Kotimaa

Suomen ensimmäiset poliisit jahtasivat irtolaisia ja vieraan vallan agentteja – testaa tietosi 200 vuoden ikäisestä poliisista HS:n visassa

Suomen ensimmäinen poliisilaitos perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten. Koko kaupungissa oli aluksi vain kuusi poliisia.

Turkulaisen pyövelin Elisabet-vaimo aiheutti poliisille jatkuvaa työnsarkaa 1800-luvun alkupuolella. Poliisimies Abraham Grönberg tapasi juopuneen naisen tämän kodin edustalla. Oikeudessa pyövelin vaimo kuitenkin kiisti juopumuksen. Todistajana kuultu vääpelin leski kertoi kuulleensa Elisabetin kiroilleen, muttei ollut varma tämän humalatilasta. Kaksi poliisitodistajaa olivat kuitenkin varmoja humalasta, joten pyövelin vaimo tuomittiin jo kolmannen kerran. Nyt rangaistukseksi määrättiin sakkoja, jalkapuuta ja yhteiskunnallisten oikeuksien menetys.

Yllä oleva kuvaus on professorien Timo Soikkanen ja Vesa Vares kirjoittamasta kaksiosaisesta Turun poliisi 200 vuotta -historiikista. Siinä valotetaan Suomen ensimmäisen poliisilaitoksen ja ensimmäisten poliisien toimintaa.

Elisabetin tapaiset juopot sekä pikkurikolliset ja irtolaiset olivat poliisien arkea. Poliisit hallitsivat Turkua nykypäivän vinkkelistä poikkeuksellisten valtaoikeuksien turvin.

”Ainoastaan kuusi poliisia piti yllä järjestystä Suomen väestöltään suurimmassa kaupungissa. Siinä tarvittiin pitkäaikaista kontrollia ja manipulointia”, Soikkanen korostaa.

Turun poliisilaitoksella oli 15 työntekijää, joista tosiaan vain puolisen tusinaa oli varsinaisia poliisimiehiä.

Poliisin vallan taustalla oli tuomiovaltaoikeus, eli poliisikamari pystyi antamaan tuomioita vähäpätöisissä rikkeissä.

Tärkeämpi valta nojautui kuitenkin irtolaisuuspykäliin.

Poliisi pystyi luokittelemaan irtolaiseksi muun muassa juopot, pikkuvarkaat ja siveettömät naiset. Jos irtolaiseksi epäillyllä ei ollut vakituista työsuhdetta tai suojelua, poliisi pystyi karkottamaan tämän kotiseudulleen.

”Satoja ihmisiä passitettiin kotiseudulleen, jossa pastori oli yleensä heitä vastaanottamassa. Irtolaismies voitiin myös lähettää linnoitustöihin ja irtolaisnainen kehruuhuoneeseen”, Soikkanen selvittää.

Irtolaisuusasiat veivät poliisin työstä 1830-luvulla jopa neljäsosan. Kymmenen vuotta myöhemmin niiden määrä oli kasvanut diaarimerkintöjen perustella yli 40 prosenttiin.

Suurin osa poliiseista oli Turun lähiseuduilla asuvien talonpoikien tai torppareiden poikia. Poliisin ammattiin pääseminen oli kunniatehtävä, mutta huonon palkkauksen takia useat poliisit joutuivat tekemään muitakin töitä.

”Poliisin palkka oli vielä sidottu sakottamiseen, eli poliisi sai osan määräämistään sakoista”, Soikkanen selvittää.

Irtolaisten lisäksi ensimmäiset poliisit joutuivat jahtaamaan myös ulkomaalaisia. Ensimmäinen Turun poliisin ulkomaalaisjahti sijoittui Puolan kapinan aikaan 1830-luvulle. Poliisilaitokselle tuli sadoittain kirjeitä ulkomaalaisista, erityisesti puolalaisista agenteista. Poliisi ei kertaakaan etsinnöistä huolimatta löytänyt näitä agentteja.

Toinen ulkomaalaisjahti sijoittui Euroopan hullun vuoden 1848 aikaan. Silloinkin Turku säästyi ulkomaalaisten agenttien tulvalta.

Poliisin valtaoikeudet eivät ulottuneet kaikkiin ihmisryhmiin. Irtolaisten lisäksi poliisit joutuivat kohtaamaan kaduilla ylioppilaita sekä venäläistä sotaväkeä. Näillä molemmilla ryhmillä oli poikkeuksellisen paljon erivapauksia. Vasta yliopiston siirtäminen Helsinkiin vuonna 1828 rauhoitti kadut.

Venäläinen sotaväki oli myös vaikea pala, sillä poliisin valta ei ulottunut heihin riittävästi. Toisaalta sotilaat olivat usein poliisin apuna markkinoiden aikaan. Markkinarauhaa oli turvaamassa jopa 30 sotilasta ja kahdeksan kasakkaa. 

Uutuusteos tarkentaa Turun poliisilaitoksen perustamisen taustoja. Aiemmin on oletettu, että Venäjän tsaari Aleksanteri I perusti poliisilaitoksen vuonna 1816 venäläisten aloitteesta. Soikkasen mukaan aloite laitoksen perustamiselle tuli kuitenkin jo kolmisen vuotta aiemmin suomalaiselta aatelistolta.

Aiemmin kaupungin järjestystä valvoi kaupunkivartiosto, josta porvaristo vastasi. Aatelisto halusi saada järjestyksenvalvonnan porvaristoilta itselleen.

Miksi ensimmäinen poliisilaitos sitten perustettiin Turkuun eikä pääkaupunkiin Helsinkiin?

Koko suomalainen keskushallinto sijaitsi vielä Turussa, eli kaupunki oli edelleen tosiasiallinen pääkaupunki. Turku oli myös väestöltään selvästi suurin kaupunki. Seuraavaksi suurin oli Viipuri, mutta Turun väkimäärä oli 3,5-kertaa suurempi.

Helsinki sai oman poliisilaitoksen vasta 1826 ja Viipuri 1836.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Historia
 • Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää