Kotimaa

”Autan isää, mutta en rakkaudesta” – HS:n lukijat kertovat kokemuksistaan alkoholistin lapsena

Alkoholistin lapsi voi kärsiä lapsuudestaan vielä eläkkeelläkin.

”Humalassa ollessaan isäni oli hyvin aggressiivinen. Kotona huudettiin ja tapeltiin, menimme sisarusten kanssa sängyn alle piiloon. Tämä asia on vielä eläkeiässä hyvin traumaattinen kokemus.”

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomien kyselyyn vastannut lukija. Hän ei ole kokemuksineen yksin, sillä moni käsittelee vanhempiensa liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamia seurauksia vielä keski-iässä tai myöhemmin.

HS kysyi lukijoiltaan, millaisia muistoja heillä on alkoholinkäytöstä lapsuuskodissaan. Kyselyyn vastasi 3 706 lukijaa, joista noin puolet vastasi, että lapsuuskodissa käytettiin liikaa alkoholia. Lukumäärästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä alkoholiongelman yleisyydestä.

Vastaajista moni kertoi, että asia ei ole jättänyt rauhaan vielä aikuisenakaan.

”Ne [lapsuustraumat] ovat vaikeuttaneet omaa aikuistumista ja myös omien lasten kasvatusta, kun vasta viisikymppisenä terapiassa olen tajunnut syitä ja seurauksia, ja silloin omat lapset olivat jo aikuisia.”

”Lukuisat kännipuhelut ja haukkumiset sekä itsemurhauhkaukset on tullut kuultua. Kukaan aikuinen ei tiennyt tai auttanut. Ei ollut ketään keneltä pyytää apua. Nyt vuosia myöhemmin saan käsitellä asiaa terapiassa.”

”Ahdistuin vakavasti moneksi vuodeksi...Tyypillisesti alkoholistiperheen uhrina minusta tuli elämän suorittaja eikä nauttija.”

Korostunut suorittaminen on monen alkoholistin lapsena kasvaneen selviytymiskeino niin lapsena kuin myöhemmin aikuisenakin.

Kuntoutussuunnittelija Laura Barck Mielenterveyden keskusliitosta sanoo, että ylenmääräinen suorittaminen saattaa olla seurausta siitä, että lapsuudessa päihteet ovat vieneet vanhemman elämässä paikan, joka olisi kuulunut lapsille. Tämä voi johtaa siihen, että lapsi omaksuu aikuisen roolin, pyörittää arkea ja ratkoo ongelmia.

”Lapset suorittavat asioita ja sujuvoittavat arkea, jotta he saisivat lämpöä, huomiota ja rakkautta vanhemmiltaan, jotka eivät niitä ehkä muuten juuri osoita. Ikävä kyllä, samalla lapsi alkaa ajatella, että on arvokas vain tekojensa kautta eikä, kuten kuuluisi, olemalla juuri sellainen kuin on.”

Jatkuvaa suorittamista voi olla vaikea tunnistaa, sillä se ei useinkaan ole ympäristölle ongelma eikä siihen siksi puututa. Päinvastoin, suorittaja voi saada kehuja jaksamisestaan.

”Suurin osa alkoholistien aikuisista lapsista pärjää ja suoriutuu elämässään ulkopuolisten silmin vallan loistavasti. Siksi kuoren alla muhivaa pahoinvointia ei tunnisteta.”

Suorittamisen lisäksi vanhempien juominen voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta, ahdistusta ja ongelmia aikuisiän ihmissuhteisiin, kuten parisuhteeseen ja vanhemmuuteen. Myös riippuvuus saattaa siirtyä vanhemmilta lapsille. Välttämättä se ei tarkoita, että lapsestakin tulisi alkoholisti vaan hänelle voi kehittyä riippuvuus esimerkiksi työhön tai ostamiseen.

Osa kyselyyn vastanneista kertoo pohtivansa, miten suhtautua vanhempiinsa nyt aikuisena. Katkaistako välit vai pitää yhteyttä? Entä kun vanhempi tarvitsee hoivaa, olenko valmis auttamaan?

”Entä nyt kun vanhuuden ongelmat ovat ovella, onko nieltävä lapsuuden paha olo ja autettava edelleen juovaa ja ongelman kieltävää isää?... Kyllä, otan vastuuni ja autan isää. En suuresta rakkaudesta vaan velvollisuudentunteesta.”

Alkoholistiperheen lapsella tämä ongelma voi tulla eteen jo nuorena aikuisena, sillä alkoholi voi murentaa vanhemman terveyden nopeasti. Barckin mukaan moni alkoholistin aikuinen lapsi kantaa sisällään syvään juurtunutta velvollisuudentunnetta ja ajattelee, että vanhemmasta on pidettävä huolta. Toiset taas ajattelevat, että heillä ei ole velvollisuutta hoitaa vanhempaansa, koska tämä ei aikanaan hoitanut heitä.

”Olisi hyvä, jos pääsisi eroon siitä ajattelusta, että on pakko toimia jollain tietyllä tavalla. Perheet ja tilanteet ovat niin monenlaisia, että jokaisen on tehtävä valintansa itse. Sen sijaan että kysyy, kuuluuko minun hoitaa, voisi kysyä itseltään, voinko ja haluanko. Jos haluan, millä lailla?”

Moni kantaa edelleen sisällään häpeää ja vaikenee siksi lapsuuskokemuksistaan vielä aikuisenakin. Barckin mukaan asia kannattaa ottaa puheeksi vaikka ystävän tai kumppanin kanssa, jos lapsuuden kokemukset mietityttävät. Keskustellessa selviää usein, tarvitaanko ammattiapua vai riittääkö ystävän kanssa keskustelu.

Alkoholistivanhemman kanssa keskustelua kannattaa Barckin mukaan miettiä monelta kannalta. Moni toivoo, että vanhempi keskustelun päätteeksi pyytäisi anteeksi. Näin voikin käydä, ja sopu voi syntyä vuosikymmenten eron jälkeen. Yhtä hyvin voi kuitenkin käydä niin, että vanhempi ei vieläkään myönnä toimineensa väärin vaan torjuu lapsensa, ehkä ilkeästikin.

”Kannattaa ainakin miettiä tarkkaan, miksi haluaa puhua ja mitä odottaa keskustelulta. Mitä sitten, jos vanhempi ei pyydäkään anteeksi?”

”Moni on päätynyt kertomaan ajatuksistaan kirjeessä. Voi olla, että siihenkään ei saa vastausta, mutta itse saa kuitenkin sanottua, miltä tuntuu. Omaa eheytymistään voi näin viedä eteenpäin, vaikka vanhempi ei reagoisikaan toivotulla tavalla”, Barck sanoo.

Fakta

Apua saa vielä aikuisenakin


 A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus järjestää anonyymejä nettiryhmiä aikuisille noin puolivuosittain.

 Facebookissa toimii Pullopostia lapsuudesta -vertaisryhmä.

 Monilla paikkakunnilla kokoontuu AAL-ryhmiä (Alkoholistien aikuiset lapset).

 Alaikäiset voivat ottaa nimettömänä yhteyttä Lasisen lapsuuden Varjomaailma-palveluun.

 Apua voi pyytää myös esimerkiksi terveyskeskuksesta, neuvolasta ja työterveyshuollosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Alkoholi
 • Alkoholihaitat
 • Lasinen lapsuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  2. 2

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  3. 3

   Turun puukotuksista epäilty on uhattu tappaa – Sairaala toimii normaalisti ylimääräisten vartijoiden valvomana

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  6. 6

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  7. 7

   Keskusrikospoliisi tiedottaa Turun iskun tutkinnasta lisää tänään – Näihin neljään kysymykseen kaivataan vielä vastausta

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Vastaus terrorismille löytyy suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksista

  10. 10

   Tavallista vahvemmin aseistettuja poliiseja näkyy kaduilla ja toreilla ainakin ensi viikon alkuun asti – Poliisiylijohtaja toivoo kansalaisilta malttia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  3. 3

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  4. 4

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  5. 5

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  6. 6

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  7. 7

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Solidaarisuus­mielenilmaus keräsi Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristi tunnelmaa Turun keskustassa

  10. 10

   Lisätäänkö turvapaikanhakijoiden valvontaa, entä miten estetään heihin kohdistuva kansalaisraivo? Kahdeksan kysymystä sisäministeri Risikolle Turun puukotuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  4. 4

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää