Valikko
Kotimaa

Hallituksen esitys sairaala­päivystyksestä saattaa rikkoa perustuslakia – ”Menty vähän heikoille jäille”

Virhe koskee kielellisiä perusoikeuksia, joista Vaasan sairaalan puolustajat ovat olleet huolissaan

Hallitus saattaa joutua muuttamaan sairaalapäivystystä koskevaa kiisteltyä lakiesitystään. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyssä on käynyt ilmi, että esityksessä on virhe, ja vielä erittäin ratkaisevassa kohdassa.

Hallitus on esittänyt, että Suomeen tulisi 12 laajan päivystyksen sairaalaa, joihin koottaisiin useiden erikoisalojen päivystys.

Pohjanmaan ruotsinkieliset ovat pitkin syksyä olleet raivoissaan siitä, että hallitus päätyi valitsemaan tähän joukkoon Seinäjoen eikä Vaasan keskussairaalan.

Alueella pelätään, että perustuslaissa taattu oikeus saada palveluja omalla äidinkielellään ei toteudu, jos potilaat joutuvat päivystysasioissa turvautumaan suomenkielisen sairaanhoitopiirin Seinäjoen keskussairaalaan.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on 85 000 ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä 12 000 ruotsinkielistä asukasta.

Hallituksen päivystystä koskeva lakiesitys käy läpi kielellisten oikeuksien toteutumista ja viittaa perustuslakivaliokunnan vuonna 2014 antamaan lausuntoon. Hallitus tulkitsee tätä lausuntoa lakiesityksessä niin, että kielelliset perusoikeudet voivat tarvittaessa joustaa, kun haetaan sopivaa aluejakoa.

Lakiesityksen mukaan lainsäätäjällä ei olisi velvollisuutta valita yhden perusoikeuden kannalta parasta ratkaisua, kunhan vain löytyy vähiten ongelmallinen malli.

Todellisuudessa perustuslakivaliokunta sanoi vuoden 2014 lausunnossaan täysin päinvastoin.

Valiokunta linjasi tuolloin, että ”jos hallinnollisesti toimiva aluejako on mahdollista määritellä useilla vaihtoehtoisilla tavoilla, perusoikeuksien turvaamisvelvollisuus edellyttää, että niistä valitaan vaihtoehto, joka parhaiten toteuttaa kielelliset perusoikeudet”.

Lakiesityksen virheellisestä viittauksesta kertoi ensimmäisenä Vaasassa ilmestyvä Vasabladet.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä asia on vakava. Hän syyttää hallitusta tahallisesta vääristelystä.

”Kyse ei voi olla vahingosta, vaan lakiesityksessä on muotoiltu perustuslakivaliokunnan aiempi kanta sellaiseen muotoon, joka sopii hallitukselle”, Henriksson sanoo.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpään mukaan asiassa ei ole mitään erehtymisen mahdollisuutta.

”Perustuslakivaliokunnan lausunto vuodelta 2014 oli hyvin yksiselitteinen. Lausunnon perusidea on se, että pitää valita paras malli. Hallituksen esityksessä kerrotaan, että riittää kun valitaan vähiten huono malli.”

Mäenpää pitää lakiesityksen perusteluja erikoisina.

”Tuntuu siltä, että perusteluissa on menty vähän heikoille jäille. Pahemminkin voisi sanoa”, Mäenpää sanoo.

Hallituksen päivystysasetusta koskeva lakiesitys on parhaillaan käsittelyssä perustuslakivaliokunnassa, joka antaa siitä lausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on katsoa, että lakiesitys on perustuslain mukainen. Valiokunnalla ei ole tapana muuttaa aiempia tulkintojaan.

Myös Mäenpää olettaa, että perustuslakivaliokunta tulkitsee kielellisten perusoikeuksien turvaamista kuten ennenkin eli kehottaa valitsemaan päivystyssairaaloissa aluejaon, joka parhaiten toteuttaa kielelliset perusoikeudet.

”Valiokunta ehkä toteaa, että lakiesityksessä on ongelma, ja kehottaa sosiaali- ja terveysvaliokuntaa pyytämään lisäselvityksiä. Hallituksen esityksessä kielellisten oikeuksien toteutuminen on selvitetty hyvin pintapuolisesti”, Mäenpää sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivystys
 • sairaala
 • Rkp
 • Ruotsin kieli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Mikko, 32, söi juhannuksena sata vegenakkia Suomen kunniaksi, kertoo nyt kaiken huikeasta urakastaan: ”Nakin numero 40 kohdalla nousi oksennus kurkkuun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää