Kotimaa

Esitutkinta: Viestit ja todistajat sitovat irakilaiskaksoset Isisiin – syytetyt kiistävät jyrkästi

Todistajat ovat kertoneet nähneensä miehet Tikritissä Camp Speicherin joukkomurhan tekopaikoilla.

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella terrorismirikoksista syytetyt irakilaisveljekset ovat osallistuneet Isisin toimintaan vähintään vuodesta 2010.

Todisteena Isis-yhteydestä on useita todistajankertomuksia sekä epäiltyjen puhelimista löydettyjä viestejä.

Toisen miehen puhelimen viestipalvelusta löytyi keskustelu, jossa mies kiivastui väittelyssä saudiarabialaisen, Isisiä vastustavan naisen kanssa. Keskustelu päättyi siihen, että mies siteerasi ”Isisin poikia”.

Mies sanoi kuulusteluissa, että mikään viestiketjussa ei pitänyt paikkaansa. Hän myös kieltäytyi kommentoimasta useita kysymyksiä toisesta viestiketjusta, jossa puhuttiin poliisin käsityksen mukaan Isisin taistelijoista.

Yksi todistaja kertoi, miten vuonna 2010 viranomaiset ottivat kiinni miehiä, jotka olivat asettamassa tienvarsipommeja. Näiden joukossa olivat nyt syytteessä olevat kaksoset.

Sama todistaja kertoi, että myöhemmin kaksoset osallistuivat Isisin harjoituksiin, joissa opetettiin teloittamista ja pommien rakentamista.

Epäiltyjen mukaan todistaja valehtelee.

Esitutkintapöytäkirjan liitteenä on useita Isisin järkyttäviä propagandavideoita. Videoissa teloitetaan irakilaissotilaita ampumalla heitä lähietäisyydeltä päähän.

Videot liittyvät kesän 2014 Camp Speicherin joukkomurhaan, joka tapahtui Isisin valtaamassa lentotukikohdassa.

Joukkomurhassa teloitettiin todennäköisesti yli tuhat Irakin armeijan sotilasta.

Todistajien mukaan he ovat nähneet joukkomurhasta kuvatuissa propagandavideoissa barettimiehen, joka on jompikumpi syytteessä olevista kaksoisveljistä. Näin ovat kertoneet sekä Irakissa että Suomessa kuullut todistajat.

Poliisi ei ole kuitenkaan voinut tutkia asiaa teknisesti, koska videot ovat laadultaan niin heikkoja.

Barettimies on joukkomurhasta tehdyillä propagandavideoilla keskeinen henkilö.

Kolmella eri videolla näkyy, kuinka barettimies ampuu vähintään kymmenen laukausta maassa makaavia miehiä kohtaan teloituspaikalla. Vieressä liehuu Isisin lippu.

Barettimies on videoilla ja kuvissa pukeutunut maastohousuihin, mustaan urheilupaitaan ja punaiseen barettiin. Miehellä on pitkähköt mustat hiukset sekä parta.

Suomessa miehiin tutustuneet todistajat ovat kertoneet kuulusteluissa nähneensä miehillä Suomessa samanlaisia vaatteita. Sellaisia ei kuitenkaan löytynyt heidän hallustaan, kun heidät otettiin kiinni joulukuussa 2015.

Toinen epäillyistä sanoi kuulusteluissa barettimiehen kuvasta, että kuvan mies näyttää häneltä, muttei ole hän eikä veljensäkään.

Mies kertoi, että hänellä ja veljellään oli tuohon aikaan lyhyet hiukset. Hän myös kertoi olleensa tuolloin yliopistossa.

Neljä Irakissa kuultua anonyymiä todistajaa on kertonut myös nähneensä veljekset joukkomurhan tekopaikoilla Tikritissä. Kertomusten mukaan epäillyt saattoivat kidnapattuja sotilaita Tikritiin ja olivat vartiotehtävissä presidentin palatsilla.

Kertomusten mukaan he myös kidnappasivat yhden ihmisen asunnostaan ja kiduttivat tätä.

Miehet kiistivät väitteet kuulusteluissa.

Keskusrikospoliisi kohdisti miesten huoneeseen teknistä kuuntelua ennen kuin heidät otettiin kiinni Forssassa.

Esitutkintamateriaalin mukaan miehet keskustelivat huoneessa muun muassa siitä, mitä poliisille pitää kertoa kuulusteluissa, poliisin mahdollisista todisteista, Camp Speicherin joukkomurhasta sekä paluusta Irakiin.

Miesten omat kertomukset siitä, missä päin Irakia he olivat Camp Speicherin joukkomurhan aikana, vaihtelivat esitutkinnan aikana.

Miehet ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

”Haluan kertoa, ettei kukaan perheestämme ole ollut missään tekemisissä Isisin, armeijan tai muunkaan valtiollisen toimijan kanssa. Meillä ei ole ollut kenenkään kanssa ongelmia eikä muilla meidän kanssa”, toinen epäillyistä sanoi poliisikuulusteluissa.

Hän kiisti, että olisi ollut missään tekemisissä Isisin kanssa. ”Kaikki tietävät, että he ovat rikollisia ja tappavat ihmisiä.”

Myös toinen epäillyistä kertoi kuulusteluissa suhtautuvansa Isisiin hyvin kielteisesti. ”Isis on terroristijärjestö. Sekä Isis että valtio tekevät verilöylyjä Irakissa. Tämä on syy, miksi olen lähtenyt Irakista.”

Miehiä syytetään yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Asian käsittely alkoi tiistaina valmisteluistunnolla Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Samalla myös poliisin esitutkintamateriaali tuli julkiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isis
 • Terrorismi
 • Sotarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  2. 2

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  3. 3

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  4. 4

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  5. 5

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

  8. 8

   Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

  9. 9

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  10. 10

   Räväkkä tv-koomikko haluaa Helsingin piispaksi: liberaalina pidetty kirkkoherra Teemu Laajasalo onkin ”kaappikonservatiivi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  2. 2

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  7. 7

   Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

  9. 9

   Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  9. 9

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää