Valikko
Kotimaa

Kuopiolaismies lopetti tietokoneen käytön ja taistelee digitalisaatiota vastaan – ”Tietotekniikka uuvuttaa, stressaa ja sairastuttaa”

Noin puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta ei käytä tietotekniikkaa eikä esimerkiksi sähköpostia.

Kuopiolainen Risto Asikainen istuu Kuopion Kauppahallin ­perinteisessä Truben kahvilassa. Perinteinen hän on itsekin.

Asikaisella ei ole tablettia, tietokonetta eikä sähköpostiosoitetta. Hän ei käytä tietokonetta lainkaan.

Vaikka yhteiskunta ympärillä muuttuu hurjaa vauhtia digitaaliseksi, Asikaisen kaltaisia on Suomessa yli puoli miljoonaa. Niin moni yli 65-vuotiaista ei ole koskaan käyttänyt sähköpostia.

Asikainen maksaa laskunsa pankin tiskillä, kirjoittaa tekstinsä kirjoituskoneella ja etsii puhelinnumerot puhelinluettelosta tai numerotiedostelusta. Hän ei lähetä sähköpostia, vaan soittaa. Asikainen ottaa valokuvat perinteisellä kameralla ja pyytää asiakirjoista paperiversiot.

Työelämässä Asikainen työskenteli ammattiyhdistysliikkeen edunvalvojana ja kouluttajana. Tietokonettakin oli pakko käyttää.

”Se oli yhtä painajaista. Heti kun jäin pois työelämässä, päätin että se on loppu nyt”, hän sanoo.

”Minä vaadin henkilökohtaista palvelua. Joissain tilanteissa joudun vähän korottamaan äänenpainoa, mutta olen tottunut taistelemaan monissa asioissa ja monien puolesta.”

Päätöksestä on nyt kymmenen vuotta.

Kuopiossa Asikainen on tuttu näky kaupungilla. Hän on mukana kunnallispolitiikassa, järjestötoiminnassa ja organisoimassa muun muassa joka syksyistä Kuopion Mielenterveyspäivät -tapahtumaa.

Kaikki onnistuu ilman klikkauksia ja kosketusnäytön hipaisuja.

Yhteiskunnan näkökulmasta Asikainen katsoo väärään suuntaan. Hallitus sähköistää julkisia palveluja vauhdilla. Ensi vuoden loppuun mennessä jokaisella suomaisella on oma sähköinen Suomi.fi-postilaatikko, johon ensisijaisesti kaikki viranomaisposti veroilmoituksista lähtien lähetetään.

Asikainen ei ole kuitenkaan yksin. Noin puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta ei käytä tietotekniikkaa eikä esimerkiksi sähköpostia.

Risto Asikainen kertoo kohdanneensa paljon ihmisiä, jotka kokevat sähköisen asioinnin ja tietokoneen käytön pelottavaksi ja ahdistavaksi.

Yhteiskunta toimii Asikaisen mielestä ristiriitaisesti. Tehdään töitä syrjäytymisen ehkäisemiseksi, mutta samaan aikaan edistetään digitalisaatiota ja ohjataan käyttämään sähköisiä palveluita. Kuopiolaisen mielestä se edistää syrjäytymiskehitystä.

”Kaikki eivät pysty siihen. He luovuttavat.”

Asikainen tietää ihmisiä, jotka ovat jättäneet sosiaalietuutensa hakematta ja ajautuneet pulaan, koska tietokonetta ei ole tai sitä ei osata käyttää.

”Moni kokee häpeällisenä sen, ettei hallitse tätä, kun kaikkien pitäisi hallita ja kaikkien pitäisi olla digiloikassa mukana”, Asikainen sanoo.

Hän uskoo digitalisaation lisäävän yksinäisyyttä ja passivoivan ihmisiä. Asikainen kertoo innokkaasti matkustaneista tuttavistaan, joiden reissaaminen päättyi siihen, kun lentoasemille tuli sähköinen matkaselvitys.

Pankkiasiointi voi olla yksinäiselle vanhukselle viikon kohokohta, se sosiaalinen tapahtuma. Asikainen muistuttaa, että usein ihmiset tarvitsevat syyn lähteä ulos ja kaupungille. Pankkiasioinnin varjolla tulee tavattua ihmisiä.

”Jos pankkiasiatkin hoidetaan kotona tietokoneella, ei ole syytä lähteä ulos.”

Työelämässäkin apuvälineeksi tarkoitetusta teknologiasta tulee joskus taakka. Työuria pitäisi pidentää, mutta Asikaisen mielestä tietotekniikka tekee päinvastoin.

”Se uuvuttaa ja sairastuttaa. Ihmisten pitää hallita työssään monenlaisia ohjelmia, ja kun ohjelman oppii hallitsemaan, ilmoitetaan, että vuodenvaihteessa tuleekin jo uusi ohjelma”, hän sanoo.

”Kaikki tämä stressaa, väsyttää ja uuvuttaa.”

Työntekijöiden työajasta iso osa saattaa mennä tietokoneella työskentelyyn. Se on pois ihmisten kohtaamisesta myös ammateissa, joissa ihmisiä pitäisi kohdata.

Asikaisen mukaan sosiaaliset tilanteet köyhtyvät ja sosiaaliset taidot rapistuvat, kun kaikessa kanssakäymisessä on mukana jokin väline. Kahvilassa istutaan saman pöydän ääressä hiljaa näpläämässä puhelimia. Kotihoidossa olevalta vanhukselta kysellä kuulumisia Skype-yhteydellä.

”Kun juuri siinä kohtaa päivästä sattuu olemaan punainen poski, niin ajatellaan että kaikki on hyvin. Kulissia pystyy pitämään pystyssä.”

Kaikille ja kaikkeen sähköiset palvelut eivät sovi. Risto Asikaisen mukaan tämä pitää huomioida julkisissa palveluissa. Pitää olla vaihtoehtoja.

”Niitä pitää vaatia ja vaatia oikein topakasti, mutta kaikki eivät siihen pysty”, hän sanoo.

”Kaikki julkiset palvelut pitäisi olla sen heikoimman lenkin saavutettavissa. Jos ei ole laitteita, ei rahaa ostaa niitä eikä niitä osata käyttää, silloin palvelut eivät ole heikoimman lenkin saavutettavissa.”

Älä anna älypuhelimen hallita elämääsi

Osa suomalaisista ei käytä lainkaan tietotekniikkaa, mutta osalla älypuhelimet ja tabletit ovat varastaneet liiankin suuren roolin arjesta.

Suomen Mielenterveysseuran projektipäällikkö Ritva Karila-Hietala kertoo, kuinka voi toimia, jos mobiililaitteet hallitsevat elämää.

Älypuhelimen voi jättää välillä kotiin. Lähde vaikka lenkille ­ilman puhelinta, sillä koko ajan ei tarvitse kuunnella musiikkiakaan.

Älä ota älypuhelinta esiin työmatkalla, vaan rauhoitu junassa tai raitiovaunussa. Lue kirjaa tai pidä silmät kiinni ja rentoudu.

Tapaa ystäviä myös kasvotusten. Käykää yhdessä syömässä tai lenkillä.

Kun puuhaat tai syöt yhdessä lasten kanssa, älä ota älypuhelinta esiin. Keskity lapseen. ­Näytä esimerkilläsi, ettei puhelinta aina tarvita.

Rauhoitu ennen nukkumaan menoa. Älä pelaa, lue uutisia tai mene sosiaaliseen mediaan. ­Sinivalo ja mieleen pyörimään jäävät asiat häiritsevät nukahtamista.

Tee sopimus itsesi kanssa siitä, kuinka rajoitat älypuhelimen käyttöä.

Tiedosta, että digitaalinen ja virtuaalinen maailma koukuttavat helposti. Koko ajan ei tarvitse olla tavoitettavissa ja ajan ­tasalla. Aistit ja aivot tarvitsevat lepoa.

Puoli miljoonaa ilman sähköpostia

 Hallitus aikoo ensi vuoden loppuun mennessä antaa jokaiselle suomalaiselle oman sähköisen Suomi.fi-postilaatikon. Jatkossa viranomaiskirjeet kuten veroilmoitukset tulisivat ensisijaisesti sinne. Paperiposti tulee kulkemaan yhä esimerkiksi ikääntyville tai erityisryhmille, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä viestinvälitystä.

 Kaikki, etenkään ikäihmiset, eivät käytä tietotekniikkaa. Puoli miljoonaa yli 65-vuotiasta ei ole koskaan käyttänyt esimerkiksi sähköpostia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Digitalisaatio
 • Vanhukset
 • Tietotekniikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää