Kotimaa

Tunne lapsesi temperamentti – Siitä riippuu, millaista tukea hän vanhemmaltaan tarvitsee

Vanhempien kasvatustyyli vaikuttaa erityisesti ujojen ja haastavien lasten kehitykseen, kertoo tuore tutkimus.

Vanhempien kasvatustyylillä on vaikutusta lapsen kehitykseen. Kasvatustyylillä on merkitystä ensimmäisten kouluvuosien aikana erityisesti silloin, kun lapsi on temperamentiltaan ujo, sosiaalisesti vetäytyvä tai haastava, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta psykologian väitöskirjatutkimuksesta.

”Arat lapset hyötyvät vanhempien kannustuksesta ja ovat siitä muita riippuvaisempia. Sosiaalisesti vetäytyville lapsille on haitallista, jos heille ei osoiteta lämpöä ja tukea”, psykologi, tutkija Maryam Zarra-Nezhad sanoo.

Hänen väitöstutkimuksensa tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa maanantaina. Sen mukaan ilman vanhemman tukea jääminen voi aiheuttaa aroille lapsille pelon ja surun tunteita ja myöhemmin jopa masennusta.

Temperamentiltaan haastavat eli hyvin aktiiviset ja voimakastahtoiset lapset hyötyvät puolestaan muita enemmän selkeiden rajojen asettamista, tutkimus kertoo.

Rajojen asettaminen ei tarkoita Zarra-Nezhadin mukaan ”ankaruutta” vaan esimerkiksi sitä, että lapsen kanssa sovitaan, että nukkumaan mennään aina kello yhdeksältä tai että tv:tä ei saa katsoa, jos läksyjä ei ole tehty.

Lasta syyllistävä kasvatustyyli on tutkimuksen mukaan haitallinen kaikille lapsille temperamentista riippumatta – vaikka sillä todettiin myös näennäisen myönteisiä vaikutuksia sosiaalisesti vetäytyviin lapsiin.

Heidän käytösongelmansa vähenivät, kun äiti vetosi syyllisyyden tunteisiin. Lapset oirehtivat silti sisäänpäin. Zarra-Nezhadin mukaan sosiaalisesti vetäytyvät lapset saattavatkin yrittää miellyttää äitiään oman hyvinvointinsa kustannuksella.

”Esimerkiksi sellaiset lauseet, että ”aina sinua saa hävetä” ja ”et osaa tehdä mitään oikein” saa lapsen tuntemaan syyllisyyttä ja että hänet on sivuutettu. Se voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta, ahdistusta, aggressioita ja huonoa itsetuntoa ei vain lapsuudessa vaan myös myöhemmin aikuisena.”

Todellisuudessa kasvatustyylit sekoittuvat vanhemmilla, eikä kukaan ole pelkästään tukeva tai kuria korostava. Myönteiseen vanhemmuuteen kuuluu sekä kannustavuus että selkeiden rajojen asettaminen.

Siihen, miten vanhempi kasvattaa lapsiaan, vaikuttaa paitsi esimerkiksi vanhemman persoona ja sosiaalinen asema, myös yhteiskunta, Zarra-Nezhad sanoo. Seuraavaksi hän tutkii, miten lapsen temperamentti vaikuttaa vanhemman kasvatustyyliin.

Zarra-Nezhadin mukaan tutkimus auttaa vanhempia ja heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia pohtimaan, millaisesta vanhemmuudesta ja kasvatustavoista erilaiset lapset hyötyvät eniten. Hänen neuvonsa vanhemmille onkin: tutustu lapseesi erittäin hyvin.

”Kaikkein tärkeintä on tuntea oma lapsensa ja hänen temperamenttinsa hyvin. Siten voi omaksua sopivan kasvatustyylin, joka tukee parhaiten lapsen sosiaalista ja emotionaalista kehitystä.”

Jyväskylän yliopiston tutkimus kertoo lähinnä äitien kasvatustyyleistä, sillä äidit osallistuivat tutkimukseen isiä enemmän. Sen perusteella kuitenkin näyttää, että äidin tuki on lapselle erityisen tärkeää, Zarra-Nezhad sanoo.

”Äidit näyttävät olevan enemmän lastensa elämässä läsnä vielä ensimmäisten kouluvuosien aikana. On tärkeää, että myös isät sitoutuvat lasten elämään ja päivittäisiin askareisiin ja osoittavat heille lämpimyyttä. Isien ei tarvitse odottaa siihen asti, kun lapsi on vähän vanhempi.”

Tutkijan mukaan lapselle on haitallista, jos vanhempien kasvatustyylit eroavat toisistaan: jos esimerkiksi äidin roolina on tukea ja kannustaa ja isän asettaa rajoja.

”Jos äidit osoittavat enemmän lämpimyyttä, lapsi sitoutuu emotionaalisesti enemmän äitiin. Se kasvattaa välimatkaa isän ja lapsen välillä.”

Väitöstutkimus perustuu kolmeen suomalaiseen pitkittäistutkimusaineistoon. Kolmeen osatutkimukseen osallistui yhteensä noin 700 3–9-vuotiasta lasta vanhempineen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lastenkasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Hiihtotähti Therese Johaug menettää olympialaiset – CAS antoi 18 kuukauden tuomion

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  7. 7

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  9. 9

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää