Kotimaa

Kahdeksan lapsen uusperheessä joulu sujuu, kun toiveista puhutaan – ”Jokainenhan haluaisi viettää joulua omalla tavallaan”

Uusperheen joulun järjestäminen vaatii joustavuutta, sanovat nurmijärveläiset Pajalat.

Nurmijärvi

”Kaikkea ei voi suunnitella niin kuin itse haluaisi. Pitää hyväksyä, että omaan joulunviettoon vaikuttaa useampi ulkopuolinen ihminen. Ei voi välttämättä tietää, ketkä lapset ovat paikalla ja kuinka pitkään”, sanoo nurmijärveläinen Nea Pajala.

Pajaloiden uusperheessä on yhteensä kahdeksan lasta. Nea Pajalalla on edellisestä avioliitostaan 17- ja 18-vuotiaat tytöt. Hänen aviomiehellään Jari Pajalalla on edellisestä liitostaan 14-, 17- ja 19-vuotiaat pojat sekä 12-vuotias tyttö.

Heillä on myös kaksi yhteistä lasta: 7-vuotias tyttö ja 6-vuotias poika.

Tänä vuonna Pajaloiden suunnitelmat joulunpyhiksi ovat selkeät. Käytännön järjestelyistä on sovittu entisten puolisoiden kanssa. Se on sujunut suuremmitta ongelmitta jo vuosien ajan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tytöt ovat viettäneet kymmenen vuotta joulua vuorotellen isänsä luona ja täällä meidän luona. Jarin lapsista kukaan ei ole tulossa meille nyt tänä jouluna”, hän kertoo. ”Nythän isoimmat lapset kulkevat itsekseen ja voivat päättää, missä ovat jouluna ja mitä tekevät.”

 

”Pitää vain löytää toimivat käytännöt entisten puolisoiden kanssa.”

Pajaloiden kaltainen tilanne koskettaa ainakin neljäsosaa lapsiperheistä, arvioi Suomen uusperheiden liiton toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Kirsi Heikinheimo. Uusperheiden määrä on kasvamaan päin.

Se, millä tavoilla ja keiden kaikkien kanssa joulua vietetään, herättää keskustelua usein jo ydinperheissä. Samat kysymykset lisääntyvät, kun perhe rakentuu sinun, minun ja meidän lapsista.

”Joulua on rakentamassa vähintään kaksi perhettä, joiden pitää miettiä, missä lapset ovat, miten he liikkuvat ja kenen mummolassa käydään. Joulu on rauhoittumisen, hyvän olon ja pysähtymisen aikaa, mutta uusperheissä aikaa vie muukin kuin se, että paistetaan kinkku.”

Parhaimmillaan mahdollisuus on kuitenkin entistä isompaan yhteiseen iloon, Heikinheimo huomauttaa.

Pajaloista on tuntunut luontevalta ratkaisulta, että lapset ovat olleet joka toinen joulu heidän entisillä puolisoillaan.

”Se menee varmaan monien muidenkin erolasten kanssa tällä tavalla, että he ovat vuorotellen isänsä ja äitinsä luona näin jouluisin”, Nea Pajala sanoo.

Hän myöntää, että aluksi joulunpyhät tuntuivat vaikeilta, jos tiesi, ettei niitä saa viettää omien lastensa kanssa.

”Se oli hirveän rankkaa, jos lapset eivät olleet jouluna täällä, eikä meillä ollut vielä silloin yhteisiäkään lapsia. Silloin pyrimme olemaan jouluna töissä, ettei tarvitsisi olla täällä kotona.”

Heikinheimon mukaan uusperheissä haasteita aiheuttavat odotukset ja pettymykset, kun lapset haluavatkin viettää joulua toisessa paikassa tai heitä ei saa luokseen, vaikka omat vanhemmat olisivat tulossa kylään.

Suru, kaipuu ja yksinäisyys ovat tyypillisiä tunteita, jos omat lapset eivät ole läsnä.

”Silloin kannattaa miettiä, mikä tuottaisi itselle hyvää mieltä ja puhua siitä myös kumppanin kanssa. Lasten kanssa voi sopia Skype-puhelusta, lähettää valokuvia WhatsAppilla tai kirjoittaa heille jouluaatoksi kirjeen.”

Tilanteesta on tärkeää puhua etukäteen, että jokainen voi asennoitua jouluun paremmin, Heikinheimo neuvoo. Kaikkien perheenjäsenten kannattaa istua alas ja kertoa, millaisia toiveita heillä on joululta.

”Jos joulun jälkeen on kurja olo, se kertoo siitä, että asiat kannattaa tehdä jatkossa eri tavalla. Joulu on joulu, mutta vuodessa on muitakin päiviä. Sille ei kannata antaa ylisuurta merkitystä vanhemman ja lapsen elämänmittaisessa suhteessa.”

Pajaloilla uusperheen joulun järjestäminen on muuttunut vuosi vuodelta helpommaksi. Se on vaatinut vain joustavuutta ja ymmärtäväisyyttä.

”Pitää vain löytää toimivat käytännöt entisten puolisoiden kanssa. Jokainenhan haluaisi viettää joulua omalla tavallaan.”

Myös lasten varttuminen on helpottanut joulunpyhiä. Kun lapset olivat pieniä, erimielisyyksiä saattoi syntyä esimerkiksi lahjapakettien lukumäärästä.

”Pienet lapsethan saattavat laskea, kuinka monta pakettia saavat. Jos tytöt ovat olleet täällä, he ovat tuoneet mukanaan myös pakettinsa isältään ja isän puolen suvulta, kun taas toiset lapset ovat avanneet meillä vain meidän antamiamme paketteja”, Nea Pajala sanoo.

Pajalat ovat jo tottuneet siihen, etteivät voi aina tietää, keitä perheenjäseniä on kotona joulunpyhinä. Perheelle on syntynyt myös omia jouluperinteitä, joihin osallistuvat ne lapset, jotka sattuvat olemaan kotona.

”Yritämme valmistella joulua yhdessä. Leivomme pipareita ja sellaista”, Nea Pajala kuvailee.

”Aatonaattona kaadamme joulukuusen takapihalta. Ne, jotka ovat aattoaamuna täällä, koristelevat sen. Ei mitään sen ihmeellisempää. Se on tärkeintä, että vietämme aikaa yhdessä”, Jari Pajala sanoo.

Muuttuneet perhetilanteet haastavimpia

Jokaisella perheellä on oma käsityksensä perinteisestä joulusta: joillekin se tarkoittaa isoa sukua pitopöydän ääressä, joillekin urheilullisia päiviä laskettelukeskuksessa tai lomaa etelän lämmössä hössötyksestä poissa.

Toisille joulu voi olla viikonloppu, jolloin syödään yhdessä pitsaa ja katsotaan leffaa, Väestöliiton asiantuntija Anja Saloheimo sanoo. Haasteita voi aiheuttaa se, miten eri perhekulttuureista tulevien perinteet sovitetaan yhteen.

Myös isovanhemmilla voi olla odotuksia joulun vieton kuvioista, jolloin vauvaperhe saattaa joutua liikkumaan ympäri Suomea sukulaisten luona. Isovanhemmat voisivatkin pohtia, voisiko joulun tuoda jonakin vuonna muukin kuin lastenlasten hyörinä, Saloheimo sanoo.

”Peräänkuuluttaisin tässä asioiden puheeksi ottamista sen sijaan että pelätään, että joku loukkaantuu. Pitää miettiä, miten voisi löytää eri osapuolia kunnioittavan ratkaisun siitä, miten joulua vietetään.”

Yhdessä voi viettää aikaa myös esimerkiksi uutena vuonna, loppiaisena tai muuna viikonloppuna, hän huomauttaa.

Saloheimon mukaan haastavinta joulun vietto on yleensä silloin, kun perhetilanne on muuttunut. Kyseessä voi olla ensimmäinen joulu lapsi- tai uusperheenä tai joulu eron tai puolison kuoleman jälkeen.

”Jos on akuuttia surua, joutuu miettimään, miten sen saa pois mielestä vai voiko sille olla joulunvietossakin tilaa. Myös lapsen sopeutuminen voi olla hankalaa. Olisi hyvä saada asiat sovittua niin, ettei lasten tarvitse kärsiä siitä, että joulu on erilainen.”

Saloheimon mukaan joulu kannattaa suunnitella niin, että jokainen saa jotain kaipaamaansa. Toiveet ja tarpeet kannattaa ottaa puheeksi ja etsiä niihin ratkaisuja ja kompromisseja. ”Kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Myös säröä ja epätäydellisyyttä voi mahtua jouluun.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusperheet
 • Joulu
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  7. 7

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”
  3. Voimakas maan­järistys surmannut yli 140 ihmistä Meksikossa, uhriluvun pelätään nousevan huomattavasti – järistys runnoi myös miljoona­kaupunki Méxicoa
  4. Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen
  5. Eduskunnan budjettiurakka alkaa – edessä on satoja puheenvuoroja, määrärahatoiveita ja äänestyksiä, mutta lopuksi muuttuu vain vähän
  6. Kiima tekee kipeää tammoille ja kilpailemisesta tulee haastavaa – ”Kilpailupaikalla se huutaa kovaa Baccara-kaverinsa perään”
  7. Meteoriitti teki tiilikattoon reiän ja lävisti viisi senttiä paksun lankkulattian – Suomessa meteoriitit ovat lojuneet nurkissa ja päätyneet lasten leikkeihin
  8. Tunti sitten
  9. Mykkäkouluja, politiikan välttelyä puheenaiheena – Puolan jako kulkee nyt perheiden sisällä
  10. Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja
  11. Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”
  12. Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa
  13. Näytä lisää