Kotimaa

Työturvallisuusrikosten hyöty jää rikollisille – eniten sakotettuja yrityksiä Pirkanmaalla

Työturvallisuusrikoksista annetaan vain sata tuomiota vuodessa, vaikka 100 000 vammautuu tai kuolee vuosittain.

Työturvallisuusrikoksesta tuomituista yhteisösakoista peräti 25 prosenttia langetettiin pirkanmaalaisille yrityksille, kertoo tiistaina julkistettava Harmaa talous 2016 -katsaus.

Lähes yhtä paljon yhteisösakkoja tuomittiin Pohjanmaalla, kun taas Vantaan, Varsinais-Suomen, Lapin ja Espoon käräjäoikeuksissa tuomittiin 2010–2014 vain yksi yhteisösakko kussakin, kertoo Työsuojelurahaston, Työterveyslaitoksen ja Turun yli­opiston tekemästä tutkimus, joka on osa katsausta.

Tutkimuksessa epäillään, että suuret erot yhteisösakkotuo­mioiden määrässä eivät kuitenkaan selity rikollisuuden määrän vaihtelulla. Kyse on todennäköisesti paikallisen aluehallintoviraston aktiivisuudesta ja osaamisesta sekä syyttäjien ja poliisin toiminnasta.

Katsaus muistuttaa, että erilaisten työsuojelun kustannusten välttäminen on osa harmaata taloutta. Esimerkiksi yhteisösakkoon johtaneissa tapauksissa on ollut usein kyse työkoneen tai -laitteen toimintaan ja suojaukseen liittyvistä laiminlyönneistä.

Myös valvonnan, perehdyttämisen, riskien arvioinnin ja tarkastusten laiminlyönnillä voidaan saavuttaa merkittävää taloudellista hyötyä.

”Nämä laiminlyönnit saattavat hyödyttää yritystä pitkäänkin, ennen kuin tapahtuu työntekijän loukkaantuminen tai kuolema. Ongelmana on, että näitä hyötyjä on vaikea osoittaa tarkastelemalla yrityksen kirjanpitoa, koska ne eivät siellä näy”, katsauksessa toteaa.

Työturvallisuusrikosten hyöty näyttää jäävän rikollisille: saatu hyöty määrättiin menettäväksi vain kuudessa prosentissa tapauksista.

Keskimääräinen menettämisseuraamusvaatimus oli 1 900 euroa, mutta menetettäväksi tuomittu summa oli keskimäärin vain 230 euroa. Työturvallisuusrikoksen taustalla olevaa hyötyä ei osata tunnistaa eikä hyötyä laskea, tutkimus summaa.

Suomessa tapahtuu työpaikoilla vuosittain noin 100 000 vammautumista tai kuolemaa. Poliisi kirjaa näistä työturvallisuustutkintaan hieman yli 1 200, joista rikoksina on oikeudessa lopulta noin kaksisataa. Näistä puolet eli sata johtaa tuomioon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Työturvallisuus
 • Pirkanmaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  3. 3

   22-vuotias Francesca Woodman oli ottanut itsestään tuhansia alastonkuvia – ne eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema teki taiteilijan tunnetuksi

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  7. 7

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  8. 8

   Saksalaislehti: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa – pääepäilty käytti useita identiteettejä

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Joskus kannattaa olla vähän rajoittunut – Omien rajojensa kunnioittaminen on edellytys sille, että on ”hyvä sängyssä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää