Kotimaa

Autoalankeskusliiton toimitusjohtajaa harmittaa romutuspalkkion kariutuminen: ”Kaivos vei rahat”

Pekka Rissa haluaisi nähdä laskelmat, joiden mukaan romutuspalkkio ei kannattaisi.

Maan hallituksen mahdollinen tyrmäys uudelle romutuspalkkiokokeilulle saa Autoalankeskusliiton toimitusjohtajan Pekka Rissan mielen mustaksi.

HS:n tietojen mukaan hallitus ei aio hyväksyä iikenne- ja viestintäministeriön (LVM) uutta esitystä runsaan puolen vuoden romutuspalkkiosta. Asia on esillä hallituksen kokouksessa budjetin täydennysesityksen yhteydessä torstaina.

Kokeilun jatko ei tiettävästi ole miellyttänyt valtion kirstunvartijaa eli valtiovarainministeriötä. Valtiovarainministeriö oli se, joka karsi LVM:n esittämän romutuspalkkioesityksen valtion budjettiesityksestä syksyllä.

Liikenneministeriön esityksessä kokeilu olisi kestänyt puoli vuotta, ja romutuspalkkio olisi porrastettu 500–3 000 euroon uuden auton päästöjen mukaan. Viime vuonna toteutetussa kokeilussa palkkio oli kiinteä 1 000 euroa riippumatta uuden auton päästöistä.

Autoalankeskusliitto on ollut romutuspalkkion kannattaja. Rissa ihmettelee nyt, millä laskelmilla kokeilu on saatu näyttämään kannattamattomalta.

”Edellisestä kokeilusta tuli valtiolle nettotuottoja! Valtio sai 17 miljoonan euron verotulot 8 miljoonan euron kuluilla. Haluaisin todella nähdä valtiovarainministeriön laskelmat”, ihmettelee Rissa.

Vuoden 2015 kokeilussa 60 prosenttia autoaan vaihtaneista autoilijoista ilmoitti, etteivät he olisi ostaneet uutta autoa ilman romutuspalkkiota. Romutetut autot olivat pääosin liki 20-vuotiaita. Kokeilun tuloksia on selvittänyt liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Rissa sanoo, ettei hän ymmärrä, miten Suomi oikein aikoo päästä CO2-päästöissä tavoitteisiinsa. Suomi on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä 39 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Hallituksen torstaisen kokouksen isoin asia on Terrafamen lisärahoitus. Terrafamelle on pedattu sadan miljoonan euron lisäpotti Sotkamon kaivoksesta.

”Tätä vähän pelkäsinkin, kun Terrafamen lisärahoitus tuli julki. Kaivos vei rahat”, Rissa harmittelee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Romutuspalkkio
 • Budjetti 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Joskus kannattaa olla vähän rajoittunut – Omien rajojensa kunnioittaminen on edellytys sille, että on ”hyvä sängyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää