Valikko
Kotimaa

Viemärivedet paljastavat vaarallisen metamfetamiinin lisääntymisen ja ekstaasin viikonloppukäytön – katso kaupunkisi huumetilanne

Suomi on metamfetamiinin käytössä kärkikastia Euroopassa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Lahti näyttäytyy amfetamiinikaupunkina.

Suomalaisten kaupunkien viemäreissä virtaa yhä enemmän jäänteitä metamfetamiinista. Tiistaina julkaistun laajan eurooppalaisen huumausainetutkimuksen mukaan synteettisen, amfetamiininsukuisen huumeen käyttö Suomessa on jyrkässä kasvussa.

Jätevesistä voidaan selvittää hyvin tarkasti, millaisia huumeita eri kaupungeissa käytetään. Tutkimuksessa analysoitiin huumausaineiden jäämiä 60 eurooppalaisen kaupungin jätevesistä. Suomessa tutkimuksen teki Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Espoossa metamfetamiinin määrät ovat lähes 20-kertaistuneet vuoden takaisesta. Myös Helsingissä lukema on noin 16-kertaistunut.

Huomattavia määriä metamfetamiinia löytyi myös Jyväskylästä, Kuopiosta, Turusta ja Savonlinnasta. Suomalaiskaupungit ovat metamfetamiinin osalta kärkikastia koko Euroopassa. Espoon, Helsingin ja Jyväskylän edellä olivat vain Slovakian Bratislava ja Piestany sekä Tšekin České Budějovice ja Saksan Dresden.

Tulokset paljastavat selvästi myös käytön jakautumisen eri viikonpäiville. Varsinkin ekstaasin eli MDMA:n käyttö näyttää tekevän piikin viikonloppuisin: siitä kertoo se, että jäämiä löytyy jätevesistä sunnuntaisin.

Katso tästä, miten huumejäämät näkyvät Suomen kaupungeissa. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Metamfetamiinia pidetään vaarallisena, koska se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Huume tuottaa vahvan mielihyvän tunteen, mutta saa ihmisen usein käyttäytymään arvaamattomasti ja sekavasti. Ainetta voidaan käyttää esimerkiksi syömällä, nuuskaamalla tai suonensisäisesti.

Päihteiden käyttäjille apua tarjoavan Osis II -hankkeen projektipäällikön Helena Syvärannan mukaan metamfetamiinin huono maine tunnetaan huumeiden käyttäjienkin parissa.

”Metamfetamiini on aine, jota asiakkaamme todella välttelevät. Moni sanoo, että se olisi viimeinen aine, mitä he käyttäisivät.”

A-klinikkasäätiön, Tukikohta ry:n ja Suomen Lumme ry:n yhteisen Osis-hankkeen tarkoituksena on tarjota päihteitä käyttäville sekä käytöstä kuntoutuville muun muassa koulutusta arjen hallintaan ja auttaa heitä osallisiksi mukaan yhteiskuntaan.

Metamfetamiinin suosion nousu näkyy Syvärannan mukaan päihdepalveluissa ainakin siten, että apua hakevat huumeiden käyttäjät ovat nyt keskimäärin huonommassa kunnossa kuin joitakin vuosia sitten.

Syväranta muistuttaa, että huumeiden käyttäjät ovat hyvin heterogeeninen eli toisistaan poikkeava joukko. Osasta käyttö ei välttämättä näy päällepäin.

Katukaupassa verrattain edullisen metamfetamiinin kohdalla tilanne on toinen.

”Metamfetamiini on huumeiden joukossa melko halpa aine. Sen käyttö tekee käyttäjänsä usein arvaamattomaksi ja sekavaksi. Ainetta ei voi käyttää niin, että jatkaisi samalla niin sanottua normaalia elämää.”

Syvärannan mukaan pääkaupunkiseudun kaduilta saa tätä nykyä lähes mitä tahansa huumetta. Metamfetamiinia käyttävät hänen arvionsa muun muassa ne, jotka ovat aiemmin käyttäneet jo muita huumausaineita ja ovat sitä kautta ajautuneet huonoon kuntoon.

”Ainetta käyttävät monet sellaiset, joiden omasta itsestä välittäminen on jo tipotiessään. Kun metamfetamiinia ostaa, ei voi mitenkään tietää, että mitä mömmöjä se sisältää. Mielestäni aineen käyttäminen on venäläistä rulettia omalla hengellä.”

Jätevesitutkimuksella kartoitettiin neljää huumausainetta: amfetamiinia, metamfetamiinia, MDMA:ta ja kokaiinia. Eniten suomalaiskaupunkien jätevesistä löytyi jälkiä amfetamiinin käytöstä.

THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää kertoo, että tutkimuksen osoittamat kasvut metamfetamiinin käytön määrissä yllättivät suomalaistutkijat.

”Kasvu oli yllättävän rajua, vaikka kasvua sinänsä osattiinkin ennakoida. Osittain näin suuri prosentuaalinen kasvu selittyy sillä, että Suomen lähtötaso oli melko matala. Aiemmin metamfetamiinin käyttö Suomen kaupungeissa on ollut satunnaisempaa.”

Metamfetamiinia voidaan kuljettaa ja käyttää useissa eri muodoissa. Niistä vahvimpien joukkoon kuuluu kiteenä liikkuva aine.

”Farmakologisesti amfetamiini ja metamfetamiini muistuttavat kovasti toisiaan. Käsittääkseni käyttäjien keskuudessa jälkimmäistä pidetään kuitenkin jonkin verran kovempana aineena, ja kyllähän se etenkin kidemuodossa on vahvaa.”

Joissakin kaupungeissa amfetamiinin ja metamfetamiinin käyttö nousee ja laskee samaan tahtiin. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Lahdessa amfetamiini on selkeästi edelleen käytetympi aine.

”Suomi on ollut amfetamiinimaa. Nyt seurataan, onko siitä tulossa metamfetamiinimaa, ja pysyykö ilmiö. Monien huumausaineiden kohdallahan niiden kysyntä tulee ja menee.”

Lahti näyttäytyy tutkimuksen perusteella amfetamiinikaupunkina. Siellä jäämiä löytyi enemmän kuin monessa muussa eurooppalaiskaupungissa. Lahden edellä oli aineiston 50 kaupungista vain neljä.

Myös Helsingin amfetamiinilukema sijoittuu tilaston kärkikymmenikköön sijalle 7. Hieman yllättäen noin 55 000 asukkaan Kotkakin on sijalla 10.

MDMA-jäämiä löytyi eniten helsinkiläisten jätevesistä. Helsingin edellä on kymmenen eurooppalaiskaupunkia.

Kokaiinin osalta suomalaiset jäivät koko tilaston viimeisiksi. Vähiten kokaiinia käyttäneistä 16 kaupungista 14 oli suomalaisia. Tutkimuksen kaupungeista eniten kokaiinia käytetään Antwerpenissa, Lontoossa, Zürichissa ja Barcelonassa.

Raportissa tutkittiin 60 eurooppalaiskaupungin jätevesiä. Tutkimuksen julkaisi EMCDDA, joka on EU:n huumausaineiden ja huumausaineriippuvuuksien tarkkailukeskus.

Oikaisu 14.12. kello 17.36: Jutussa väitettiin aiemmin, että kokaiini olisi synteettinen huumausaine. Se ei ole.

Fakta

Reaaliaikaista tietoa huumeiden käytöstä


 Jätevesitutkimuksilla saadaan riippumatonta tietoa jätevesiverkoston alueella tapahtuvasta huumeiden käytöstä lähes reaaliaikaisesti.

 Tutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista.

 Huumetilanteen tunteminen on avuksi kartoitettaessa toimenpiteitä muun muassa päihdehaittojen ehkäisemiseksi.

Lähde: THL

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Huumepolitiikka
 • Päihteet
 • Espoo
 • Helsinki
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

  5. 5

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Perussuomalaiset hävisi salkkujaossa kokoomukselle ja menetti valtaa turvapaikka­politiikassa – miksi se suostui tähän?

  9. 9

   Oulussa suurhälytys kemikaalitehtaalle – reaktoritornissa todennäköisesti vetyräjähdys

  10. 10

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  4. 4

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää