Kotimaa

Alkukantainen, ihana, järkyttävä – HS:n lukijoiden synnytyskokemukset vaihtelevat ääripäästä toiseen

Lääkäri: Äidin tausta, pelko ja persoona voivat vaikuttaa synnytyskokemukseen enemmän kuin itse synnytys.Erinomainen, kauhea, positiivinen, mielenkiintoinen, raskas, arvokas, voimaannuttava, loistava, nopea, pelottava, kivulias, hieno, mahtava, erikoinen, traumaattinen, pitkittynyt, kaoottinen, ongelmaton, lempeä.


Muun muassa tällaisilla sanoilla HS:n lukijat kuvaavat synnytyskokemuksiaan. Niistä kysyttiin marraskuun alussa verkkokyselyssä, johon tuli noin 340 vastausta.


HS kertoi lauantaina, että yhä useamman keisarileikkauksen taustalla on synnytyspelosta johtuva äidin toive. Alatiesynnytyksiä pidetään ensisijaisina, mutta joidenkin mielestä naisilla pitäisi olla enemmän valtaa päättää synnytystavastaan.


Miksi synnytys on toisille euforinen elämysmatka ja toisille kärsimysmaratoni? Miksi kokemukset eroavat niin paljon toisistaan?


”Ihana, koskettava ja ihmeellinen”, verkkokyselyn vastaaja kuvaa synnytystään.


”Hieno, luomu, synnytykseksi helppo”, kirjoittaa toinen.


”Voimaannuttava, kaunis, liikuttava. Se kokemus oli hyvin alkukantainen: kuuntelin kehoani ja tein mitä se ’vaati’. Kaksi täydellistä synnytystä nyt takana”, sanoo kolmas.


Toisenlaisiakin kokemuksia on:


”Järkyttävä kokemus, jonka takia en synnytä enää ikinä.”


”Kamalan kivulias ja pelottava. Pelkäsin, että vauvalle tai itselleni kävisi jotain. Kivunlievitys ei auttanut kipuihin riittävästi. ”


”Ihan jees. Raskasta ja kivuliasta oli, mutta en kokenut asiaa mitenkään traumatisoivana.”


Muun muassa persoona, perhetausta, psyykkiset sairaudet, synnytyspelko sekä kokemukset terveydenhuollosta ja väkivallasta voivat vaikuttaa siihen, millaiseksi synnytyskokemus muodostuu, sanoo synnytyspelkoa tutkinut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hanna Rouhe.


Rouheen mukaan suurimmalla osalla synnyttäneistä äideistä kokemus on myönteinen. Kielteinen kokemus on 5–8 prosentilla äideistä.


”Kun äideiltä kysytään, minkä arvosanan he antaisivat omalle synnytykselleen asteikoilla 1–10, vastausten keskiarvo on joka vuosi yli 8. Kun joku iloitsee synnytyksestään, sanon monesti, että muista kertoa tästä kaikille, jotta myös positiivinen sanoma leviää.”


Rouheen mukaan äidin taustalla olevat asiat voivat vaikuttaa synnytyskokemukseen enemmän kuin se, mitä synnytyssalissa varsinaisesti tapahtuu.


”Joskus lääkärikin on saattanut kokea tiukkoja hetkiä, mutta äiti on silti tuntenut olevansa turvallisissa käsissä, ja hänen kokemuksensa synnytyksestä on hyvä. Valtaosalla niistä, jotka traumatisoituvat synnytyksessä, on taas taustallaan täysin normaali synnytys.”


”Positiivinen [kokemus], vaikka oli imukuppisynnytys ja minulle tuli paljon repeämiä sekä vauvalle lievä happivajaus”, kyselyn vastaaja kirjoittaa.


”Positiivinen, vaikka synnytys kuului useastakin syystä riskisynnytyksiin (kaksoset, perätila, ennenaikaisuus). Kaikki meni hyvin, lapset voivat hyvin, ja koin itseni ja lasten olevan turvassa synnytyksen ajan”, toinen kertoo.


”Tunsin että saan olla osana luonnon hienoa kiertokulkua. Pelko on tunne, jota en missään vaiheessa tuntenut, sillä luotin täydellisesti suomalaisen sairaalahenkilöstön osaamiseen, jos jotain erikoista olisi tapahtunut”, kolmas kuittaa.


Omaan synnytykseen voi Rouheen mukaan vaikuttaa monella tavalla. Siihen voi esimerkiksi valmentautua hankkimalla tietoa asianmukaisista lähteistä ja harjoittelemalla rentoutumista.


Jos taustalla on huonoja kokemuksia, traumoja tai pelkoja, niiden käsittelyyn kannattaa hakea tukea, Rouhe neuvoo. Synnytyspelkoa ei pidä jäädä murehtimaan kotiin.


Tärkeää on myös äidin synnytyksen aikana saama tuki.


”Jos puolisoa ei ole tai jos jo raskausaikana ajattelee, ettei puolisosta ole välttämättä tukea synnytyksessä, kannattaa harkita, ottaisiko mukaan ystävän tai doulan [koulutettu synnytystukihenkilö].”


Kaikkeen synnytyksessä ei voi vaikuttaa. Joskus esimerkiksi alatiesynnytys johtaa kiireelliseen sektioon tai hätäsektioon, jos vauvaa uhkaa hapenpuute tai synnytys ei etene.


”Kannattaa valmentautua erilaisiin mahdollisuuksiin siitä, miten synnytys menee. Jos esimerkiksi asennoituu vain luomusynnytykseen, voi tulla hirveät paineet, jos joutuukin ottamaan puudutuksen”, Rouhe sanoo.


Hän muistuttaa, että jokainen synnytys on yksilöllinen.


”Mitkään mumminkumminkaiman tilanteet eivät toistu. Joskus potilas sanoo, että meidän suvussa on ahtaat lantiot ja kaikki synnytykset ovat tapahtuneet leikkaamalla. Sitten, kun asiaa on tutkittu, potilaan lantio onkin normaali ja vauva siro.”


”Pelkäsin molempia synnytyksiä jo lähtökohtaisesti niin paljon, että tieto olisi lisännyt huomattavasti stressiäni tulevasta”, eräs verkkokyselyn vastaaja kertoo.


”Olin itse aktiivinen ja hain valtavasti tietoa etukäteen, ilman sitä olisin ollut enemmän peloissani synnytyshetkellä”, sanoo toinen.


”Uskon, että sain synnytyksen edetessä juuri oikean verran tietoa siitä, mikä oli parasta edistämään synnytystä ja mikä oli parasta vauvan voinnille”, kertoo kolmas.


Pitäisikö äideillä olla enemmän tietoa synnytyksen riskeistä? HS:n verkkokyselyssä mielipiteet asiasta jakautuvat.


Toisten mielestä ”normisynnyttäjiä” on turha kuormittaa tiedolla, jota ei todennäköisesti tarvitse. Toisia taas ahdistaa se, ettei tiedä, mitä on tulossa.


Kyselyn vastaajat olisivat kaivanneet tietoa esimerkiksi siitä, miten synnytys etenee, missä tilanteessa mennään sektioon, millaisia repeämiä voi saada, millaiset ovat alatie- ja perätilasynnytyksen sekä kivunlievityksen riskit.


Rouheen mukaan oikeanlainen tieto auttaa tutkitusti synnyttäjiä, ja sitä pitäisi hänen mukaansa jakaa nykyistä enemmän. Rouheen mielestä auttaisi, jos synnytyskätilöt pitäisivät neuvolan synnytysvalmennukset – näin tapahtuukin jo monessa neuvolassa.


”Se, että synnytyksen ammattilainen käy valmentamassa ihmisiä synnytykseen, auttaa jo monia. Netin valmennukset ovat taas kaikilla käytettävissä.”

Lukijat kertovat kokemuksistaan

 ”Kolme synnytystä ja kolme hyvää synnytyskokemusta. En ole kuulunut riskiryhmiin. Synnytyksiä en ole käsikirjoittanut etukäteen; tilanteen mukaan on menty. – – Riskejä voidaan tiettyyn rajaan hallita, mutta ei kokonaan poistaa. Synnytyksessä on hyväksyttävä koko elämän epävarmuus.”

 Traumaattinen [kokemus]. En saanut alussa tukea, kannustusta ja infoa siinä määrin kuin ensisynnyttäjänä olisin tarvinnut. Minulla ei oikeastaan ollut missään vaiheessa tunnetta, että tapahtuma olisi luonnollinen ja että homma on hallinnassani, vaan tuntui että olen nimenomaan muiden armoilla.”

 ”Kukaan ei pakottanut pistoksiin tai muihin toimenpiteisiin. Sain liikkua, äännellä ja käydä suihkussa miten halusin. Joulumusiikki soi hiljaa ja tyttö sai tonttulakin pieneen päähänsä.”

 ”Vauva oli virheasennossa, ja mikään puudutusaine ei siihen kipuun tehonnut. – – Kokematon kätilö ei tätä tajunnut eikä meinannut millään uskoa kun kahden tunnin ponnistelujen jälkeen huusin kurkku suorana, että nyt lääkäri heti paikalla tänne ja vauva ulos! ”

 ”Hyvä kokemus, olin henkisesti varautunut paljon pahempaan.”

 ”Kipeätä touhua, mutta olin varautunut siihen. Tyytyväinen olin omaan synnytykseeni, enkä missään nimessä olisi halunnut sektiota, koko ajatus puistattaakin.”

 ”Upea! Tunsin olevani Luojasta seuraava. Sanoin itse, mitä haluan. Ei kivunlievitystä, mutta vesiallas. En pelännyt tippaakaan. ”

 ”Olen hyvin onnellinen kauniista synnytyskertomuksestani, enkä viitsi sitä kysymättä kertoa, sillä monella naisella tarina ei ole yhtä voimaannuttava. Koen, että oma onnistumiseni on 80-prosenttisesti hyvää tuuria ja 20-prosenttisesti omaa erinomaisuuttani!”

Lähde: HS:n verkkokysely

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Synnytys
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  5. 5

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  6. 6

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia

  9. 9

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  10. 10

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää