Valikko
Kotimaa    |   NÄKÖKULMA

Lehmälläkin on oma neuvojansa

Tilaajille

ENSI VUODEN ALUSTA jokaisen Suomen kunnan on aloitettava kunnallinen kuluttajaneuvonta. Näin on luvattu. Suomalaista kuluttajaako aletaan opastaa ja neuvoa siinä, missä yrityksiä tai maatalouttakin?

Näin pilvetön taivas ei ole. Kunnallisia kuluttajaneuvojia on toistaiseksi vain 67. Verrattuna esimerkiksi 3300 maatalousneuvojaan määrä on mitätön. Jopa karjantarkkailijoita mahtuu Suomeen seitsenkertainen määrä eli viisisataa. Kuntien viranomaisneuvonta elää yhä agraariaikaa. Huonosti voiva lehmä hoidetaan verovaroin, huonosti voivaa kuluttajaa pidetään vain hölmönä.

Kulutusjuhlat jouduttiin viemään läpi kantapään kautta. Ei ihme, että tuli krapula. Tyhmää ja kilttiä kuluttajaa höynäytettiin mennen tullen. Asialla olivat yhtä lailla talouspoliitikot kuin kynnelle kykenevät yrityksetkin. Monen kuluttajan arkielämä muuttui niin jännittäväksi, että laskuja riittää vielä vuosiksi eteenpäin.

Suomi on nyt saanut kuluttajaviraston ja Kuluttajaliittokin on muuttumassa oikeaksi kuluttajaliitoksi. Kuluttajan asiaa on viety eteenpäin. Nyt on vuorossa koko valtakunnan kattava kunnallinen kuluttajaneuvonta. Näyttää jälleen epävarmalta, toteutuuko se.

Asiaa koskeva laki on juuttunut ja neuvonnan järjestämisestä kiistellään eri ministeriöissä. Kunnissa virkoja jopa lakkautetaan. Ilmassa elää epäilys, että kuluttajaneuvonnan pakollisuus puretaan. Kun valtion ja kuntien talous kituuttaa ehkä vuosia eteenpäin säästöbudjeteilla, kuluttajaneuvonta lienee niitä asioita, joista on helpoin livetä. Silloin nykyistenkin neuvojien apu on vaarassa.

Ruotsin kokemusten mukaan kuluttajaneuvonnassa säästäminen olisi paitsi tyhmää myös kallista. Siellä tehdyt selvitykset kunnallisesta kuluttajaneuvonnasta ovat varsin myönteiset. On laskettu, että yhteiskunta säästää neuvonnallaan huomattavia summia selvää rahaa.

Suomen nykyinen kunnallinen kuluttajaneuvonta toimii pahasti ylikuormitettuna. Silti se pystyy selvittämään peräti 95 prosenttia kaikista riita-asioista - ja varsin halvalla. Kunnallinen kuluttajaneuvonta maksaa useimmissa kunnissa vain 2-6 markkaa asukasta kohden vuodessa. Halvimmillaan selvitään markalla, kalleimmillaan siihen uppoaa 23 markkaa. Voi vain arvuutella, millaisista summista puhuttaisiin, jos asiat jouduttaisiin hoitamaan oikeuslaitoksen kautta.

Kunnallisen kuluttajaneuvonnan laajentaminen koko maahan maksaa valtiolle ja kunnille yhteisesti noin 15 miljoonaa markkaa. Maatalousneuvonnassa pyörivät samaan aikaan sadat miljoonat markat.

Yli puolet Suomen kunnista on yhä ilman kunnallista kuluttajaneuvontaa. Niillä on nyt muutama kuukausi aikaa hoitaa asia kuntoon, jos neuvonnan pakollisuudesta pidetään kiinni. Niin kuluttajavirasto kuin Kuluttajaliittokin pitävät tärkeänä, että kunnat eivät lipeä. Ne korostavat puolueettoman kuluttajaneuvonnan merkitystä ja epäilevät ostopalvelujen olevan hajanaisia ja laadultaan kenties heikkoja.

Pallo lentää vuoden vaihteessa joka tapauksessa kuntiin. Niiden on päätettävä, palvellaanko kunnan asukkaita myös kuluttajina vai veikö kenties golfkenttä voiton. Vaivaton ja halpa tapa ratkaista asia olisi kouluttaa yksi kunnan kymmenestä maatalousneuvojasta kuluttajaneuvojaksi.

Kristiina Ritvos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  9. 9

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää