Valikko
Kotimaa

Suomalaisten poikien taidot luonnontieteissä romahtaneet – ”Kirjojen määrä kotona on vahvempi selittäjä kuin autojen määrä pihassa”

Kansainvälinen vertailu kertoo, että neljäsluokkalaiset pojat osaavat huonommin matematiikkaa ja luonnontieteitä kuin 2011. Tyttöjen osaaminen taas on parantunut.

Kotitaustalla on eniten merkitystä neljäsluokkalaisten oppimistuloksiin luonnontieteissä ja matematiikassa, selvisi tuoreessa Timss-tutkimuksessa.

Suomen tulokset romahtivat edellisestä arviosta vuodelta 2011. Syytä ei tiedetä, mutta hyviin tuloksiin olivat yhteydessä selvimmin vanhempien koulutus ja lapsen arvio kirjojen määrästä kotona.

”Kirjojen määrä kotona on vahvempi selittäjä kuin autojen määrä pihassa”, sanoo yliopistotutkija Kari Nissinen Jyväskylän yliopistosta.

”Parhaat tulokset saatiin, kun kotona oli yli sata kirjaa. Suomalaisten kotien aineelliset resurssit ovat kansainvälistä kärkeä, mutta lapsilla on kansainvälistä keskiarvoa vähemmän kokemuksia lukemisesta ja laskemisesta ennen kouluikää.”

Edellisen tutkimuksen kärkimaista Suomi oli ainoa, jonka tulokset heikkenivät. Suomen kansalliset keskipisteet putosivat monta pistettä. Luonnontieteissä Suomi sijoittuu jaetulle viidennelle sijalle aiemman kolmannen sijaan, ja matematiikassa sijalta 8 jaetulle sijalle 13.

Nämäkään eivät ole huonoja sijoituksia, muistuttaa tutkimuksen koordinaattori Jouni Vettenranta tutkimusta tehneestä Koulutuksen tutkimuslaitoksesta.

Varsinkin poikien osaaminen heikkeni. Edellisessä tutkimuksessa pojat pärjäsivät tyttöjä paremmin matematiikassa ja yhtä hyvin luonnontieteissä. Nyt poikien tulokset putosivat enemmän kuin tyttöjen.

”Oppimistulosten heikkeneminen näkyy monessa muussakin oppiaineessa”, muistuttaa opetusneuvos Leo Pahkin Opetushallituksesta.

Koulujen välillä ei näkynyt eroa. Myöskään esikoulu tai päivähoito eivät vaikuttaneet, vain perhetausta.

Vanhempien taloudelliset mahdollisuudet olivat Suomessa kansainvälistä kärkeä, Nissinen kertoo. Sen sijaan suomalaisilla lapsilla oli keskitasoa vähemmän kokemuksia lukemisesta ja laskemisesta ennen kouluikää. Niitä saaneet pärjäsivät vertailussa paremmin myös Suomessa.

Voi olla, että työttömyys ja talousvaikeudet hallitsevat vanhempien ajatuksia niin, että lasten kannustaminen oppimiseen ja koulunkäyntiin jää vähemmälle, Vettenranta pohtii.

Luokanopettaja Pilvi Räsänen jakoi tiistaina Hämeenkylän koulun Tuomelan opetuspisteen neljännen luokan oppilaille takaisin matematiikan kokeita. Ryhmänä kokeessa on pärjätty hyvin, mutta osalla on ollut vaikeuksia kertotaulujen kanssa.

Räsäsen mukaan poikien ja tyttöjen kyvyissä oppia matematiikkaa ei ole eroja.

”Matemaattiset kyvyt ovat samat. Monessa matematiikan tehtävässä luetun ymmärtäminen vaikuttaa siihen, saako tehtävän ratkaistua. Osalla tytöistä on tosin huono matemaattinen itsetunto, eli itse ajatellaan, ettei osata tehtäviä ratkaista.”

Apulaisrehtori Jukka Väisäsen mukaan oppilaiden asenne opiskeluun on sukupuolesta riippumatta vuosien varrella muuttunut.

”Suurimpana muutoksena on pitkäjännitteisen ahkeruuden vähentyminen. Nykyään ei jakseta enää yhtä sinnikkäästi yrittää oppia. Se näkyy kyllä läpi koko yhteiskunnan, että halutaan tuloksia nopeasti ilman sinnikästä työtä”, Väisänen sanoo.

Yhdeksäsluokkalaisten oppimista mittaavan Pisa-tutkimuksen uudet tiedot ilmestyvät ensi tiistaina.

Fakta

Lähes 50 maata mukana tutkimuksessa


 Timss mittaa matematiikan ja luonnontieteiden opetussuunnitelmien mukaista osaamista. Se tehdään 4. ja 8. luokalle, mutta viime vuonna Suomi oli mukana vain 4. luokan osalta.

 Suomesta oli mukana 5 000 oppilasta 158 koulusta.

 Tutkimukseen osallistui lähes 50 maata vuonna 2011. Seuraava Timss tulee 2019.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulu
 • Alakoulu
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Perussuomalaisten jakautuminen puhuttaa myös Venäjällä – ja Halla-ahon puoli on suositumpi

  9. 9

   Miksi ihmeessä radiossa luetaan koko kansalle merisäätä? Torsti tietää vastauksen

  10. 10

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää