Kotimaa

Viemärivedet paljastavat vaarallisen metamfetamiinin lisääntymisen ja ekstaasin viikonloppukäytön – katso kaupunkisi huumetilanne

Suomi on metamfetamiinin käytössä kärkikastia Euroopassa, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Lahti näyttäytyy amfetamiinikaupunkina.

Suomalaisten kaupunkien viemäreissä virtaa yhä enemmän jäänteitä metamfetamiinista. Tiistaina julkaistun laajan eurooppalaisen huumausainetutkimuksen mukaan synteettisen, amfetamiininsukuisen huumeen käyttö Suomessa on jyrkässä kasvussa.

Jätevesistä voidaan selvittää hyvin tarkasti, millaisia huumeita eri kaupungeissa käytetään. Tutkimuksessa analysoitiin huumausaineiden jäämiä 60 eurooppalaisen kaupungin jätevesistä. Suomessa tutkimuksen teki Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Espoossa metamfetamiinin määrät ovat lähes 20-kertaistuneet vuoden takaisesta. Myös Helsingissä lukema on noin 16-kertaistunut.

Huomattavia määriä metamfetamiinia löytyi myös Jyväskylästä, Kuopiosta, Turusta ja Savonlinnasta. Suomalaiskaupungit ovat metamfetamiinin osalta kärkikastia koko Euroopassa. Espoon, Helsingin ja Jyväskylän edellä olivat vain Slovakian Bratislava ja Piestany sekä Tšekin České Budějovice ja Saksan Dresden.

Tulokset paljastavat selvästi myös käytön jakautumisen eri viikonpäiville. Varsinkin ekstaasin eli MDMA:n käyttö näyttää tekevän piikin viikonloppuisin: siitä kertoo se, että jäämiä löytyy jätevesistä sunnuntaisin.

Katso tästä, miten huumejäämät näkyvät Suomen kaupungeissa. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.Metamfetamiinia pidetään vaarallisena, koska se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Huume tuottaa vahvan mielihyvän tunteen, mutta saa ihmisen usein käyttäytymään arvaamattomasti ja sekavasti. Ainetta voidaan käyttää esimerkiksi syömällä, nuuskaamalla tai suonensisäisesti.

Päihteiden käyttäjille apua tarjoavan Osis II -hankkeen projektipäällikön Helena Syvärannan mukaan metamfetamiinin huono maine tunnetaan huumeiden käyttäjienkin parissa.

”Metamfetamiini on aine, jota asiakkaamme todella välttelevät. Moni sanoo, että se olisi viimeinen aine, mitä he käyttäisivät.”

A-klinikkasäätiön, Tukikohta ry:n ja Suomen Lumme ry:n yhteisen Osis-hankkeen tarkoituksena on tarjota päihteitä käyttäville sekä käytöstä kuntoutuville muun muassa koulutusta arjen hallintaan ja auttaa heitä osallisiksi mukaan yhteiskuntaan.

Metamfetamiinin suosion nousu näkyy Syvärannan mukaan päihdepalveluissa ainakin siten, että apua hakevat huumeiden käyttäjät ovat nyt keskimäärin huonommassa kunnossa kuin joitakin vuosia sitten.

Syväranta muistuttaa, että huumeiden käyttäjät ovat hyvin heterogeeninen eli toisistaan poikkeava joukko. Osasta käyttö ei välttämättä näy päällepäin.

Katukaupassa verrattain edullisen metamfetamiinin kohdalla tilanne on toinen.

”Metamfetamiini on huumeiden joukossa melko halpa aine. Sen käyttö tekee käyttäjänsä usein arvaamattomaksi ja sekavaksi. Ainetta ei voi käyttää niin, että jatkaisi samalla niin sanottua normaalia elämää.”

Syvärannan mukaan pääkaupunkiseudun kaduilta saa tätä nykyä lähes mitä tahansa huumetta. Metamfetamiinia käyttävät hänen arvionsa muun muassa ne, jotka ovat aiemmin käyttäneet jo muita huumausaineita ja ovat sitä kautta ajautuneet huonoon kuntoon.

”Ainetta käyttävät monet sellaiset, joiden omasta itsestä välittäminen on jo tipotiessään. Kun metamfetamiinia ostaa, ei voi mitenkään tietää, että mitä mömmöjä se sisältää. Mielestäni aineen käyttäminen on venäläistä rulettia omalla hengellä.”

Jätevesitutkimuksella kartoitettiin neljää huumausainetta: amfetamiinia, metamfetamiinia, MDMA:ta ja kokaiinia. Eniten suomalaiskaupunkien jätevesistä löytyi jälkiä amfetamiinin käytöstä.

THL:n huumaus- ja lääkeainetestauksen kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää kertoo, että tutkimuksen osoittamat kasvut metamfetamiinin käytön määrissä yllättivät suomalaistutkijat.

”Kasvu oli yllättävän rajua, vaikka kasvua sinänsä osattiinkin ennakoida. Osittain näin suuri prosentuaalinen kasvu selittyy sillä, että Suomen lähtötaso oli melko matala. Aiemmin metamfetamiinin käyttö Suomen kaupungeissa on ollut satunnaisempaa.”

Metamfetamiinia voidaan kuljettaa ja käyttää useissa eri muodoissa. Niistä vahvimpien joukkoon kuuluu kiteenä liikkuva aine.

”Farmakologisesti amfetamiini ja metamfetamiini muistuttavat kovasti toisiaan. Käsittääkseni käyttäjien keskuudessa jälkimmäistä pidetään kuitenkin jonkin verran kovempana aineena, ja kyllähän se etenkin kidemuodossa on vahvaa.”

Joissakin kaupungeissa amfetamiinin ja metamfetamiinin käyttö nousee ja laskee samaan tahtiin. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi Lahdessa amfetamiini on selkeästi edelleen käytetympi aine.

”Suomi on ollut amfetamiinimaa. Nyt seurataan, onko siitä tulossa metamfetamiinimaa, ja pysyykö ilmiö. Monien huumausaineiden kohdallahan niiden kysyntä tulee ja menee.”

Lahti näyttäytyy tutkimuksen perusteella amfetamiinikaupunkina. Siellä jäämiä löytyi enemmän kuin monessa muussa eurooppalaiskaupungissa. Lahden edellä oli aineiston 50 kaupungista vain neljä.

Myös Helsingin amfetamiinilukema sijoittuu tilaston kärkikymmenikköön sijalle 7. Hieman yllättäen noin 55 000 asukkaan Kotkakin on sijalla 10.

MDMA-jäämiä löytyi eniten helsinkiläisten jätevesistä. Helsingin edellä on kymmenen eurooppalaiskaupunkia.

Kokaiinin osalta suomalaiset jäivät koko tilaston viimeisiksi. Vähiten kokaiinia käyttäneistä 16 kaupungista 14 oli suomalaisia. Tutkimuksen kaupungeista eniten kokaiinia käytetään Antwerpenissa, Lontoossa, Zürichissa ja Barcelonassa.

Raportissa tutkittiin 60 eurooppalaiskaupungin jätevesiä. Tutkimuksen julkaisi EMCDDA, joka on EU:n huumausaineiden ja huumausaineriippuvuuksien tarkkailukeskus.

Oikaisu 14.12. kello 17.36: Jutussa väitettiin aiemmin, että kokaiini olisi synteettinen huumausaine. Se ei ole.

Fakta

Reaaliaikaista tietoa huumeiden käytöstä


 Jätevesitutkimuksilla saadaan riippumatonta tietoa jätevesiverkoston alueella tapahtuvasta huumeiden käytöstä lähes reaaliaikaisesti.

 Tutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista.

 Huumetilanteen tunteminen on avuksi kartoitettaessa toimenpiteitä muun muassa päihdehaittojen ehkäisemiseksi.

Lähde: THL

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Huumeet
 • Huumepolitiikka
 • Päihteet
 • Espoo
 • Helsinki
 • Jukka Vuorio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  2. 2

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  3. 3

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  4. 4

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  5. 5

   Kymmenet arvokkaat huvilat rapistuvat Helsingin käsiin, koska kaupunki ei ole pystynyt kunnostamaan tai myymään niitä

  6. 6

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  7. 7

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  8. 8

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  9. 9

   Vuoden parhaassa nuortenelokuvassa on muskeleita, räjähtäviä taloja ja feministinen sankari, jollaista satavuotias Suomi kipeästi kaipaa

  10. 10

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  3. 3

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  4. 4

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  5. 5

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  6. 6

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  7. 7

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  8. 8

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää