Kotimaa

Posti myöntää paikoin vakavatkin jakeluongelmat – ”Ongelmat painottuvat 15–20:lle postinumeroalueelle”

Jakelussa on ongelmia etenkin pääkaupunkiseudulla.

Postin jakeluongelmat eivät hellitä. Tällä viikolla julkisuuteen on tullut useita tapauksia, joissa postilähetykset eivät ole päässeet ajoissa perille.

Demokraatti-lehti syyttää postin kadottaneen tällä viikolla lehden 10 000 kappaleen painoksen. Päätoimittaja Mikko Salmen mukaan Postin yhteyshenkilö oli sanonut, että lehden koko painos on kadoksissa eikä sen olinpaikkaa tiedetä.

Painos valmistui normaalisti maanantaina. Toimitukseen lehtiä odotettiin seuraavana arkipäivänä, mutta tuoretta lehteä ei kuulunut. ”Koko päivän aikana Postin edustajat eivät kyenneet selvittämään, mitä painokselle on tapahtunut”, Salmi sanoi.

Postin viestintäjohtajan Timo Anttilan mukaan kyseessä on väärinkäsitys, eikä Postista ole sanottu painoksen kadonneen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös Kauniaisten paikallislehti Kaunis Grani kertoo häiriöistä. Tiistaina 8. marraskuuta ilmestyväksi tarkoitettu lehti jaettiin laajalti vasta perjantaina, kertoo päätoimittaja Nina Winquist.

Postin mukaan syynä oli poikkeuksellinen jakeluhäiriö. Winquist kertoo saaneensa tietää asiasta vasta Ilta-Sanomien uutisesta. Posti ei ilmoittanut toimitukselle häiriöstä.

”Itseäni harmittaa, että me emme saa tietoa häiriöistä tarpeeksi nopeasti ja että joudumme vaatimaan jakelun täsmällistä hoitamista.”

Winquistin mukaan lehti on kärsinyt häiriöistä säännöllisesti. Toimituksessa joudutaan pohtimaan, voiko tiistain lehteen laittaa saman illan tapahtumailmoituksia.

”Ymmärrän Postin tilanteen, mutta meille on kunnia-asia, että lehti ilmestyy ajoissa.”

Miten lehtiä voi jäädä jakamatta suuria määriä, Postin jakelujohtaja Juhani Vuola?

”Toki on konerikkoja ja muuta, mutta aika usein häiriöt liittyvät joihinkin muutoksiin prosessissa. Joissain tapauksissa ne liittyvät painotaloissa tapahtuviin lähetysvirheisiin.”

Vuolan mukaan kyse on yksittäistapauksista.

Viestintävirasto asetti kuukausi sitten Postille 100 000 euron uhkasakon, sillä Posti on toistuvasti rikkonut velvollisuuttaan jakaa niin kutsutut yleispalvelukirjeet eli postimerkillä varustetut kirjeet viitenä päivänä viikossa.

Kesä–syyskuussa jakamatta jäi noin prosentti postimerkkikirjeistä eli noin 50 000 kirjettä kuussa.

Postin Vuola sanoo, että ongelmat painottuvat 15–20:lle eri postinumeroalueelle.

”Muutama tosi hankalassa tilanteessa oleva paikka etenkin pääkaupunkiseudulla. Mutta joka päivä näitä seurataan ja tarpeen mukaan kohdistetaan toimenpiteitä.”

Posti on tehnyt lajitteluun ja jakeluun muutoksia tänä vuonna. Keväällä koko maan jakelureitit uusittiin, minkä jälkeen posti jaettiin paikoin eri aikaan kuin aiemmin. Syksyllä esilajittelua kehitettiin niin, että posti menee jakajan laukkuun oikeassa jakojärjestyksessä.

”Esimerkiksi uuden jakoreitin myötä voi olla, että posti tulee aamun sijaan iltapäivällä. Se saattaa sitten asiakkaasta tuntua, että posti tulee myöhässä”, Vuola sanoo.

Uhkasakko voi tulla Postin maksettavaksi tammikuun jälkeen, jos vaatimukset eivät toteudu eikä toiminta parannu, viraston apulaisjohtaja Petri Makkonen kertoo.

Virasto on edellyttänyt, että tammikuussa viisipäiväisen jakelun ulkopuolelle saa jäädä vain 0,4 prosenttia postimerkkikirjeistä. Huhtikuun lopulla osuus pitäisi olla 0,2 prosenttia. Vuolan mukaan ongelma-alueilla jakamatta jää pahimmillaan viisi prosenttia postimerkkikirjeistä.

”Jos me pystyisimme vähän joustavammin jakamaan postia, voisimme tehdä sitä myös kustannustehokkaammin”, Vuola sanoo. Postilain uudistuksessa on esitetty siirtymistä kolmepäiväiseen jakeluun.

Makkonen ei osaa vielä sanoa, miten Posti on muuttanut toimintaansa. Pystyykö Posti täyttämään velvoitteensa viisipäiväisestä jakelusta? ”Lähiaikoina ei ole pystynyt, siksi uhkasakko asetettiin. Lain edellyttämää velvollisuutta on rikottu pitkäkestoisesti ja toistuvasti.”

Ministeri Berner: Lakiuudistus turvaa toimivan postinjakelun

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) arvioi postilakiuudistuksen turvaavan vastaisuudessa postinjakelun. Suomen hallitus suunnittelee parhaillaan postilain uudistusta, joka höllentäisi Postin jakeluvelvoitetta.

Uuden lain pitäisi astua voimaan 1. heinäkuuta 2017.

Berner uskoo, että markkinavetoinen postinjakelu turvaa jakelun nykyistä paremmin.

Lakiluonnoksen mukaan postinjakelu muuttuisi kaupungeissa kolmipäiväiseksi. Maaseudulla jakelu voisi pysyä viisipäiväisenä, mutta jakeluun osallistuisivat Postin ohella myös yksityiset yritykset.

”Posti velvoitetaan kilpailuttamaan jakelua haja-asutusalueilla. Näin pyrimme huolehtimaan siitä, että haja-asutusalueille syntyisi enemmän yrittäjyyttä ja palvelujen tuottajia. Tässä myös liikennekaari on merkittävässä roolissa, koska se mahdollistaa henkilöliikenteen ja tavarankuljetuksen yhdistämisen”, Berner selittää.

Postin jakelulipsahdukset ovat Bernerin tiedossa, mutta hän ei usko, että Posti olisi tarkoituksella ottanut varaslähdön uusien sääntöjen soveltamisessa.

”Toivottavasti näin ei ole käynyt, enkä tähän usko. Täytyy ymmärtää, että Postin kokonaisvolyymit ovat suuret ja jakeluvelvoitteen piiriin kuuluu siitä vain viisi prosenttia”, Berner sanoo HS:lle.

Marraskuun alussa Viestintävirasto määräsi Postille 100 000 euron uhkasakon puutteellisen kirjejakelun vuoksi. Lain vaatima viisipäiväinen jakelu jäi viraston selvityksen mukaan toteutumatta keskimäärin joka sadannen kirjeen kohdalla.

Myös lehtien jakelussa on ollut ongelmia, mutta Viestintävirasto ei voi tähän puuttua.

”Viestintäviraston valvonta ei yllä yleispalveluvelvoitteen ulkopuolella oleviin tuotteisiin, kuten sanomalehtien jakeluun. Silloin kyse on kahden kaupallisen toimijan välisestä sopimuksesta, ja on heidän tehtävänään neuvotella, onko ostettu palvelu toteutettu sopimuksen mukaisesti”, Berner sanoo.

Torstaina HS kertoi, että Demokraatti-lehti ja Posti riitelevät lehden 10 000 kappaleen painoksen ”katoamisesta”.

Keskiviikkona kävi ilmi, että Taka-Töölössä Helsingissä sijaitsevan kerrostalorapun postit olivat päätyneet ensin junaan ja sitten löytötavaratoimistoon, josta ne oli luovutettu rapun asukkaalle.

HS:n tietojen mukaan myös joidenkin ilmaisjakelulehtien jakelussa on ollut katkoja.

Posti on yhä suurin yksittäinen toimija sanomalehtien jakelumarkkinoilla. Vaikka jakeluvelvoite ei ylläkään lehtiin, postin resurssiongelmat saattavat heijastua Postin kaikkiin toimintoihin.

Syyskuun lopussa Postilla oli 20 759 työntekijää, kun vuonna 2006 työntekijöitä oli 25 294. Väkimäärä on huvennut melkein viidenneksen konttoriverkoston harventuessa.

Berner ei kuitenkaan suoraan selittäisi jakeluongelmia resurssipulalla.

”Se ei ole ehkä niin yksinkertaista. Itselläni ei kuitenkaan ole Postin omistajaohjausvastuuta, enkä siksi pääse kaikkiin Postin sisäisiin tietoihin kiinni. En voi siksi vastata, johdetaanko Postia oikein ja voiko se resurssimääräisesti vastata velvoitteihinsa.”

Postin omistajaohjauksesta vastaa pääministeri Juha Sipilä (kesk). Postin resurssit vaikuttavat kuitenkin yhtiön kykyyn noudattaa postilakia, mikä puolestaan on Bernerin vastuulla.

Posti käy läpi kivuliasta muutosta.

”Jakeluvelvoitteen piirissä olevien kirjeiden volyymi laskee noin kymmenen prosenttia vuodessa, vaikka muu volyymi kasvaakin verkkokaupan ja etätöiden myötä. Taloudellisesti tämä on hankala yhtälö Postille. Se on näkynytkin heidän sopeuttamistoimissaan ja yt-menettelyissä”, Berner toteaa.

Berner vakuuttaa, että kansalaiset voivat jatkossa luottaa postin tuloon sovittuina aikoina.

”Teemme kovasti töitä sen eteen, että uusi postilaki synnyttäisi maahan sellaista jakeluinfrastruktuuria, joka turvaa postin tulon. Viestintävirasto tulee jatkossakin olemaan vaativa ja tiukka viranomainen, joka valvoo lainsäädännön toteutumista.”

”Lain lausuntokierros päättyi eilen ja valmistelemme parhaillaan lausuntoyhteenvetoa. Hallituksen esitys tulee varmaan alkuvuodesta”, Berner kertoo.

Sdp:n kansanedustaja ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen ilmoitti tiistaina jättäneensä hallitukselle kirjallisen kysymyksen postinjakelun tilasta.

”Mahdollisesti jo laillisuuden rajat ovat rikkoutuneet postiketjun monessa eri vaiheessa. Ja todennäköisesti tiedossamme on vain jäävuoren huippu”, Kymäläinen sanoo tiedotteessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Posti
 • Postinjakelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  3. 3

   Valtavaa lounas- ja virikesetelitukkoa mukanaan kantanut mies herätti epäilykset ravintolassa Kalliossa – väitti ostaneensa 25 000 euron setelit torilta

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  8. 8

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   Uusi alkoholilaki muuttaa radikaalisti yöelämää: juomista voi jatkaa aamuviiteen, ravintoloista ostaa juomia kotiin ja tiskiltä hakea erityisvahvoja drinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  6. 6

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  7. 7

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valtavaa lounas- ja virikesetelitukkoa mukanaan kantanut mies herätti epäilykset ravintolassa Kalliossa – väitti ostaneensa 25 000 euron setelit torilta
  3. Ruotsin kokoomus saamassa uuden puheenjohtajan – Ulf Kristerssonia ehdotetaan hiljattain eronneen Anna Kinberg Batran seuraajaksi
  4. Musiikkitalossa oltiin sovitusten taivaassa – Jacob Collier ja Core Henry nostivat Youtube-kansan ilmaan
  5. Hurjat kurkiparvet valtaavat muinaisen meteorikraatterin pellot syksyisin Pohjanmaalla – Tuho voi olla täydellinen, kun linnut nokkivat ja tallovat kesän sadon
  6. Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”
  7. Suomen ensimmäinen supersankarielokuva Rendel oli parhaimmillaan ennen kuin siitä oli nähty sekuntiakaan – lopputulos on kälyinen ja naisiin kohdistuva väkivalta inhottaa
  8. Lego Ninjago -elokuva on kelpo jatko animaatiosarjalle ja suosikkielokuvien seos
  9. Väkivallan mäiskettä neljän Oscar-voittajan tähdittämänä: ”Tässä elokuvassa on paljon sellaissa, mitä realistisessa elokuvassa ei voisi esittää”, Colin Firth toteaa uudesta Kingsman-elokuvasta hillittyyn brittityyliinsä
  10. Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä
  11. Tulppaanikuume on hengetön historiallinen draama, jossa toimivat vain kauniit kulissit
  12. Näytä lisää