Valikko
Kotimaa

Tutkija: Tyttöjen ainevalinnat vaikeuttavat yliopistoon pääsyä – fysiikan opiskelu auttaisi

Oulun yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että pitkän matematiikan ja fysiikan kirjoittajilla on Oulun yliopistossa selvä yliedustus.

Pitkä matematiikka, fysiikka ja kemia ovat aineet, joita kannattaa opiskella lukiossa, jos haluaa jatkaa opintojaan yliopistossa. Tältä ainakin näyttää Oulun yliopistossa käynnissä olevan tutkimuksen perusteella. Oulussa on selvitetty kymmenen vuoden ajalta Oulun yliopiston opiskelijoiden opiskelualoja ja sitä, mitä aineita he kirjoittivat ylioppilaskirjoituksissa.


Tutkimusta tulkittaessa on kuitenkin syytä muistaa, että Oulun yliopistossa opiskellaan paljon luonnontieteitä, tekniikkaa, lääke- ja kauppatieteitä, joten ilmiö saattaa korostua Oulun yliopistossa. Tutkimus on tarkoitus laajentaa myös muihin yliopistoihin, jolloin selviää, missä määrin tämä pätee myös muualla kuin Oulussa.


Tutkimuksen tietojen valossa tilastollisesti helpoin reitti yliopistoon on opiskella ja kirjoittaa pitkä matematiikka, fysiikka ja kemia. Abiturienteista vain 17 prosenttia kirjoittaa fysiikan, mutta Oulun yliopiston opiskelijoista peräti 38 prosenttia on kirjoittanut fysiikan.


Fysiikan kirjoittaneet ovat siis selvästi yliedustettuina Oulun yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. Niin ovat myös pitkän matematiikan ja kemian kirjoittaneet. Taustalla on esimerkiksi lääketieteen, luonnon- ja terveystieteiden sekä teknisten alojen tarve näiden aineiden osaajista. Pienempi yliedustus on biologian ja maantiedon kirjoittajilla.


Reaaliaineista parhaiten Oulun yliopistoon pääsemistä ennustaa fysiikan opiskelu ja kirjoittaminen.


Tämä on huono uutinen tytöille, sillä tytöt kirjoittavat fysiikan selvästi harvemmin kuin pojat. Viime vuoden ylioppilaskirjoituksissa fysiikan kirjoittajista peräti 70 prosenttia oli poikia. Pitkän matematiikan kohdalla ero on selvästi pienempi, kirjoittajista 55 prosenttia eli vain vähän yli puolet oli poikia.


Pitkän matematiikan kirjoittaneet eivät ole yliedustettuina vain teknisillä aloilla vaan humanistisia aloja lukuunottamatta kaikilla Oulun yliopiston aloilla. Myös terveys-, kauppa- ja kasvatustieteiden opiskelijoissa on pitkän matematiikan opiskelleita selvästi enemmän kuin ylioppilaissa keskimäärin. Kasvatustieteissä ero on tosin pieni.


Helsingin kuvataidelukion opiskelijat ovat miettineet ainevalintojaan tarkkaan myös jatko-opintojen kannalta. Carla Mäkijärvi opiskelee lyhyttä matematiikkaa ja jätti fysiikan opiskelun vain yhteen kurssiin, koska tietää tarkkaan, mihin tähtää.


”Fysiikka on kiinnostavaa, mutta se ei ole minun jatko-opintojeni kannalta keskeistä. Tavoitteeni on päästä meribiologiksi, siksi biologia ja maantiede ovat minulle fysiikkaa tärkeämpiä reaaliaineita”, Mäkijärvi sanoo.


Samassa lukiossa opiskeleva Riia Vidgren sen sijaan opiskelee pitkää matematiikkaa.


”Pidän matematiikasta, koska se on universumin ytimessä. Se selittää asioita, joita on muuten vaikea ymmärtää. Matematiikan opiskelu on vaativaa ja joskus tuskallistakin, mutta onnistuminen tuo hienon tunteen”, Vidgren sanoo.


Yksi tutkimuksen tekijöistä, kemian professori Jouni Pursiainen Oulun yliopistosta pitää tutkimustuloksia merkittävinä, sillä lukion ainevalinnoilla näyttää olevan selvä yhteys jatko-opintoihin pääsemiseen. Ja koska tyttöjen ja poikien ainevalinnat eroavat toisistaan, asialla on vaikutusta myös sukupuolten tasa-arvoon.


”Polku vaikkapa vientiyritysten johtotehtäviin kulkee usein matemaattisten aineiden opiskelun kautta, mutta tytöt valitsevat sen tien harvemmin. Siinä he tekevät itsensä kannalta valintoja, jotka rajoittavat heidän mahdollisuuksiaan myöhemmin”, Pursiainen sanoo.


Käynnissä oleva tutkimus ei kerro syitä tyttöjen ja poikien erilaisiin valintoihin. Pursiaisen mukaan niihin olisi syytä perehtyä.


”Osaamisesta siinä ei ole kyse, siinä ei ole juuri eroja tyttöjen ja poikien välillä.”


Tytöt saivat ylioppilaskirjoituksista poikia parempia arvosanoja viime vuonna muun muassa äidinkielessä ja useimmissa reaaliaineissa, myös fysiikassa ja kemiassa. Pojat taas pärjäsivät paremmin englannissa ja pitkässä matematiikassa.


Tytöt kirjoittavat reaaliaineista selvästi poikia useammin psykologian ja terveystiedon. Näiden opiskelijat pyrkivät usein yliopistoon opiskelemaan humanistisia aloja ja kasvatustiedettä. Siellä kilpailu opiskelupaikoista on selvästi tiukempaa kuin vaikkapa teknisellä alalla.


”Esimerkiksi Oulussa tekniikkaa ja luonnontieteitä pääsee opiskelemaan paljon helpommin kuin humanistisia tieteitä tai kasvatustiedettä”, Pursiainen sanoo.


Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 13 000 Oulun yliopiston opiskelijan tietoja ja yhdistettiin ne ylioppilastutkintolautakunnan tietoihin siitä, mitä aineita opiskelijat ovat kirjoittaneet ylioppilaskirjoituksissa ja millaisia arvosanoja he ovat niistä saaneet. Aineisto on kerätty vuosilta 2006–2015. Jatkossa tutkimusta on tarkoitus laajentaa kattamaan kaikki Suomen yliopistot. Samalla siihen kerätään tietoja myös opiskelijoiden myöhemmästä työelämästä.


Tutkimus on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden Sata tasa-arvotekoa -hanketta. Pursiaisen lisäksi tutkimusta tekevät professorit Hanni Muukkonen ja Jarmo Rusanen Oulun yliopistosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää