Kotimaa

Älykkään liikkumisen tutkimushanke synnytti kiistan siitä, voiko ammattikorkeakoulussa olla professoreita

Tuoreimman tittelisodan herätti Metropoliaan perustettu tutkimusprofessuuri. Opetusministeriön mukaan professori-nimike on varattu yliopistoille.

Voiko ammattikorkeakouluissa olla professoreita tai edes tutkimusprofessoreita, vai ovatko ne yliopistojen ja tutkimuslaitosten monopoli? Tästä liikenne- ja viestintäministeriö oli ainakin alkuun eri mieltä kuin opetus- ja kulttuuriministeriö.

Tuorein tittelisota kahden eri korkeakoulumuodon välillä syntyi, kun Metropolia-ammattikorkeakoulu ilmoitti viime viikolla perustaneensa ensimmäisen suomalaisammattikorkeakoulun tutkimusprofessuurin, jonka on määrä kehittää älykästä liikkumista ja saasteetonta liikennettä.

Professoriliitto ja opetusministeriö huomauttivat oitis, että ammattikorkeakoulussa on säädösten mukaan yliopettajia, lehtoreita ja muuta opetus- ja tutkimushenkilöstöä, kun taas professoreita on vain yliopistossa. Myös valtion tutkimuslaitoksissa, kuten THL ja Luke, voi olla tutkimusprofessoreita.

”Ministeriön näkemys on, että professorin nimike on varattu yliopistoille, eikä ammattikorkeakouluilla ole oikeutta sitä käyttää”, sanoo ylijohtaja Tapio Kosunen opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Kosunen kertoo tavanneensa hankkeen rahoittajatahojen edustajat ja pyytäneensä heitä poistamaan tiedotteistaan maininnat tutkimusprofessorista ja tutkimusprofessuurista.

Tiedotteita onkin muokattu niin, että niissä puhutaan yleisemmin tutkimushankkeesta, ja professoriviittaukset on otettu pois. Silti tehtävään kolmeksi vuodeksi nimetty yliopettaja esiintyi esimerkiksi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina yhä tutkimusprofessorina.

”Meidän pitää nyt yhdessä harkita, mikä olisi sopivin suomenkielinen nimike”, sanoo tki-johtaja Anna-Maria Vilkuna Metropolia-ammattikorkeakoulusta. Tki tarkoittaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa.

Vilkunan mukaan nykyinen yliopettaja-nimike viittaa liikaa opetukseen, kun kyseessä on kuitenkin akateeminen ja kansainvälisyyteen tähtäävä tutkimushanke. Englanninkielisessä informaatiossaan kyseisestä tehtävästä ammattikorkeakoulu käyttääkin nimikettä Research Professor. Kosusen mukaan opetusministeriön ohjeistus koskee myös englanninkielisiä nimikkeitä.

Joustavaa ja saasteetonta liikkumista edistävän hankkeen takana ovat liikenne- ja viestintäministeriö, liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikennevirasto. Tavoitteena on parantaa Suomen mahdollisuuksia nousta eturintamaan asiakaslähtöisissä liikkumispalveluissa.

Metropolia-ammattikorkeakoulu valittiin hankkeen toteuttajaksi muun muassa siksi, että sen suunnitelma erottui innovatiivisena ja tarjosi konkretiaa. Koulu on jo kehittänyt esimerkiksi robottibusseja, joita on kokeiltu Helsingin Hernesaaressa, Espoon Otaniemessä ja Tampereella, ja joita on ihmetelty Yhdysvaltoja myöten.

”Mehän emme täällä liikenne- ja viestintäministeriössä vastaa korkeakoulupolitiikasta ja sen lainsäädännöstä. Valmisteluvaiheessa kyllä tunnistimme, että professori-nimike on varattu yliopistoille, mutta tutkimusprofessoreitahan on esimerkiksi tutkimuslaitoksissa, jolloin rajanveto on häilyvämpää”, sanoo ylitarkastaja Emil Asp liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Aspin mukaan titteliasia on nyt käyty opetusministeriön kanssa läpi, mutta laajempi keskustelu ammattikorkeakoulujen nimikkeistä on niiden ja opetusministeriön välinen asia.

”Meillä ei ole erityistä kantaa titteliin, vaan tärkeintä on tehtävään valittu henkilö ja hänen kompetenssinsa”, Asp sanoo.

Aspin mukaan ”pitää nyt yhdessä miettiä”, mitä titteliä käytetään esimerkiksi kansainvälisissä yhteyksissä. ”Voisiko vaikka jokin Professor of Practice tulla kyseeseen”, Asp pohtii.

Tehtävään valittu kasvatustieteen tohtori Arto O. Salonen ei mielellään kommentoi syntynyttä tittelikiistaa, vaan haluaa nyt edetä hankkeessa ”substanssi ja osaaminen edellä”. Salonen on entuudestaan Metropolian yliopettaja ja Helsingin yliopiston dosentti. Hän on hakemassa myös yliopiston professuuria.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun professorin tittelin ”käyttöoikeudesta” käydään rajanvetoa. Yleisimmin on kiistelty siitä, onko kerran professoriksi nimitetty loppuikänsä professori, mutta nyttemmin epäselvyyttä on aiheuttanut myös se, että erilaisten professori-nimikkeiden kirjo on kasvanut tuntuvasti.

Pysyvässä professorin tehtävässä ollut voi eläkkeelläkin käyttää professorin titteliä ja lisätä siihen emerituksen tai emeritan.

Pelkällä professori-nimikkeellä eivät Professoriliiton mukaan saisi esiintyä nykyään yleistyneet käytännön ja työelämän professorit, joiden haltijoita ei ole valittu yliopistolain sääntöjen mukaan. Esimerkiksi hakijoiden kelpoisuutta ja ansioita eivät ole asiantuntijat arvioineet.

Professorin sijaan pitäisi tuolloin käyttää koko nimikettä, joka tosin voi olla perin pitkä. Nimikkeiden kirjoa kuvaavat esimerkiksi nämä: Aalto-professori, TUT Industry Professori, vieraileva professori, apulaisprofessori, Assistant Professor, Associate Professor, akatemiaprofessori ja Professor of Practice.

Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välillä on pitkin matkaa väännetty esimerkiksi korkeakoulujen englanninkielisistä nimistä ja tutkintonimikkeistä. Yliopistot vastustivat alkuun kovasti ammattikorkeakoulun kutsumista englanniksi nimellä University of Applied Sciences.

Aika ajoin esillä on myös maisteri-nimike, jota ammattikorkeakoulut haluaisivat käyttää ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Suomalaisfirman uutuus: Nokia-puhelin, jolla voi ottaa selfien ja tavallisen kuvan yhtä aikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää