Kotimaa

Hallituksen suunnitelma kivihiilen käytön kieltämisestä voi törmätä juridisiin esteisiin – kielto voisi johtaa korvauksiin energiayhtiöille

Asiantuntijalausunnossa todetaan, että suunniteltu kivihiilikielto voisi rikkoa omaisuudensuojaa ja törmätä EU:n valtiontukisääntöihin.

Hallituksen aikeet kieltää kivihiilen energiakäyttö lailla voivat törmätä juridisiin esteisiin. Kivihiilikielto voisi johtaa energiayhtiöille maksettaviin korvauksiin, varoittaa työ- ja elinkeinoministeriölle toimitettu asiantuntijalausunto.

Lisäksi laki, joka kuitenkin yhä sallisi kivihiiltäkin saastuttavamman turpeen energiakäytön, voisi törmätä EU:n valtiontukisääntöihin.

Energiaoikeuteen perehtynyt korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvos Alice Guimaraes-Purokoski varoittaa ministeriön tilaamassa lausunnossa, että kivihiilikiellolla valtio puuttuisi toiminnassa olevien kivihiilivoimaloiden omistajien omaisuudensuojaan. Hänen mukaansa uusia voimalaitosinvestointeja suunnittelevat tahot ovat voineet varautua siihen, että kivihiilen energiakäyttö käy vaikeammaksi. Sen sijaan nykyisten voimaloiden omistajilla ei ole ollut riittäviä mahdollisuuksia varautua kivihiilikieltoon.

”Tällaisen toiminnan kieltämisessä kokonaan ilman, että kiellon asettamista voitaisiin pitää luonnollisena jatkumona johdonmukaiselle ja pitkäjänteiselle kehitykselle, on kysymys voimalaitosten omistajien omaisuudensuojaan olennaisella tavalla puuttuvasta toimenpiteestä”, Guimaraes-Purokoski kirjoittaa.

”Kivihiiltä energialähteenä käyttävien voimalaitosten omistajat ovat laitoksensa toiminnan varmistamiseksi sitoutuneet monenlaisiin sopimussuhteisiin, joiden täyttäminen voi käydä ongelmalliseksi tai estyä kokonaan, mikäli kivihiilen käyttäminen energiantuotannossa kielletään lailla.”

Guimaraes-Purokosken mukaan laitosten omistajat saattaisivat olla oikeutettuja korvauksiin.

”Jo toiminnassa olevien kivihiiltä energialähteenä käyttävien voimalaitosten toiminnan estyminen sen vuoksi, että kivihiilen käyttöä energialähteenä ei lainsäädäntöteitse tehtävin ratkaisuin enää sallittaisi, rinnastuu tosiasiallisilta vaikutuksiltaan tällaisen omaisuuden pakkolunastukseen. Perustuslain pakkolunastussäädöksen nojalla toiminnan estymisestä tulisi suoritettavaksi täysi korvaus.”

Lausunnon mukaan mahdollinen korvaus olisi kuitenkin pienempi, mikäli laitoksen omistajan on mahdollista korvata kivihiili muilla polttoaineilla teknisesti ja taloudellisesti järkevällä tavalla.

Kivihiilikielto on yksi keino, jota hallitus harkitsee, kun se parhaillaan valmistelee tällä viikolla julkistettavaa energia- ja ilmastostrategiaansa. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite kivihiilen energiakäytön lopettamisesta vuoteen 2030 mennessä, ja yksi mahdollinen keino tavoitteeseen pääsemiseksi on yksinkertaisesti kieltää käyttö lailla.

Lausunnossaan Guimaraes-Purokoski huomauttaa, että mikäli kivihiilikieltoa perustellaan hiilidioksidipäästöjen vähentämisellä, hallitus joutuu perustelemaan, miksi se kuitenkin samaan aikaan sallisi turpeen energiakäytön jatkamisen.

Turpeen polton päästöt ovat suuremmat kuin kivihiilellä, mutta turve on hallituksen energiapoliittisissa linjauksissa niiden polttoaineiden listalla, joiden käyttöä halutaan edistää.

”Koska kieltotoimenpiteen ei ole kaavailtu koskevan turpeen energiakäyttöä, ei järjestelmä näyttäydy aivan johdonmukaisena. Turpeen erityisasema on tarpeen perustella mahdollista lainsäädäntöä valmisteltaessa”, Guimaraes-Purokoski kirjoittaa.

Riski on, että kielto voitaisiin tulkita EU-lainsäädännössä laittomaksi valtiontueksi, jolla halutaan suosia kotimaisen polttoaineen tuottajia ulkomaisten kilpailijoiden kustannuksella.

”Kivihiilen energiakäytön kieltämistä koskevaa lainsäädäntöä ei olisi välttämättä mahdollista pitää yleisenä, kaikkia voimantuottajia samalla tavalla koskevana ja siten sallittuna, vaan pikemmin valtiontukimielessä valikoivana.”

Tällöin komissio voisi vaatia Suomea muuttamaan lainsäädäntöään. Guimaraes-Purokosken mukaan on kuitenkin mahdollista, että turpeen erityisasema olisi mahdollista perustella esimerkiksi toimitusvarmuuden turvaamisella.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  8. 8

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Taloussanomat: Seppälää haetaan konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää