Valikko
Kotimaa

Täällä Melbourne Kaupat auki kiellosta huolimatta

Tilaajille

Kauppojen aukiolo-ajoista riidellään Melbournessa niin että kuluttaja alkaa olla pyörällä päästään. Enää ei tiedä mikä kauppa on auki ja mihin kellonaikaan, puhumattakaan viikonlopuista. Jos sunnuntaina sattuu tarvitsemaan kirjoja, lehtiä, kukkia, lääkkeitä, leipää tai esimerkiksi uima-altaan, kauppa käy. Mutta laki kieltää mm. tavallisten valintamyymälöiden ja lihakauppojen aukiolon. Etenkin huonekaluliikkeet, rautakaupat ja suuret tavarataloketjut ovat ärsyyntyneet kiellosta siinä määrin, että rupesivat lakia uhmaten pitämään ovensa auki seitsemänä päivänä viikossa. Victorian osavaltion hallitus huomasi jäävänsä häviölle ja teki kompromissiratkaisun. Nyt Melbournen kaupat saavat olla auki kymmenenä sunnuntaina vuodessa.

Kuluttajien enemmistö toivoisi seitsenpäiväistä ostosviikkoa. Mutta ajatuksen on tuominnut Kansallinen naisten neuvosto, joka on Australian 150 naisjärjestön katto-organisaatio. Se puolustaa asiassa myymälätyöntekijöiden naisvaltaista liittoa, jonka mukaan sunnuntaikaupassa ei ole kyseessä pelkästään kaupankäynti, vaan myös naisten työllisyys ja terveys.

Liiton mielestä sunnuntait ovat monille työntekijöille ainoita päiviä, jotka voi pyhittää perheelle ja kulttuuririennoille. Liiton mukaan aikaa on perheissä nykyiselläänkin niukasti. Yhteiskunta joutuu maksamaan seuraukset, jos viimeinenkin yhteinen aika viedään myymälätyöntekijöiltä. Joko perheet hajoavat tai naiset joutuvat luopumaan työpaikastaan, varoittaa liitto.

Jos melbournelaiset eivät ole selvillä myymälöiden aukioloajoista omassa kaupungissaan, vielä vähemmän he ymmärtävät muun Australian kaupankäynnistä. Osavaltioiden vähittäismyyntilait eroavat toisistaan huomattavasti.

Tasmaniassa vain jotkut myymäläketjut, yli sadan työntekijän kaupat, joutuvat pitämään ovensa kiinni pyhänä. Mutta tasmanialaisilla ei ole samanlaista ostohinkua kuin mantereen puolella - ja näinä talouslaman aikoina tuskin rahaakaan. Kauppoja tehdään sunnuntaisin vain harvoissa myymälöissä.

Pohjoisterritoriossa kauppa käy koska vain, ellei kauppias ole lähtenyt kalaan tai pubiin. Uudessa Etelä-Walesissa laki antaa oikeuden sunnuntaikauppaan useille myymälöille, samoin kuin Queenslandissa, jossa myymälänä pidetään myös hautaustoimistoa.

Etelä-Australian lakipykälistä ei kukaan saa selvää. Korkeimman oikeuden tuomarikin valitti kerran, että osavaltion myymälöiden aukiololaki on kurjimmin kirjoitettu dokumentti minkä hän on onnettomuudekseen joutunut lukemaan.

Lakeja kierretään. Kun kello 17.30:n jälkeen lehmän, lampaan ja possun lihan myynti tuoreena on kielletty, eteläaustralialaiset ostavat pakastettua. Kassan jälkeen he voivat lykätä ostoksensa myymälän mikroaaltouuniin sulamaan ennen kotiin vientiä.

MARJATTA FORWARD

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää