Valikko
Kotimaa

Juhla murheen keskellä

Tilaajille

Toivo paremmasta tulevaisuudesta kangasteli Suomessa asuvien kurdien uuden vuoden juhlassa, jota juhlittiin lauantaina Helsingissä. Kurdistan-viikon tapahtumassa oli mukana iso joukko suomalaisia ystäviä.

Vakavan alun, kurdimarttyyrien muistohetken jälkeen tunnelma lämpeni nopeasti, eikä ohjelmaa seurattu niskat tönkköinä. Yleinen tanssi ympäri salia alkoi miltei välittömästi.

Tilaisuus nähdä ja puhua ehkä kaukaistenkin ystävien kanssa käytettiin hyväksi tarmokkaasti; taskukamerat surrasivat ja lapset muodostivat erilaisia jengejä; muun muassa ns. mikrofonijengin, joka esitysten väliaikoina huolehti yleisön viihdyttämisestä.

Tyylikkäästi pukeutuneiden kurdien juhla oli iloinen ja välitön. Välillä syötiin ruokaa, vaalean leivän välissä olevaa jauhelihapihviä, sheftaa. Ruoka oli valmistettu talkoilla aiemmin päivällä Malmilla.

Ihmeteltävältä tuntuu, että iloinen luonteenlaatu on säilynyt, vaikka kurdeja on vainottu viiden valtion alueella vuosisatoja. Juhlan sävy oli selvä: vapaa Kurdistan. Kurdeja asuu Turkissa, Iranissa, Irakissa, Syyriassa ja Neuvostoliitossa yhteensä yli 20 miljoonaa, mutta hajaantuneisuudesta huolimatta Kurdistanin maantieteellinen alue on selvä. Myös kurdien historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.

Helsingin lisäksi kurdeja asuu Hämeenlinnassa, Vaasassa ja Lahdessa. Suurin osa osa eli satakuusikymmentä kurdia on tullut YK:n pakolaisavun ylläpitämiltä leireiltä Turkista.

Kurdit pitkään epätoivottuja kaikkialla

Puutarhuri Rafik Jasin pakeni perheineen Iranin ja Irakin kautta Turkkiin, jossa he asuivat kolme ja puoli vuotta. Irakissa lapset puhuivat arabiaa ja Turkissa koulukieli oli turkki. Suomi on heidän kolmas vieras kielensä, mutta samalla ensimmäinen maa, jossa he uskaltavat olla kurdeja.

Kurdistanin öljykaupungissa Kirkukissa Rafik viljeli kukkakaalia ja salaattia, ja Suomessa hän opiskelee Lahden ammatillisessa kurssikeskuksessa. Töitä on luvassa hautausmaan puutarhurina.

"Istutan tulppaanisipuleita", hymyilee mies joka vajaassa vuodessa on oppinut puhumaan selvää suomen kieltä.

Uuden vuoden juhla, naurus, on myös vapauden juhla, jolloin ihmiset aina kokoontunut yhteen, laulamaan ja soittamaan. Silloin ihmiset antavat anteeksi toisilleen, jos on ollut erimielisyyksiä. Lauantain juhlassa oli vieraita muun muassa Ruotsista. Yksin Göteborgissa, jossa asuu myös Rafikin veli, on kolmentuhannen kurdin yhteisö. Rafikin komea kansallispuku on valmistettu Ruotsissa. Perhe ja sukulaiset ovat kurdeille hyvin tärkeitä.

"Koti on hauskin paikkamme", naurahtaa Aram al Fat, joka oli ensimmäisten Suomeen tulleiden kurdien joukossa kolme ja puoli vuotta sitten.

Ihmiskunta tuhoaa omaa menneisyyttään

"Suurin osa alueestamme on kurdien hallinnassa ja nyt tarvitsemme ulkomaailman apua pyrkimyksillemme", Aram sanoo.

"Meillä on erilaisia poliittisia ryhmiä niin kuin Suomessakin, mutta päämäärästä, vapaasta Kurdistanista, olemme yksimielisiä." Hänen mielestään suomalaisten ja kurdien itsemääräämiskamppuilussa on ollut samankaltaisia piirteitä.

"Kaikilla Suomessa olevilla kurdeilla on oma historiamme, mutta kaikki me etsimmme täältä vapautta elää. Saddam soti maailmaa vastaan ja me olemme asuneet siellä koko ajan", Aram muistuttaa.

Juhlan järjestäneen Suomen kurdi -yhdistyksen kulttuurivaihdosta vastaava taiteilija Rahbar ihmettelee George Bushin asennetta.

"Bush sanoo, että Saddam pommittaa omia ihmisiään. Me emme ole Saddamin ihmisiä, vaan haluamme oman tulevaisuuden kurdien demokratiana." "Koko ihmiskunnan juuret ovat peräisin kurdialueilta Mesopotamiassa, ja antamalla pommitusten jatkua ja jättämällä kurdit oman onnensa nojaan, ihmiskunta samalla tuhoaa omaa menneisyyttään." Helsingin Sanomat julkaisi eilen sunnuntaina sivulla C 5 artikkelin kurdikansan taistelusta itsemäärämisoikeuden puolesta.

ILARI RANTA Erkki Laitila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää