Kotimaa

Sote-uudistuksen valinnanvapaudessa hiertävät laajuus, muoto, aikataulu ja hinta – ministeri Rehula: ”Vielä on jumppaa ja töitä”

Päänvaivaa aiheuttaa erityisesti se, pitäisikö valinnanvapaus toteuttaa porrastetusti. Valmista ei tule marraskuun aikana, mutta mahdollisesti ennen joulua.

Kun edessä on hyppy tuntemattomaan, miten sen voisi tehdä hallitusti?

Tätä pohditaan parhaillaan hallituksessa ja erityisesti sen reformiministerien työryhmässä. Suuri tuntematon on asiakkaan valinnanvapausmalli, joka on noussut keskeiseksi osaksi sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistusta (sote).

Sen mukaan jokainen suomalainen voisi valita verorahoilla tuotetuissa sote-palveluissa palvelun tuottajan julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin toimijan väliltä. Valinta koskisi pääosin perustason palveluja kuten vastaanottoa terveysasemalla.

Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) sanoo, että edessä on vielä ”jumppaa ja töitä” eikä valmista tule marraskuun aikana.

Projektijohtaja Tuomas Pöysti arvioi, että lakiluonnos voisi mahdollisesti olla valmis julkaistavaksi ennen joulua. Valmis esitys lähtisi lausuntokierrokselle hieman myöhemmin.

Työpöydällä on vaikeita yksityiskohtia, joista isoin kysymys liittyy rahoitukseen.

”Iso kysymys on se, millä tavalla maakunta jakaa rahan palveluntuottajille. Mitä pitää tehdä valtakunnallisesti ja mikä on maakunnan tehtävä?”, Rehula sanoo.

Rahoitusmalli ratkaisee muun muassa sen, miten kustannukset pysyvät kurissa.

Tuomas Pöystin mukaan erityistä valmistelua vaatii myös se, kuinka valinnanvapaus toteutetaan niin, että perustason palvelut todella vahvistuvat. Perustason palvelujen kuten terveyskeskusten vahvistaminen on yksi sote-uudistuksen keskeisiä tavoitteita.

Terveysasemien pitäisi pystyä jatkossa tarjoamaan myös esimerkiksi joitain erikoislääkärien palveluja, jotta potilaita ei aina tarvitsisi lähettää kalliiseen erikoissairaanhoitoon. Miten tämä ja sujuvammat siirtymiset esimerkiksi leikkauksesta kuntoutukseen toteutuvat, jos palveluntuottajia on jatkossa vielä enemmän kuin nyt?

Ratkaistavana on myös se, miten taataan valinnanvapaus niille ihmisille, jotka eivät itse kykene tekemään valintoja. Kuinka monta palveluohjaajaa tarvitaan heitä varten?

Rehula sanoo, ettei pysty vastaamaan vielä, millaisissa vaiheissa vapaus valita tulee voimaan. Virkamiesesityksen mielestä valinnanvapaus alkaisi suppeana vuonna 2019 ja laajenisi vuonna 2021.

Rehulan mukaan monet ovat toivoneet, että valinnanvapaus tulisi voimaan alueittain ja asteittain kuten peruskoulu aikoinaan.

”Tämä analogia ei ihan toimi, että osassa Suomea olisi valinnanvapaus ja osassa ei. Siinä saattavat juristit jo sanoa, että ei käy noin.”

Pöysti pitää selvänä, että valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö tulee kokonaan valmiiksi tällä vaalikaudella. ”Virkamiesesitys lähtee siitä, että toimeenpanoon tulee siirtymäaikoja. Ne voivat olla jopa kolmesta viiteen vuotta”, Pöysti sanoo.

Valinnanvapaus on tärkeä erityisesti kokoomukselle, mutta nyt myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhuu siitä lämpimästi.

Vuosi sitten hallitus melkein kaatui, kun keskusta ja kokoomus väänsivät maakunta- ja sote-uudistuksesta.

Lopputuloksena kumpikin sai haluamansa. Keskustan tahdon mukaisesti Suomeen perustetaan 18 maakuntaa, ja kokoomus sai läpi soten valinnanvapauden.

Moni keskustan ja perussuomalaisten edustaja nukkuisi yönsä rauhallisemmin, jos hallitus olisi pysynyt alkuperäisessä tavoitteessaan ja toteuttanut valinnanvapauden vasta sen jälkeen kun itse sote-uudistus olisi tehty.

Hallitus on linjannut valinnanvapauden tarkoittavan sitä, että asiakas voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Linjauksen mukaan ”valinnanvapaus on jatkossa pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin käytössä erikoistason sosiaali- ja terveyspalveluissa”.

Kokoomus on sen jälkeen monta kertaa julistanut, että maakuntahallintoa ei tule ilman sotea, eikä sotea tule ilman kansalaisten valinnanvapautta.

Kokoomus ei ole ollut täysin tyytyväinen uudistusta valmistelevien sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten asenteeseen. Virkamiehet ovat kokoomuksen mielestä jarrutelleet valinnanvapauden toteuttamista.

Keskustan ryhmä on jakautunut valinnanvapauden suhteen. Osa pelkää valinnanvapauden johtavan jopa julkisen terveydenhuollon alasajoon.

Perussuomalaiset ovat valinnanvapaudessa enemmän keskustan kuin kokoomuksen linjoilla. Puolueessa pidetään tärkeänä, että uudistus vaiheistetaan. Perussuomalaisten toiveena on myös, että valinnanvapautta kokeiltaisiin.

Kokoomus puolestaan pelkää, että jos valinnanvapaudesta ei sovita kerralla, koko periaate vaarantuu. Kokoomus joutuu ottamaan huomioon mahdollisuuden, ettei se ole seuraavassa hallituksessa. Jos seuraava hallituspohja rakennetaan keskustan ja Sdp:n varaan, valinnanvapaudesta ei välttämättä tule niin laajaa kuin kokoomus haluaisi.

Sdp:n ja vasemmistoliiton johdosta onkin viestitty, että puolueet olisivat valmiit perumaan koko valinnanvapauden, jos ne pääsevät valtaan seuraavien vaalien jälkeen 2019. Voimakasta kritiikkiä valinnanvapaus on herättänyt myös vihreissä.

Nämä puolueet olivat yhdessä kokoomuksen kanssa edellisessä hallituksessa, joka yritti tuloksetta tehdä sote-uudistusta neljä vuotta. Silloin kokoomuksen valinnanvapaushaaveet kaikuivat kuuroille korville.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Valinnanvapauden neljä haastetta
1 Laajuus

Hallitus on jo aiemmin linjannut, että asiakas saisi valita suoraan palvelun tuottajan perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että jokainen voisi valita esimerkiksi julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin ylläpitämän terveysaseman, johon kirjautuu potilaaksi. Parhaillaan pohditaan mitä kaikkia palveluja tämä lopulta koskisi. Voisiko asiakas valita palveluntuottajan myös joissakin erikoissairaanhoidon kiireettömissä hoidoissa kuten kaihileikkauksissa ja miten se käytännössä tapahtuisi?

2 Aikataulu

Sote-uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa. Siirrytäänkö asiakkaan valinnanvapauteen silloin kertarysäyksellä vai asteittain? Jotkut asiantuntijat varoittavat, että kertarysäys voisi johtaa kaaokseen. Voisiko mallia kokeilla ensin joissakin maakunnassa? Tuleeko toteutukseen siirtymäaikoja ja miten pitkiä ne voivat olla?

3 Muoto

Mitä vaihtoehtoja valinnanvapausmalliin tulee? Alustavasti on tiedossa, että perustason palveluntuottajiksi tulisivat lähtökohtaisesti sote-keskukset. Voiko palveluntuottaja olla myös pienempi ns. sote-tiimi eli esimerkiksi lääkärin, sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän yritys? Valinnanvapautta toteutettaisiin myös asiakasseteleillä sekä henkilökohtaisen budjetoinnin mallilla.

4 Hinta

Valinnanvapausmallin riskinä on se, että se voi tulla kalliiksi. Keskeinen ja vielä avoin kysymys on se, miten maakunta jakaa rahaa palvelun tuottajille. Jos palvelujen saatavuutta lisätään, miten kustannukset pidetään kurissa? Miten estetään se, että yksityiset terveysasemat eivät lähetä potilaita hallitsemattomasti julkiseen erikoissairaanhoitoon?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sote-uudistus
 • Sipilän hallitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  4. 4

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Petteri Orpo: ”Suomessa voi olla vain laillisesti”

  10. 10

   Migri: Valtaosalla Suomeen saapuneista marokkolaisista ei ole ollut perusteita turvapaikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää