Valikko
Kotimaa

Hallinto-oikeudelta merkittävä päätös – Maahan­muuttovirasto saattaa pyörtää satoja kielteisiä turvapaikkapäätöksiä

Helsingin hallinto-oikeus katsoo, että Irakista Mosulin kaupungista kotoisin oleva sunniarabi ei voi paeta maan sisällä Bagdadiin. Ratkaisu vaikuttaa Migrin tuleviin linjauksiin.

Helsingin hallinto-oikeus katsoo, että Irakista Mosulin kaupungista kotoisin oleva sunniarabi ei voi paeta maan sisällä Bagdadiin.

Ratkaisu voi vaikuttaa satoihin kielteisiin turvapaikkahakemuksiin ja useisiin Maahanmuuttoviraston käsittelyssä yhä oleviin hakemuksiin.

Maahanmuuttovirasto on tähän asti lukuisissa tapauksissa linjannut, että irakilainen turvapaikanhakija ei saa Suomesta suojelua, koska hän voi paeta pääkaupunki Bagdadiin.

Tämän nojalla Suomi on tehnyt kielteisen päätöksen myös monille turvapaikanhakijoille, jotka tulevat terroristijärjestö Isisin hallitsemilta alueilta. Isis valtasi Mosulin kaupungin vuonna 2014.

Hallinto-oikeus kuitenkin päätti tuoreessa ratkaisussaan toisin. Se on tulkinnut käytettävissä olevaa lähtömaatietoa toisin kuin Maahanmuuttovirasto.

”Hallinto-oikeus on todennut, että Mosulista kotoisin olevaa sunniarabia voidaan epäillä Bagdadissa Isisin taistelijoiksi tai tukijoiksi”, kertoo Maahanmuuttoviraston eli Migrin turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Juha Similä.

”Tämän vuoksi shiiamilitiat [asejoukot] olisivat erityisen kiinnostuneita heistä, ja he olisivat vakavassa vaarassa joutua oikeudenloukkausten kohteeksi.”

Ratkaisu koski tapausta, jossa Mosulista kotoisin oleva sunniarabi oli saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Hän oli asunut koko ikänsä Mosulissa eikä hänellä katsottu olevan sukulaissiteitä tai muita turvaverkkoja Bagdadissa.

Similän mukaan Migri ei hae päätöksestä valituslupaa.

Hallinto-oikeuden ratkaisu vaikuttaa siten suoraan Migrin tuleviin linjauksiin. Vastaavan taustan omaaviin turvapaikanhakijoihin ei Similän mukaan jatkossa lähtökohtaisesti sovelleta sisäistä pakoa. Edellytyksenä on, että ihminen muuten täyttää kansainvälisen suojelun ehdot.

Poikkeustapauksia voi yhä olla, jos ihmisellä on vaikkapa siteitä jollekin turvallisemmalle alueelle. Esimerkiksi vakaampi Etelä-Irak on shiiavaltaista aluetta, eikä muualta tuleva sunniarabeja lähtökohtaisesti ole lähetetty sisäisen paon turvin sinne.

Similä sanoo kuitenkin hallinto-oikeuden katsoneen, että Bagdadin yleiset olosuhteet eivät sinänsä muodosta estettä sisäisen paon soveltamiselle sinne.

Hän ei osaa toistaiseksi sanoa, kuinka moneen päätökseen hallinto-oikeuden linjaus vaikuttaa. Vastaavan taustan omaavia turvapaikanhakijoita, jotka ovat valittaneet kielteisestä päätöksestä oikeuteen, on kuitenkin hänen mukaansa ”paljon”.

“Vähintään kymmeniä, voi olla että puhutaan sadoista”, Similä sanoo.

Paljon on myös vastaavanlaisia turvapaikanhakijoita, jotka odottavat yhä ratkaisua. Tarkkaa lukua Migri ei osaa toistaiseksi sanoa. Virasto pohtii nyt myös, kuinka hallinto-oikeuden ratkaisu vaikuttaa muihin Isisin hallussa olevilta alueilta tuleviin turvapaikanhakijoihin.

Ylivoimaisesti suurin osa Suomeen viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista on irakilaisia.

Irakin armeija liittolaisineen aloitti suurhyökkäyksen Mosuliin noin kuukausi sitten. Kaupungin valtaamisen odotetaan kestävän viikkoja tai jopa kuukausia, eikä kukaan vielä tiedä, milloin asukkaat voivat palata takaisin.

Migri sanoo seuraavansa lähtömaiden tilannetta jatkuvasti. Tänä syksynä se on todennut Mosulin ja sen lähialueiden turvallisuustilanteen kehittyneen taistelujen seurauksena huonompaan suuntaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  6. 6

   Uusi huoli kaupassa: mihin kaikki tämä ruoka päätyy, jos en osta ja syö sitä?

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  9. 9

   Martin Kantola rakentaa yksin mikrofoneja pienessä pohjalaiskylässä – Nyt niihin ovat laulaneet jo Björk ja Jennifer Lopez

  10. 10

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  7. 7

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  10. 10

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää