Valikko
Kotimaa

Lakialoite koulukiusaajan siirrosta toiseen kouluun etenee – opettajien etujärjestö ei innostu

Perussuomalaisten Tiina Elovaara keräsi aloitteeseen yli sadan kansanedustajan allekirjoitukset

Kansanedustaja Tiina Elovaaran (ps) tekemä lakialoite koulukiusaamisen katkaisemisesta etenee eduskunnan sivistysvaliokuntaan.

Elovaara keräsi yli sata nimeä aloitteeseensa, jossa ehdotetaan perusopetuslain muutosta niin, että kiusaajan voisi pakottaa siirtymään toiseen kouluun.

Eduskunta keskustelee aloitteesta torstaina.

Elovaaran mukaan lain tarkoituksena olisi helpottaa kiusattujen asemaa ja lähettää selkeä viesti, jonka mukaan tilanne ratkaistaan tarvittaessa koulun vaihdolla – ja lähtijä on kiusaaja, ei kiusaamisen uhri.

”Vähintään se ajatus nauttii laajaa kannatusta, että saataisiin loppumaan nykyinen käytäntö, jossa kiusattu siirtyy”, Elovaara sanoo.

Elovaaran mukaan kyse ei ole kurinpitotoimesta, vaan uuden opetuspaikan määräämisestä. Oppilaalle ja hänen vanhemmilleen varattaisiin aina tilaisuus tulla kuulluksi.

Elovaara kertoo aloitteen selvästi koskettaneen kansalaisia, koska hän on saanut asiasta runsaasti palautetta.

Hän sanoo kimmokkeenaan olleen muun muassa Arto Halosen elokuvan ”Valkoinen raivo”, joka kertoo raa’asti koulukiusatusta ja koulussaan joukkomurhaa suunnitelleesta miehestä.

Opettajien ammattijärjestö OAJ ei ole ollut Elovaaran aloitteesta innoissaan. OAJ:n mukaan siirto toiseen kouluun on jo nyt mahdollista, mutta keinoa ei ole käytetty, koska se on hallinnollisesti raskas. Lakialoite ei toisi vaadittuun byrokratiaan mitään muutosta.

Elovaaran mukaan olennaista lakialoitteessa on, että se toisi koulunsiirron yhtenä työkaluna näkyvämmäksi.

OAJ:n mukaan siirto olisi vaikea toteuttaa paikkakunnilla, joissa on vain yksi koulu.

Aina kiusaamista ei myöskään pysty nimeämään vain yhden oppilaan teoksi, vaan mukana on ollut laajempi joukko. Yhden siirtyminen toiseen kouluun ei välttämättä parantaisi tilannetta.

OAJ on ehdottanut sen sijaan, että peruskoulun rehtorit saisivat oikeuden erottaa oppilaan määräajaksi, jona aikana hän saisi opetusta toisessa koulussa.

Vastaava rehtorin tekemä määräaikainen erottaminen on tuoreen lakiehdotuksen mukaan tulossa lukioon ja ammatilliseen koulutukseen, ja OAJ ehdottaa sen laajentamista saman tien myös peruskouluihin.

Elovaara sanoo, että molempia keinoja eli pysyvämpää siirtoa ja määräaikaista erottamista voitaisiin käyttää rinnakkainkin.

”Olen huomannut, että aloite jakaa asiantuntijoiden mielipiteitä. Huomaan kuitenkin mielipiteistä, että moni ei näytä edes lukeneen aloitettani. Tässä ei olla luomassa mitään automaattia, vaan aloitteen ehdotus olisi yksi työkalu ja viimeinen keino ratkaista konflikti.”

Oikaisu 18.11. klo 13.23: Jutussa kerrottiin aiemmin, että määräaikainen erottaminen on tulossa lukioon ja ammatilliseen koulutukseen. Kyse on näiden oppilaitosten rehtorille tulevasta oikeudesta erottaa oppilas määräajaksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulukiusaaminen
 • Kiusaaminen
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  5. 5

   Toive toteutui – Mauno Koiviston hautajaispäivästä tuli koko Suomen päivä

  6. 6

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  7. 7

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  8. 8

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  9. 9

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  10. 10

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  6. 6

   Sipilä: Mauno Koivisto toteutti suomalaisen unelman

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää