Valikko
Kotimaa    |   Kolumni

Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

Roosa Meriläinen vietti koulupäivän turkulaisella yläkoululla ja näki, että teinit ovat ihania valoisia lapsia.

Kirjailija ja äidinkielenopettaja Tommi Kinnunen haastoi Twitterissä toimittajia Turkuun seuraamaan koulupäivää.

”Vuosituhat toisensa jälkeen nuoret kuvataan huonoina. Mikä lehti tekisi jutun niistä innokkaista, innostuneista ja avoimista teineistä? Tai opettajista, jotka eivät ole väsyneitä työhönsä, vaan viihtyvät koulussa ja nauttivat opettamisesta?”, twiittasi Kinnunen.

Niinpä päädyin viettämään koulupäivän seuraten seiskaluokkalaisten ja yhdeksäsluokkalaisten opetusta. Osallistuin äidinkielen-, ruotsin- ja tekstiilityön tunneille.

Turun Luostarivuoren yläkoulu on suuri, yli kuudensadan oppilaan koulu, jonka oppilasaines on moninaista ja erityisopettajaresurssit niukat.

Miltä koulupäiväni sitten näytti? Ihanalta. Haisiko teinipoikien hormonihiki? Vaikea sanoa, koska haisin hieltä itse.

Kahdeksalta aamulla teinit eivät näyttäneet räjähtäneiltä rusinoilta, jotka ovat menneet liian myöhään nukkumaan. Kukaan ei huutanut kenellekään. Ketään ei pilkattu vääristä vastauksista. Kun oppitunnilla piti keskittyä tekemään tehtäviä, kaikki tekivät töitä hiljaa. Niin hiljaa, että kertaalleen ruotsinopettajan piti muistuttaa, että vierustoverin kanssa saa keskustella.

Opettajaa puhuteltiin kohteliaasti. Kukaan ei yrittänyt saada opettajaa raivostumaan, vaikka ulkopuolisen – minun – läsnäolo olisi voinut olla provosoivaa.

Ruotsintunnilla puhuttiin ruotsia parin kanssa, tekstiilityön tunnilla kudottiin sukkaa iloisesti rupatellen, äidinkielentunnilla luettiin Tuntematonta sotilasta.

Yksi tytöistä paljasti piirtelevänsä usein tunnilla pulpettiin, mutta pyyhkivänsä piirustuksen pois aina tunnin lopuksi. Kapinallisuusaste vaikutti hallittavalta.

Kaikki opettajat kuulostivat ja näyttivät lempeiltä, kannustavilta ja innostuneilta. Opettajanhuoneessa ei välitunneilla haukuttu oppilaita tai vanhempia, vaan keskusteltiin siitä, miten vaikeuksissa olevia oppilaita voisi auttaa ja miten tärkeä oma oppiaine on. Koulun kasvisruoka oli hyvää, eikä ruokalassa ollut hälyä.

Eivätkä oppitunnit todellakaan olleet mitään viihdepaketteja. Kaikki ei ollut helppoa, vaan päinvastoin päänvaivaa riitti minullekin. Opin ja sain ajatuksia.

Opetusmenetelmät olivat monipuoliset: äidinkielenkokeisiin sai tehdä lunttilapun ja oppimista osoitettiin oppimispäiväkirjalla. Yksilölliset valinnat olivat sallittuja. Koekertaustunnilla sai harjoitella hänkin, jolle kotona on hankala saada luettua. Hän, jolle ryhmätyö ei ollut mieleen, sai keskittyä tehtävään omin päin.

Ymmärsin, että omien koulutraumojen peilaaminen koulun nykypäivään on ihan yhtä huonoa päättelyä kuin kuvitella julkisuudessa esiintyneiden yksittäistapausten perusteella, että nykynuorisolla olisi huonot tavat tai että opettajat olisivat kädettömiä. Joidenkin lehtijuttujen tarkoitus ei ole jäsentää käsitystämme yhteiskunnasta, vaan tyydyttää kauhistelun tarvettamme.

Ja jos et vielä usko, että teinit ovat ihania, katso Youtubesta May the Forssa Be With You -videoita. Forssassakin nuoret tietävät miten ihminen kohdataan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää