Kotimaa

Terrafame Groupin toimitusjohtaja: Uraanin talteenotto ei kuulu lähiajan suunnitelmiin

Yhtiö tarvitsee valtioneuvostolta uuden luvan, jos se haluaa joskus käynnistää 75 miljoonaa euroa maksaneen laitoksen

Uraanilaitoksen toiminnan aloittaminen ei kuulu valtion erityisyhtiön Terrafamen lähiajan suunnitelmiin, sanoo Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen.

Hietasen mukaan Sotkamossa Talvivaaran kaivostoimintaa jatkava Terrafame keskittyy nikkelin ja sinkin tuotannon ylösajoon, ja jos siinä kaikki menee yhtiön suunnitelmien mukaan, uraanin talteenotto tulee ajankohtaiseksi vasta joidenkin vuosien päästä.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi torstaina Ylen A-Talk -keskusteluohjelmassa, että Terrafame haluaisi käyttöön kaivosalueella sijaitsevan lähes valmiin uraanin talteenottolaitoksen. Laitos maksoi aikoinaan 75 miljoonaa euroa.

Hietasen mukaan uraanin talteenotto ei ole ajankohtainen, eikä se myöskään ole Terrafamen talouden kannalta olennainen.

”Sen tuoma lisäkäyttökate suhteessa muuhun toimintaan on aika pieni. Uraanin talteenotto ei heiluta toiminnan yleistä kannattavuutta suuntaan tai toiseen”, Hietanen sanoo.

Samaa sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Hän ei tyrmää ajatusta uraanin talteenotosta, mutta Rehnin mukaan Terrafamella on nyt ensisijaista keskittyä ympäristöturvallisuuden ylläpitoon ja ydinliiketoimintaan.

Uraanilaitos sisältyy kahteen ympäristövaikutusten arviointimenettelyyn (yva), jotka Terrafamella on parhaillaan vireillä uusien ympäristölupien saamiseksi. Toinen yva koskee vesienhallintaa ja toinen tuotannon kehittämistä. Yvassa täytyy kuvata toimintaa myös pitkällä aikajänteellä.

Vaasan hallinto-oikeus päätti huhtikuussa, että Terrafamen tulee hakea uusia lupia ensi vuoden elokuun loppuun mennessä.

Jos uraanilaitos halutaan jossain vaiheessa käynnistää, se vaatii valtioneuvoston luvan.

Tämä luparuljanssi on kaivoksen monivaiheisessa historiassa kerran jo ehditty aloittaa, ja alku menikin yhtiön kannalta suotuisasti.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus myönsi kaivoksen edelliselle omistajalle Talvivaara Sotkamolle maaliskuussa 2012 ydinenergialaissa tarkoitetun luvan uraanin talteenottoon. Lupa oli voimassa vuoteen 2054 asti.

Asia ei ollut valtioneuvostossa läpihuutojuttu, vaan ministereiden päätös syntyi äänestyksen ja pöytäkirjaan jätettyjen eriävien mielipiteiden jälkeen.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja joukko yksityishenkilöitä valittivat luvasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Lähes kaksi vuotta asiaa käsiteltyään KHO kumosi luvan ja palautti sen takaisin hallituksen valmisteluun.

KHO:n pääperusteena oli se, että kaivosyhtiö oli ehtinyt valituksen käsittelyaikana hakeutua yrityssaneeraukseen.

Talvivaara Sotkamon yrityssaneeraus ja konkurssi ovat joka tapauksessa muuttaneet tilanteen nyt niin, että kyseessä olisi uusi lupakäsittely eikä vanhan lupahakemuksen aktivointi.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan Kataisen hallituksen päätös oli looginen ja perusteltu, koska kaivoksen malmissa joka tapauksessa on uraania.

”On parempi, että uraani erotellaan ja saatetaan valvottuun kiertoon”, Rehn sanoo.

Rehnin mukaan valtioneuvosto on kertaalleen harkinnut uraanin talteenoton yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi, ja olisi outoa, jos linjaa muutettaisiin nyt, kun toimijana on valtion omistama yhtiö.

”Toki lähdemme siitä, että yhtiöön saadaan myös muita osakkaita”, Rehn sanoo.

Talvivaaran alueen kallioperässä ja alueen nikkelimalmissa on uraania, joka olisi mahdollista ottaa talteen päätuotteiden eli nikkelin ja sinkin liuotuksen sivutuotteena.

Uraani uutettaisiin, ja tästä syntyvä uraanioksidi kuljetettaisiin jatkojalostukseen. Alkuperäisen suunnitelman mukaan jatkojalostaja olisi ollut kanadalaisyhtiö Cameco. Cameco antoi myös rahoitusta Talvivaaran uraanilaitoksen rakentamiseen.

Ympäristöministeriö totesi vuonna 2012 annettuun lupaan liittyvässä lausunnossaan, että uraanin talteenotto olisi tarkoituksenmukaista ja vähentäisi uraanin aiheuttamia ympäristövaikutuksia alueella.

Matti Hietasen mukaan uraani päätyy nyt osin kipsisakka-altaaseen, ja osin se jää asiakkaille meneviin lopputuotteisiin. Hietasen mukaan määrät ovat pieniä.

Jos Terrafame käynnistää lupaprosessin, se tarvitsee valtioneuvoston uuden luvan lisäksi luvan myös Euroopan atomienergiayhteisöltä Euratomilta. Lisäksi uraanilaitos tarvitsee ympäristöluvan, jonka myöntää aluehallintovirasto, ja käynnistämisluvan, jonka myöntää Säteilyturvakeskus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvivaaran kaivos
 • Kaivostoiminta
 • Uraani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää