Kotimaa

Suomen Pisa-ihme hiipuu hiljalleen – professori kritisoi vertailun ”ylikansallista indikaattoripolitiikkaa” ja numeroilla hallitsemista

Tiistaina julkistetaan jo kuudes 15-vuotiaiden osaamisvertailu. ”Pääaine” on nyt luonnontiede, kuten oli myös vuonna 2006, jolloin Suomi saavutti kaikkien aikojen huipputulokset. Suomalaiskoululaisten ei nyt arvioida yltävän yhtä korkealle, mutta kovin kauaksi kärjestä ei silti jäädä.

Suomen Pisa-ihme syntyi liki yhdessä yössä viisitoista vuotta sitten, kun talousjärjestö OECD julkisti ensimmäisen koululaisten osaamista mittaavan Pisa-testinsä tulokset.

Tasapäistäväksi haukuttu suomalainen peruskoulu nousi maailmanmaineeseen, joka ei vieläkään ole mennyttä, vaikka tuloskäyrät lähtivät laskusuuntaan jo vuoden 2009 testeissä.

Suomalaisten mainio lukutaito ei tullut asiantuntijoille täytenä yllätyksenä, mutta kärkipaikoille sijoittuminen myös matematiikassa ja luonnontieteissä löi ällikällä kaikki.

Tiistaina julkistettavan Pisa-vertailun ”pääaine” on nyt luonnontiede. Niin oli myös vuoden 2006 testeissä, joissa suomalaiset 15-vuotiaat ahkeroivat kaikkien aikojen parhaimmat pisteet myös lukutaidossa ja matematiikassa.


Suomen tulosten arvioidaan nyt heikentyneen hieman entisestään, mutta silti ne yltävät jälleen reippaasti yli OECD-maiden keskiarvon. Sitä voi pitää hyvänä suorituksena, kun ottaa huomioon, kuinka paljon monet muut maat ovat kirineet investoimalla koulutukseen sen jälkeen kun ensimmäisten Pisa-testien tulokset julkistettiin vuoden 2001 lopulla.

Äskettäin EU-komissiokin kiinnitti huomiota Suomen koulutusrahoituksen leikkausten jatkumiseen, vaikka useimmissa EU-maissa suunta on kääntynyt.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Joka kolmas vuosi pidettävissä Pisa-testeissä oli viime vuonna vuorossa jo kuudes toteutuskerta. Loppua ei ole näkyvissä, vaikka vertailu on saanut myös paljon arvostelua – etenkin heikosti menestyneiltä mailta.

Peruskritiikki on kuulunut, että Pisa mittaa vain osaa koulussa opittavista tiedoista ja taidoista tai jopa ihan vääriä asioita. On arvosteltu, että tehtävät ovat liian arkisia eivätkä ne mittaa opetussuunnitelmissa ja jatko-opinnoissa vaadittavaa ”oikeaa” tai ”puhdasta” matematiikkaa.

Kasvatustieteen professori Risto Rinne Turun yliopistosta suhtautuu kriittisesti ”ylikansalliseen indikaattoripolitiikkaan” ja numeroilla hallitsemiseen, josta Pisa on kuulu esimerkki. Rinne epäilee, voidaanko siinä ottaa huomioon eri maiden kansallinen historia ja alueelliset erot.

”Pisahan mittaa ensisijaisesti vain akateemista osaamista eikä ota huomioon esimerkiksi sosiaalista elämää, viihtymistä, motivaatiota tai kansalaistaitoja”, Rinne sanoo vertailun muista puutteista.

Jotkin maat, kuten Norja, ovat jo harkinneet vetäytyvänsä koko kisasta, mutta toisaalta uusia maita on tullut mukaan.

Tuoreimmassa tutkimuksessa osallistujia olikin jo 72, kun mukaan lasketaan varsinaisten valtioiden lisäksi myös erilaiset talousalueet. Mukana oli yli 500 000 oppilasta, jotka edustavat 28:aa miljoonaa 15-vuotiasta oppilasta.

Oppilaitten lisäksi raportteihin on haastateltu kymmeniätuhansia vanhempia, opettajia ja rehtoreita.

Suomesta oppilaita oli nyt mukana noin 9 000. He ovat pääosin peruskoulun yhdeksäsluokkalaisia.

Kun katsotaan Pisa-historian viittä koekertaa erityisesti luonnontieteissä ja vertaillaan eri maita keskenään, erottuu kaksi kestomenestyjää. Ne ovat professori Jouni Välijärven mukaan Japani ja Suomi. Välijärvi johtaa Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitosta, joka koordinoi Pisa-vertailun Suomen-osuutta.

Etelä-Korea menestyi alussa erinomaisesti mutta taantui välillä, ja maa on nyttemmin taas hieman parantanut tuloksia. Uusista tulokkaista Hongkong, Singapore ja erityisesti Shanghai ovat menestyneet erinomaisesti. Vuonna 2012 ne muodostivat kärkikolmikon.

”Aasian maat ovat onnistuneet pitämään pääosin korkean tasonsa, joskaan eivät enää ole juuri sitä pystyneet nostamaan”, Välijärvi summaa.

Länsimaista alussa Kanada, Uusi-Seelanti, Australia ja Hollanti menestyivät hyvin mutta taantuivat sittemmin.

Viroa Välijärvi pitää mielenkiintoisena, koska siellä taso on säilynyt korkeana ja näyttäisi jopa olevan nousussa, vaikka omat haasteensa tuo esimerkiksi maan kaksikielisyys.

Suurelle yleisölle Pisa näyttäytyykin ennen kaikkea valtioiden ja alueiden välisenä otteluna, mutta asiantuntijoiden mukaan huomiota pitäisi kiinnittää kunkin maan ”omaan suoritukseen” ja sen muutoksiin. Suomen pisteet ovat laskeneet vuoden 2006 jälkeen, ja myös kansalliset testit osoittavat samaa heikentymistä.

Syitä suomalaiskoululaisten huikeaan menestykseen ja sen hiljaiseen hiipumiseen on esitetty runsaastikin, mutta ehdottoman varmoja selityksiä ei ole löytynyt. Suurimmaksi menestystekijäksi on nostettu itse peruskoulu eli sen kaikille yhteinen ja tasa-arvoinen yhdeksänvuotinen rakenne. Myös yliopistotasoinen opettajankoulutus on mainittu eduksi.

Suomalaisopettajien ja koulujen itsenäisyyttä ja vapautta on pidetty yhtenä hyvien tulosten salaisuutena, samoin oppilaitten intoa ja tunnollisuutta vastata Pisa-testeihin, koska heitä ei rasiteta jatkuvilla valtakunnallisilla kokeilla kuten esimerkiksi Britanniassa. Suomessa ei myöskään sensuroida ennakkoon koulukirjoja eikä kouluja tarkasteta, vaan niihin luotetaan.

Myös usko koulutukseen on Suomessa ollut voimissaan. Kirjastojen ja sanomalehtien maassa myös lukeminen on ollut arvossaan.

Tulosten heikentymistä on selitetty sillä, että koulu on Suomessakin alkanut menettää asemaansa nuorten elämässä eikä peruskoulu enää pysty tasaamaan kotien sosiaalisen taustan eroja. Etenkin Itä-Suomen poikien tulokset ovat huonontuneet tuntuvasti. Tosin sukupuolten erot esimerkiksi lukutaidossa olivat Suomessa jo ensimmäisellä testikerralla ennätysmäisen suuret, eivätkä ne ole siitä juuri tasoittuneet.

”Samat syyt ovat oikeastaan molempien takana”, Välijärvi sanoo.

Hän tiivistää hyvien tulosten ja niiden huonontumisen selitykset kulttuurin muutoksiin. Aiempi suomalaisten kova kiinnostus lukemiseen ja itsestään selvä sitoutuminen koulutukseen ovat laimentuneet, eikä niitä voi herättää henkiin ainakaan väkisin.

Välijärven mukaan suomalaiskouluissa on nyt peiliin katsomisen eikä taivastelun paikka nuorten ajankäytön muutosten edessä. Esimerkiksi keskustelu teknologian hyödyntämisestä opetuksessa on Välijärven mielestä vielä kovin pinnallista.

HS kysyi 9.-luokkalaisilta: minkä arvosanan annat suomalaiselle koululle?

Fakta

Testeissä 500 000 oppilasta 72 maasta


 Pisa (Programme for International Student Assessment) on kehittyneiden teollisuusmaiden järjestön OECD:n vuodesta 2000 lähtien järjestämä maailman tunnetuin osaamisvertailu.

 Testit pidetään joka kolmas vuosi, ja tiistaina julkistetaan kuudes vertailu, jonka pääaineena on luonnontiede. Myös lukutaitoa ja matematiikan osaamista on testattu.

 Toreimpiin testeihin osallistui viime vuonna noin 500 000 oppilasta yhteensä 72 maasta. Suomesta mukana oli noin 9 000 koululaista, jotka ovat pääosin peruskoulun 9. luokan oppilaita eli 15-vuotiaita.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pisa-tutkimus
 • Koulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Kaksi kolmesta suomalaisesta jää asumaan kotiseudulleen, mutta Helsingissä pysyy vain puolet – Kartta näyttää, mistä suomalaiset karkaavat ja minne he jäävät

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Länsimetro oy pitää metroa valmiina ja haluaisi luovuttaa sen pois käsistään – HKL:n mukaan metrossa on vielä ”paljon petrattavaa”

  9. 9

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  10. 10

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  2. 2

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  7. 7

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  8. 8

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  9. 9

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta
  3. Triathlonisti Kaisa Salilta yllättävä paljastus – pudottaa painoaan kauden tärkeimpiin kilpailuihin: ”En muulloinkaan syö mitä sattuu”
  4. Päästöskandaali ja kartelliepäilyt ravistelevat Saksan autoteollisuutta – HS haastatteli Daimlerin pääjohtajaa ja kysyi, miksi meidän pitäisi uskoa autonvalmistajien lupauksia
  5. Intia käyttää paprikasumutetta ja tainnutuskranaatteja estääkseen rohingya-muslimien pääsyn rajan yli
  6. Migrin mukaan turvapaikanhakijoiden itsemurhayritykset ovat harvinaisia – ”Usein on kyse enemmänkin mielenosoittamisesta”
  7. Nord Stream 2 jätti lupahakemukset Suomen viranomaisille – Itämeren uuden kaasuputken on määrä olla valmis vuoden 2019 lopussa
  8. Tunti sitten
  9. Brexit-todellisuus on pehmittänyt Theresa Mayta, mutta yksityiskohdat ovat yhä kadoksissa – Miten Britanniassa asuvien EU-kansalaisten oikeudet tulevaisuudessa taataan?
  10. Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja
  11. Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”
  12. Balilla varoitetaan purkautuvasta tulivuoresta – tuhansia evakuoitu
  13. Näytä lisää