Valikko
Kotimaa

Tampereella juhli 7500 veteraania Rehn vaati rintamasotilastunnusta myös ulkomaalaisille vapaaehtoisille

Tilaajille

Rintamasotilastunnus pitäisi puolustusministeri Elisabeth Rehnin mukaan antaa myös viime sodissa Suomea puolustaneille ulkomaalaisille vapaaehtoisille, pelkkä kunniakansalaisen titteli ei riitä. Rehn puhui lauantaina kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Tampereella.

Veteraanijuhlia järjestettiin myös noin 300 kunnassa, monet yhteisvoimin puolustuslaitoksen kanssa. Viidettä kertaa vietetty veteraanipäivä on valtion kunnianosoitus Suomen noin 300000 sotaveteraanille. Heistä 50000 on rintamalla palvelleita naisia. Ulkomaisia vapaaehtoisia osallistui talvisotaan noin 11600 ja jatkosotaan noin 6000.

Suomessa on kuntoutettu muun muassa virolaisia veteraaneja. Rehnin mielestä vapaaehtoisen auttamisen lisäksi myös hallituksen on tehtävä jotakin.

Veteraanit tarvitsevat asumispalveluita, eläketurvaa sekä yhä enemmän sairaskotipaikkoja. Rehnin mielestä syytä on muistaa myös kotirintaman naisia, jotka nyt hoitavat vammautuneita miehiään. Uusimpien selvitysten mukaan vain viidennes heistä enää jaksaa hoitaa omaisiaan.

"Viimeiset kaksi vuotta meitä on arvostettu"

Halliin oli lauantaina kokoontunut noin 7500 veteraania ja heidän omaistaan. Siellä tapasivat toisensa myös vanhat soturit Aarre Häyhä Simpeleeltä, Esko Luostarinen Turusta, Terho Könönen Joensuusta sekä Viljo Nevaharju , Mikael Ojala ja Jaakko Kirjavainen Tampereelta. "Tutunnäköisiä pärstiä, mutta kyllä 46 vuotta on meitä muuttanut." Miehet joutuivat sotaan parikymppisinä. "Esko taisi olla 19, kun joutui sotavangiksi ja Terho on kertaalleen julistettu kuolleeksi." "Meillä Suomessa asiat ovat kohtalaisen hyvin", miehet sanovat ja nostavat leukansa ylemmäksi. "Vaan kuntoutukseen kun pääsisi edes kerran", Simpeleen mies huokaa.

Jokainen mies on pannut merkille, että veteraaneja on viimeisen parin vuoden aikana alettu arvostaa. Se näkyy etenkin nuorten tavassa ruveta juttusille ja kysellä veteraanien kokemuksista.

"Parina vuonna olen kiertänyt kahdessa kolmessa koulussa veteraanipäivänä juttelemassa. Nuoret on niin kiitollista porukkaa, että jos tämä päivä ei osunut lauantaiksi, en olisi ehtinyt lähteä tänne", sanoo Könönen, laulujentekijä ja 11 kunniamerkin mies.

Veteraanit kiersivät kouluissa

Tampereen Rintamamiesveteraanien puheenjohtaja, liikuntaneuvos Tapani Jokihaara puhui Tampereen Klassillisen koulun yläasteella ja lukiossa. "Ei siinä tietysti kovin lähelle oppilaita pääse, kun puhuu mikrofoniin ja oppilaat ovat luokissa. Mutta sen siinä kerkiää kertomaan, miksi täällä Tampereella on Tammenlehväkoti tai Kaupin veljeskoti." Jokihaara kutsuttiin 19-vuotiaana Takon sähkömiehen hommista kesällä 1941 koulutukseen ja sitten syksyllä rintamalle viestimieheksi. "Selvisin sodasta ulkoisesti parilla pienellä naarmulla. Unissa sitä soti vielä monta vuotta." Nuorille hän haluaa korostaa, että "Veljeä ei jätetä -henki on yhteistä vastuuta".

Suomen veteraaneja asuu Ruotsissa noin 10000. Suomen Tukholman suurlähetystön veteraanijuhlaa vietettiin jo perjantaina. Ensi vuonna valtakunnallinen pääjuhla pidetään Helsingissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää