Kotimaa

Uusiutuvan energian tuet jäävät ehkä historiaan

Hallitus haluaa, että uusiutuvan energian investoinnit tehdään ensi vuosikymmenellä ilman tukia.

Hallitus haluaa lopettaa uusiutuvan energian tuotantotuet vielä tällä vuosikymmenellä. Tulevalla vuosikymmenellä tukea voisi yhä saada tuotekehitystoimintaan ja kypsymättömän teknologian testaamiseen, mutta nykyisen kaltainen tuotantoon sidoksissa oleva tuki lakkaisi.

Tämä oli viesti, jonka hallitus lähetti torstaina samalla, kun se ilmoitti uudesta tuotantotuesta, jota myönnetään vuosina 2018–2020.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan kyseessä on ylimenokauden ratkaisu. Sen tarkoituksena on varmistaa, että hallitusohjelman uusiutuvan energian tavoite saavutetaan.

Hallituksesta kuitenkin alleviivataan, että tukipaketti on viimeinen laatuaan.

”Investoinnit tuulivoimaan alkavat olla varsin kannattavia. Tavoitteena on, että 2020-luvulla hankkeet voisivat toteutua markkinaehtoisesti”, sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok).

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Uusi tuotantotukimalli on tukimäärältään olennaisesti pienempi kuin nykyinen syöttötariffijärjestelmä. Uusi malli perustuu tarjouskilpailuihin, joiden perusteella tukea saavat kustannustehokkaimmat hankkeet teknologiasta riippumatta. Tuella voidaan käynnistää uutta tuotantoa korkeintaan kahden terawattitunnin verran.

Tukimallin jatkovalmistelussa selviää muun muassa se, kuinka tarjouskilpailut järjestetään ja kuinka kauan tukea maksetaan.

Hallituksen arvio on, että tuotantotuki maksaa valtiolle ensi vuosikymmenen aikana yhteensä 265 miljoonaa euroa.

Tämä on vähemmän kuin yksin vuoden 2018 tukisumma nykyjärjestelmässä. Nykyisiä tukia maksetaan vuoteen 2030 asti.

Energiayhtiöiden etujärjestö Energiateollisuus kiitteli tuoreeltaan hallituksen tukilinjauksia. Järjestön mukaan tuotantotuille ei ole tarvetta, sillä uusiutuvat sähkön tuotantomuodot ovat jo kilpailukykyisiä.

”Tekemällä tukijärjestelmästä ajallisesti ja volyymiltään rajoitetun, hallitus lähettää onneksi markkinoille vahvan viestin siitä, että nyt valmisteltava tukijärjestelmä on lajissaan viimeinen. Tuotantotukiin perustuvien investointien aika loppuu siis hyvin pian”, Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa tiedotteessaan.

Tuulivoimahankkeisiin sijoittavan Megatuuli oy:n hallituksen puheenjohtaja Seppo Savolainen kiittelee tukimallia, vaikka pitääkin kahden terawattitunnin kiintiötä pienenä.

”Hyvä, että valittiin tekno­logia­neutraali kilpailutus. Tuulivoima on jo kilpailukykyisin tapa tuottaa sähköä. Uskomme mahdollisuuksiimme kilpailutuksessa”, Savolainen sanoo.

Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen pitää hyvänä, että tuotantotuki jatkuu vuoteen 2020, mutta tukien lopettamista pitää hänen mielestään vielä harkita uudestaan.

Mikkosen mukaan ei ole varmaa, että tuulivoimainvestoinnit olisivat vielä vuonna 2021 kannattavia ilman tukea.

”Se riippuu paljon sähkön hinnasta”, Mikkonen sanoo.

Tällä hetkellä sähkön pörssihinta Suomessa on alle 40 euroa kilowattitunnilta, kun keskimääräinen tuulivoiman investointikustannus on noin 60 euroa kilowattitunnilta.

Sähkön hinnan kehitys ei kuitenkaan ole suomalaisissa käsissä. Sähkömarkkinat ovat pohjoismaiset, ja esimerkiksi Ruotsi aikoo lisätä tuntuvasti uusiutuvien tuotantoa ja on sitoutunut tuotannon tukemiseen.

Toisaalta tuulivoimaloiden teknologia on kehittynyt no­peasti. Savolaisen mukaan tehokkuus on parantunut muutamassa vuodessa 40 prosenttia. Hän uskoo, että yhdistelmä teknologista kehitystä ja sähkön markkinahinnan nousua johtaa siihen, että tuulivoimaa voidaan jo lähitulevaisuudessa rakentaa markkinaehtoisesti.

Tuulivoima ei kuitenkaan automaattisesti pääse osalliseksi uudesta tukijärjestelmästä. Hallitus aikoo teettää tuulivoiman terveys- ja ympäristövaikutuksista puolueettoman selvityksen. Tukimallin valmistelu käynnistyy vasta selvityksen valmistuttua.

”Kansalaisilta on tullut paljon yhteydenottoja, monet ovat huolissaan. Me suhtaudumme tähän vakavasti”, kertoo työministeri Jari Lindström (ps), joka osallistui hallituksen ilmastolinjausten tekoon perussuomalaisten puolesta.

Tukilinjaukset ovat osa hallituksen energia- ja ilmastostrategiaa, joka tähtää tuntuvaan päästöjen vähentämiseen vuoteen 2030 mennessä. Esimerkiksi liikenteen päästöt aiotaan puolittaa.

Rehnin mukaan ilmastotoimet maksavat valtiontaloudelle karkeasti 100 miljoonaa euroa vuodessa vuoteen 2030 saakka.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Useita loukkaantunut pakettiauton ajettua väkijoukkoon Barcelonan keskustassa, poliisi sanoo terrori-iskuksi – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Miltä suomalainen näyttää tulevaisuudessa? Perimä muuttuu hitaasti, mutta sairastamme jo nyt meille uusia perinnöllisiä tauteja

  8. 8

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää