaan parhaillaan lainsäädäntöä elintarvikkeiden säteilyttämisestä. Sallittavaksi on esitetty mm. broilerien, sammakon reisien ja katkarapujen säteilyttäminen.

Suomessa kehitelty menetelmä on herättänyt laajaa kiinnostusta myös ulkomailla. Kysymys säteilyttämisen sallimisesta elintarvikkeiden säilöntäkeinona on ollut pitkään poikkeuksellisen vilkkaan kiistelyn kohteena myös kansainvälisesti, koska luotettavia menetelmiä säteilyttämisen osoittamiseksi ei aiemmin ole löydetty.

Kansainvälisillä markkinoilla on alkanut esiintyä yhä enemmän säteilytettyjä elintarvikkeita. Monet asiantuntijat puoltavat Heikki Pyysalon mukaan säteilyttämistä mutta kuluttajat ovat kaikissa maissa vastustaneet sitä.

Ulkomaankauppaministeri Pertti Salolaisen (kok) mukaan säteilytettyjä elintarvikkeita on varmuudella todettu ilmestyneen myös Suomeen. Salolaisen mukaan siitä todistavat myös eräiden kuluttajien ilmoitukset pilaantumattomina säilyvistä elintarvikkeista.

Salolainen pitää nyt kehitettyä tarkastusmenetelmää erinomaisena mm. siksi, että se soveltuu myös rutiinitarkastuksiin.

Kokeiltiin jo 1989

Tullilaboratorio on ollut kiinteästi mukana uuden menetelmän kehittämisessä, ja sitä on jo viime vuoden puolella alettu soveltaa käytännössä Suomeen tulevien elintarvikkeiden tarkastuksessa. Menetelmällä tutkitaan kaikki ne tuontielintarvikkeet, joista epäillään, että niitä olisi voitu käsitellä säteilyttämällä.

"Alustavasti menetelmää kokeiltiin jo vuoden 1989 aikana, mutta silloin sitä ei vielä katsottu niin luotettavaksi, että sen perusteella olisi voitu tehdä päätöksiä vaarantamatta vastapuolen oikeusturvaa. Nyt menetelmän luotettavuus on jo osoitettu riittävän pätevästi", ylitarkastaja Juhani Paakkanen kauppa- ja teollisuusministeriöstä sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää