Valikko
Kotimaa

Veromuistutuspäätökset postiin kesäkuussa Aiheettomistakin lisäveroista maksettava ensimmäinen erä

Tilaajille

Tutkijalautakunnan päätökset eivät ehdi veromuistutuksen tehneille ennen lisäveron ensimmäistä eräpäivää 20. toukokuuta. Päätöksiä ryhdytään laskemaan aikaisintaan ensi viikolla.

Viivästyminen johtuu verohallituksen atk-ongelmista. Tarpeellista tietokonesovellusta ole saatu ajoissa valmiiksi. Verotoimistoissa muistutukset ovat sen sijaan edenneet aikataulun mukaan.

Lisäveroja saanut joutuu maksamaan ensimmäisen erän, vaikka olisi tehnyt hyväksyttävän muistutuksen. Aiheeton lisävero palautetaan myöhemmin takaisin. Palautettavalle määrälle maksetaan yhdeksän prosentin vuotuista korkoa.

Valtaosa tutkijalautakunnan päätöksistä postitetaan todennäköisesti vasta kesäkuussa.

Verohallitus kiisti torstaina Veronmaksajain keskusliiton tiedot, joiden mukaan tänä vuonna olisi tehty huomattavasti aiempaa enemmän muistutuksia. Viime vuonna niitä tehtiin 110000 - nyt muistutuksia ja oikaisuvaatimuksia on kertynyt saman verran.

Asuntovähennyksiä jäänyt huomioimatta

Apulaisjohtaja Mirjami Laitisen mukaan tällaisia kortteja on tulostettu arviolta 20000. Verovelvollisille lähetetään uusi kortti ja selvitysosa. Korteissa voi olla myös muita virheitä, esimerkiksi lapsivähennys voi puuttua.

Monelle posti ei tuo verokorttia lainkaan. Näin voi käydä esimerkiksi, jos verovelvollisen kotikunta tai perhesuhteet ovat muuttuneet viime vuoden tammikuun ensimmäisen päivän jälkeen.

1. heinäkuuta voimaan tulevat verokortit on tarkoitus saada perille toukokuussa. Ohessa seuraa tiedote, jossa mm. neuvotaan, miten tarkastetaan, onko pidätysprosentti oikea.

Tiedote sisältää lisäksi mm. valtionverotaulukon sekä taulukot, jotka kertovat, mikä pidätysprosentiksi tulee tietyillä tuloilla ja tietyillä vähennyksillä.

Uusissa taulukoissa ei oteta vielä huomioon hallituksen tuoretta päätöstä, jonka mukaan yli 80000 markkaa ansaitsevien sairausvakuutusmaksua korotetaan pennillä äyriä kohti. Päätös lankeaa maksettavaksi vasta lopullisessa verotuksessa.

Lisäveroja yli 9 miljardia

Ensi kertaa kesäkuussa töihin menevällä koululaisella voi olla ainoastaan heinäkuussa voimaan tuleva verokortti. Tällaisissa tapauksissa työnantaja saa käyttää koululaisen uutta verokorttia jo ennen heinäkuuta.

1989 tulojen ja varallisuuden perusteella maksettiin veroa yhteensä lähes 95 miljardia markkaa, ja välittömien verojen määrä kasvoi 8,5 prosenttia.

Verovuodelta 1989 maksetaan veronpalautuksia ja niiden myöhästymisestä johtuvaa hyvitystä yhteensä 6926 miljoonaa markkaa. Hyvityksen osuus on on 250 miljoonaa.

Palautuksen saajia on 2538000, ja keskimääräinen palautus on 2700 markkaa. Palautukset ovat pankkitileillä 22. toukokuuta. Postista niitä voi ryhtyä nostamaan 21.-23. toukokuuta lähtien.

Lisäveroa joutuu maksamaan 154800 verovelvollista. Rahaa peritään 9021 miljoonaa, ja keskimääräinen lisämaksu on 5800 markkaa. Ensimmäisen erän viimeinen maksupäivä on 20. toukokuuta ja toisen 17. kesäkuuta.

Autoedun verotus muuttumassa

Työryhmän mukaan autoedun verotus säilyisi keskimäärin entisellä tasolla. Käytännössä luokkien keskihintaa kalliimpien autojen verotusarvot nousisivat ja keskihintaa halvempien laskisivat.

Kuukausittainen verotusarvo muodostuisi pääasiassa auton hinnan perusteella. Se olisi esimerkiksi mallin ohjevähittäismyyntihinta. Alennuksella ostetun auton hintaa ei voitaisi käyttää verotusarvoa määriteltäessä.

Lisävarusteet autopuhelinta ja tavallisia talvirenkaita lukuunottamatta nostaisivat hankintahintaa niiltä osin kuin hankinnat ylittäisivät 4000 markkaa.

Myös käyttökustannukset vaikuttaisivat verotusarvoon. Käyttökustannuksia vastaava markkamäärä olisi sama koosta, hinnasta tai käyttöönottovuodesta riippumatta.

Jako vapaaseen autoetuun ja auton käyttöetuun säilyisi ennallaan. Kolmannen vuoden jälkeen verotusarvo pienenisi niin kuin ennenkin.

Verohallintoon virantäyttökielto

Verohallinnolta edellytetään 50 viran tai tehtävän vähentämistä vuoteen 1992 mennessä ja edelleen 80 viran ja tehtävän vähentämistä vuoteen 1993 mennessä.

Hallitus määräsi lupamenettelyn koskemaan niitä avoinna olevia tai avoimeksi tulevia verohallinnon virkoja ja tehtäviä, joita ei ole julistettu vakinaista täyttämistä varten haettaviksi viimeistään 15. toukokuuta 1991. Päätös on voimassa enintään vuoden 1992 loppuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  9. 9

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  10. 10

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää