Kotimaa

Suunniteltu katsastusvälien harveneminen helpottaisi autoilijoita – mutta voi lisätä onnettomuuksia

Autoalalla pelätään, että uudistus kaataisi katsastusasemia. Kuluttaja voi toivoa katsastusten hintojen laskua entisestään.

Autojen katsastusvälin harveneminen karsisi toteutuessaan paitsi katsastusasemien verkostoa, voisi heikentää myös liikenneturvallisuutta.

Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) ilmoitti torstaina, että Suomi ryhtyy keventämään katsastussäädöksiä. Lakiesityksen mukaan alle kymmenen vuotta vanhaa autoa pitäisi katsastaa enää vain joka toinen vuosi. Uuden auton ensimmäinen katsastuksen voisi tehdä vasta neljän vuoden kuluttua käyttöönotosta.

Uudistus helpottaisi autoilijoita, mutta voisi vaikuttaa jossain määrin myös liikenneturvallisuuteen, liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Joel Karjalainen sanoo.

”On mahdollista, että se voi saada joitakin liikenneonnettomuuksia enemmän aikaan. Tämä on kuitenkin laskennallinen arvio, eikä varma ennuste. Auton tekniset viat ovat loppupeleissä aika harvinaisia merkittävissä liikenne­onnettomuuksissa.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uuteen katsastusten aikavälien esitykseen on päädytty siksi, että sen hyödyt on arvioitu suuremmiksi kuin mahdolliset haitat, Karjalainen sanoo. Eurooppalaisena minimitasona olisi ollut katsastusten toteuttaminen kahden vuoden välein kaikilla autoilla.

Tätä ei haluttu Suomessa liikenneturvallisuus- ja ympäristösyistä esittää.

”Katsastusvälin harventaminen vanhoilla autoilla olisi heikentänyt ajoneuvojen kuntoa. Myös päästöviat ovat aika yleisiä vanhoissa autoissa. Niitä pystytään katsastuksilla ehkäisemään.”

Katsastusasemien määrä on moninkertaistunut Suomessa noin 500 asemaan. Viime vuosien kasvu johtuu Karjalaisen mukaan lakimuutoksesta, jonka jälkeen katsastuksia on voinut tehdä pelkästään henkilöautoille.

Kilpailun lisääntyminen on tiputtanut katsastusten hintoja – ja tätä kuluttajat voivat odottaa edelleen.

Katsastuksia tehdään nykyään vuosittain noin 2,5 miljoonalle henkilö- ja pakettiautolle, mutta uudet katsastusvälit pienentäisivät niiden määrää jopa puolella miljoonalla.

”Se saattaa aiheuttaa joillekin asemille ongelmia, liiketoimintaa joudutaan sopeuttamaan ja toimipaikkoja karsimaan. Tällä ei pitäisi olla silti merkittävää vaikutusta katsastusverkkoon”, Karjalainen sanoo.

Hänen mukaansa asemia saattaisi kaatua ennemmin kaupungeissa kuin maaseudulla, sillä kaupunkien autokanta on uudempaa. Katsastusyritys K1-katsastuksen maajohtaja Petri Haikola uskoo taas asemien vähenemiseen nimenomaan syrjäseuduilla.

Haikolan mielestä katsastusten harveneminen tarkoittaisi alalle ”hyvin dramaattista muutosta”. Hän pitää selvänä, että niillä on vaikutuksia alan työllisyyteen.

”Tuntuma on jo nyt, että alalla on ylikapasiteettia. Jos lakiesitys pudottaa toteutuessaan katsastusmääriä 20 prosentilla, se aiheuttaa tiukan tilanteen ja väkisinkin alkaa pudotuspeli”, hän uskoo.

Myös Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa arvioi, että katsastusasemien määrät saattavat vähentyä – tai katsastusten hinnat entisestään laskea. Hän suhtautuu uudistukseen kuitenkin maltillisemmin.

Rissan mielestä katsastukset kannattaisi toteuttaa vuoden välein kahdeksan vuotta vanhemmilla autoilla, sillä tässä kohtaa vikamäärät alkavat tilastojen mukaan selvästi nousta.

”Vikoja voi tulla jarruihin, vetoniveliin ja ohjauslaitteisiin, joten katsastus olisi syytä tehdä joka vuosi”, hän sanoo.

Suomen autokanta on useimpiin Euroopan maihin verrattuna vanhaa. Autojen keski-ikä on Rissan mukaan lähellä 12:ta vuotta.

Rissan mielestä katsastuksia koskevia lakeja ollaan muuttamassa ”aika nopealla tempolla”.

”Ensin lisää yrittäjiä houkutellaan alalle kilpailua vapauttamalla ja he investoivat paikkoihinsa. On aika haastavaa, että heti perään tuleekin sitten uusi tilanne, jossa he voivat jäädä tyhjän päälle.”

Tästä on kyse

Katsastusvälejä aiotaan pidentää


 Nykyään uusi henkilöauto pitää katsastaa viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönotosta. Sitten on vapaa vuosi ja tämän jälkeen katsastus pitää tehdä vuosittain.

 Liikenne- ja viestintäministeriön uudistuksessa ensimmäinen katsastus olisi neljän vuoden kuluttua uuden auton käyttöönotosta ja sen jälkeen kahden vuoden välein, kunnes auto on ollut käytössä kymmenen vuotta. Sitten katsastukset tehtäisiin vuoden välein.

 Katsastusten sisältöä ei olla muuttamassa mitenkään.

 Lakiesitys on osa hallituksen normienpurkutalkoita ja se on tällä hetkellä lausuntokierroksella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Katsastus
 • Autot
 • Liikenneturvallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  4. 4

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  5. 5

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  10. 10

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää