Kotimaa

Orpo varoittaa: Keväällä voi olla edessä jopa 1–2 miljardin euron lisäleikkaukset

Valtiovarainministeri varoittaa HS:n Lauantaivieras-haastattelussa isoista julkisen talouden leikkauksista, jos taloudessa ja työllisyydessä ei tapahdu selvää käännettä ennen kevättä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan hallitus voi joutua tekemään keväällä 1–2 miljardin euron lisäleikkaukset julkiseen talouteen.

”Se on pessimistinen skenaario”, Orpo sanoo. Mutta tämänhetkisten ennusteiden mukainen.

Vaikka Suomen taloudessa on viime kuukausina nähty valonpilkahduksia, Orpon mukaan selvää käännettä taloudessa ei ole tapahtunut. ”Ennusteet näyttävät prosentin kasvua lähivuosille. Se ei riitä taittamaan Suomen velkaantumista. Eikä se riitä työttömyyden taklaamiseen”, Orpo sanoo.

Lokakuussa EU-komissio moitti Suomea liiallisesta velkaantumisesta. Suomi ottaa näillä näkymin ensi vuonna 5,5 miljardia euroa lisää velkaa.

”Olen hemmetin huolissani Suomen taloudesta”, Orpo sanoo.

Valtiovarainministerin viesti on aika lailla toinen kuin pääministeri Juha Sipilän (kesk).

Sipilä on pikemminkin korostanut talouden positiivisia merkkejä. Uudenkaupungin autotehdas palkkaa tuhat uutta työntekijää, Turun telakan tilauskirjat pullistelevat ja metsäteollisuudessa on käynnissä useita isoja investointeja. Työttömyysaste on laskenut hitusen.

Pari viikkoa sitten Sipilä moitti elinkeinoelämän järjestöjä siitä, että ne kitisevät ja synkistelevät liikaa.

”En minä halua pilata tunnelmaa”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hän ja Sipilä ovat eriävistä viesteistä huolimatta samassa hallituksessa ja puhuvat samasta maasta.

”Sipilä tietää hyvin tarkkaan talouden luvut. Hän haluaa luoda uskoa ja toivoa. Minä katson asiaa julkisen talouden kestävyyden kannalta. Siellä ei näy, että käänne olisi tapahtunut.”

Orpon mukaan talouden ja työllisyyden parantumisesta pitäisi saada selviä merkkejä ennen loppukeväästä pidettävää hallituksen kehysriihtä. ”Taloudessa pitäisi näkyä ennen sitä selvä trendinmuutos.”

Tarkastelupisteitä on kaksi: valtiovarainministeriön talousennuste nyt loppuvuodesta ja sitten keväällä. Jos niissä ei käännettä näy, Orpon mukaan leikkaukset ovat välttämättömät. ”Emme voi loputtomasti elää sen unelman varassa, että talous joskus kääntyy.”

1–2 miljardin lisäleikkaus olisi iso, sillä hallituksen tähän mennessä päättämät julkisen talouden leikkaukset ovat kooltaan neljä miljardia.

Juha Sipilän hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Siitä ollaan vielä kaukana, sillä työllisyysaste on jumahtanut alle 69 prosenttiin. Orpon mukaan paras keino velkaantumisen katkaisemiseen on työllisyyden kohentuminen. ”Vain siten me pystymme huolehtimaan eläkkeistä, tulonsiirroista ja hyvinvointipalveluista.”

Orpon mukaan työllisyyden kannalta on tärkeää, että hallitus jatkaa rakenneuudistusten tekemistä. Näistä yksi merkittävimmistä on paikallisen sopimisen lisääminen. Hallitus sitä jo kertaalleen yritti, mutta se vesittyi kilpailukykysopimusväännön tiimellyksessä.

Orpon mukaan kokoomus aikoo ottaa paikallisen sopimisen uudelleen esille kevään kehysriihessä. ”Tosin puhun mieluummin työpaikkasopimisesta”, Orpo sanoo.

Kilpailukykysopimus on voimassa vuoden 2017 loppuun, jonka jälkeen hallituksella on Orpon mukaan mahdollisuus ottaa asia uudelleen esille. ”Työpaikkasopimisen edistämisen askelmerkeistä pitää sopia kehysriihessä.”

Suomi aikoo hankkia ensi vuosikymmenellä uudet hävittäjät vanhenevien Hornetien tilalle. Hintalappu voi olla jopa kymmenen miljardia. Jotkut ovat toivoneet, että kertaluonteisia suuria puolustushankintoja ei laskettaisi mukaan kasvu- ja vakaussopimuksen rajoihin.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja, nykyinen EU-komissaari Jyrki Katainen tyrmäsi ajatuksen pari päivää sitten Ylen haastattelussa. ”Velka on velkaa”, Katainen sanoi.

Petteri Orpo kertoo olevansa samoilla linjoilla edeltäjänsä kanssa. ” Se on meidän ja meidän lapsiemme velkaa. Ei se siitä muutu, jos se kirjataan tilastollisesti jotenkin eri tavalla.”

Orpon mukaan uudet hävittäjät on pakko hankkia. ”Geopoliittinen tilanne on sellainen, että vaihtoehtoa ei ole.”

Uusien hävittäjien hankinta on suhteellisesti samansuuruinen taloudellinen ponnistus kuin Hornetien hankinta. Niiden hankinnasta päätettiin kesken 1990-luvun laman.

Uudet hävittäjät maksetaan 2020-luvulla, jolloin vanhenevan Suomen ikärakenteesta tulevat kaikkein suurimmat kustannukset julkiselle taloudelle.

”Me hoidimme sen 1990-luvulla, ja me hoidamme sen nyt. Mutta se edellyttää, että saamme talouden pyörimään. Jos työllisyys ei kasva, emme selviä mistään näistä”, Orpo sanoo.

Kuusi kysymystä Petteri Orpolle

1. Mitä teet viikonloppuna?

”Olen lauantaina Mikkelissä kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa. Sitten kun pääsen Mikkelistä kotiin Turkuun, niin sunnuntaina pidetään pojan 10-vuotispäivät.”

2. Mikä on eniten yllättänyt kokoomuksen puheenjohtajan tehtävässä?

”Aika hyvin tiesin, mihin olen menossa. Ehkä eniten silti on yllättänyt vastuu. Se miten voimakas se vastuun tunne on. Omasta puolueesta ja väestä ja sitten tästä isänmaasta.”

3. Ehditkö tehdä mitään muuta kuin töitä?

”Valehtelisin, jos muuta väittäisin. Haave on se, että aina lauantaisin puolesta päivästä eteenpäin olisi vapaata. Mutta nyt vaalit lähestyvät, eikä haave taida toteutua. Sunnuntaisin pidän kuitenkin vapaata. Olen perheen kanssa, ja käyn hurtan kanssa kävelylenkillä. Koira on italialainen lagotto, aivan mainio tapaus.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

”Luen parhaillaan Iiro Viinasen muistelmia.” (Viinanen toimi valtiovarainministerinä vuosina 1991–1996.)

5. Oletko saanut siitä oppia, miten pitää toimia valtio­varainministerinä?

”Iiro on aika suoraviivainen...”

6. Miten haluaisit, että valtiovarainministeri Orpo muistetaan 20 vuoden päästä?

”Siitä, että tosi vaikeina aikana pystyttiin puskemaan läpi uudistuksia, jotta suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kestää. Siihen tarvitaan vastuullista taloudenpitoa ja uudistuksia.”

Petteri Orpo

 Syntynyt 3.11.1969 Köyliössä. Asuu nykyisin Turussa.

 Koulutukseltaan Orpo on valtiotieteiden maisteri.

 Valtiovarainministeri kesäkuusta 2016 lähtien. Sitä ennen sisäministerinä ja maa- ja metsätalousministerinä.

 Orpo valittiin kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016.

 Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  6. 6

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  7. 7

   Ashin Wirathu on yksi Aasian vaarallisimmista agitaattoreista: Kiihko­buddhalainen munkki lietsoo etnistä vainoa Myanmarissa

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Espanja määräsi Katalonian poliisivoimat alaisuuteensa – alueen viranomaiset kieltäytyvät tottelemasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää