Kotimaa

Pikkujoulujen törttöilijät ovat legenda, sanoo tutkija – testaa, miten selviät arjesta pikkujoulujen jälkeen

Suomalainen työelämä on kuivunut viime vuosikymmenten aikana, sanoo biletystutkija Antti Maunu.

Pikkujoulukausi on juuri nyt kuumimmillaan, sanoo suomalaista biletyskulttuuria tutkinut valtiotieteen tohtori Antti Maunu. Ja silloin juhlitaan usein railakkaasti.

Maunun mukaan pikkujouluissa on kyse karnevaalista, jossa ylitetään arjen rajat. Jos arjen velvoitteet kykenee hoitamaan kunnolla, välillä pieni juhliminenkin on paikallaan.

”Juhliminen on hyvä asia, kunhan se ei vaikuta kielteisesti arkeen.”

Maunun mielestä pikkujouluja voi siis viettää hyvällä omallatunnolla, kunhan juhlien jälkeen pystyy kohtaamaan työkaverit ilman häpeää, eikä juhliminen vaaranna perhe-elämää tai muita läheisiä ihmissuhteita.

Nykyään entistä useammat firman pikkujoulut juhlitaan arki-iltaisin. Se tarkoittaa monen osalta sitä, että työt kutsuvat seuraavana päivänä.

”Silloin juhlien laatu pysyy lähempänä arkea, mikä on omiaan vähentämään juhlimisesta koituvia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja”, Maunu sanoo.

Arki-iltojen suosiminen pikkujouluissa voi Maunun mukaan johtua esimerkiksi siitä, että arjen vaatimukset ovat kasvaneet. Viikonloppujuhliminen voi olla liikaa vaadittu sekä työntekijöiltä että työnantajalta.

”Suomalainen työelämä on muutenkin kuivunut viime vuosikymmenillä. Esimerkiksi pitkät, kosteat lounaat ja perjantaipullot eivät kuulu enää monellekaan työpaikalle.”

Suomalaiseen pikkujouluperinteeseen kuuluu klassinen tarina siitä eräästä kollegasta, joka innostuu irrottelemaan tasan kerran vuodessa pikkujoulujen aikaan – yleensä kehnoin seurauksin.

Maunu suhtautuu legendaan pikkujoulutörttöilijästä epäillen.

”Se on kuin joulupukki, vahva hahmo, josta puhutaan usein. Tällaisen ihmisryhmän olemassaolosta ei kuitenkaan ole näyttöä.”

Maunu muistuttaa, ettei ole olemassa huonompia ja parempia bilettäjiä. Omaa alkoholinkäyttöä on kuitenkin helppo peilata verrokkiryhmään, joka käyttää alkoholia eri tavoin kuin itse.

”Myös kokeneet juhlijat voivat töpätä.”

Mikä sitten neuvoksi, jos pikkujoulutunnelma on parhaimmillaan, ja kirjanpito-osaston Pertsa on kiivennyt pöydälle tanssimaan sekä alkanut riisua juhlahumun vauhdittamana paitaansa? Miten työkaverille voisi kohteliaasti kertoa, että seuraavaksi olisi vesilasin tai jopa kotiin lähtemisen paikka?

Tilanne on Maunun mukaan haastava, sillä suomalaisessa kulttuurissa on vaikea puuttua ohjailevasti toisen toimintaan, etenkin jos kyse on alkoholinkäytöstä.

”Jos kyseenalaistetaan ihmisen kyky käyttää alkoholia, siinä kyseenalaistetaan samalla nippu muitakin asioita, kuten elämänhallintataitoja.”

Maunun mukaan olennaista olisi ymmärtää tilanteen kokonaisuus: kyse ei ole vain juhlimisesta vaan myös töppäilevän juhlijan kasvojen säilyttämisestä. Siksi tehokkainta olisikin ottaa liiallisuuksiin mennyt juhlafiilis puheeksi asiallisesti ja suhteellisen huomaamattomasti.

”Itse varmaan istuisin tämän ihmisen seuraan juttelemaan ja yrittäisin ohjata juhlijan toimintaa varovasti oikeaan suuntaan. Mahdollisesti voisin ottaa mukaan myös pari liittolaista.”

Maunu kuitenkin muistuttaa, että myös paimentajan rooli voi käydä raskaaksi, ja jos ottaa kontolleen töpeksivät juhlijat, voi menettää myös mahdollisuuden juhlia itse.

Testaa HS:n leikkimielisessä visassa, pysyykö pikkujoulujuhlinta sinulla hanskassa.

Testi on laadittu yhteistyössä Antti Maunun kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pikkujoulukausi
 • Alkoholi
 • Elämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  10. 10

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää