Kotimaa

Kiusaamisesta puhuneet työsuojeluvaltuutetut pelkäävät potkuja Tampereella – ”Sairaanhoitopiirissä ei pidetä julkisuudesta”

Aamulehti kertoo kahdesta lääkäristä, jotka ovat lyöneet ja haukkuneet hoitajia Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Lääkärit eivät ole saaneet edes kirjallisia huomautuksia. Perjantaina sairaala tenttaa työsuojeluvaltuutettuja, jotka kertoivat kiusaamisesta julkisesti.

Kaksi lääkäriä on käyttänyt fyysistä ja henkistä väkivaltaa hoitajiin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa Taysissa ainakin vuosina 2010–2011, kertoi Aamulehti torstaina.

Aamulehden mukaan asiaton käytös on jatkunut, eivätkä lääkärit ole saaneet edes kirjallisia huomautuksia. Molemmat lääkärit ovat yhä Taysin palkkalistoilla.

”Jos väkivaltaa on käytetty, se on erittäin poikkeuksellista eikä hyväksyttävää. Meidän pitää totta kai selvittää, mistä on kysymys ja keitä nämä väitteet koskevat”, sanoo Taysin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen HS:lle.

HS:n tietojen mukaan huonosta ilmapiiristä ja psykologisesta kiusaamisesta on tullut sairaalalle ongelma, joka ei rajoitu vain kahteen lääkäriin.

Lisäksi sairaalassa selvitellään parhaillaan työsuojeluvaltuutettujen toimia.

Aamulehti kertoi jo lokakuussa Taysin lastenpsykiatrian yksikössä esiintyneestä työpaikkakiusaamisesta. Kiusaamisen vahvistivat lehdelle työsuojeluvaltuutetut, minkä jälkeen sairaala alkoi selvittää valtuutettujen toimia.

”Sairaanhoitopiirissä ei pidetä siitä, että asiat menevät julkisuuteen. En minäkään sitä kannata, vaan asiat pitäisi hoitaa talon sisällä. Jos ne eivät kuitenkaan hoidu, niin ei meillä ole muuta vaihtoehtoa”, sanoo työsuojeluvaltuutettu Mervi Hissa HS:lle.

Hissa on yksi kolmesta valtuutetusta, joita sairaalan työsuojelutoimikunta on vaatinut kuulemiseen perjantaina.

”Jos minä ihan suoraan sanon, olen varautunut kaikenlaisiin sanktioihin, jopa irtisanomiseen tai työsuhteen purkamiseen. Olemme kuitenkin vieneet näitä kiusaamisasioita eteenpäin juuri niin kuin pitäisi”, hän kertoi torstaina.

Hän aloitti nykyisessä tehtävässään vuonna 2010.

”Törmäsin tähän ongelmaan heti. Nyt olen kuusi ja puoli vuotta hoitanut erilaisia kiusaamisasioita. Työsuojeluun tulevat tietenkin vain vakavimmat tapaukset.”

Sairaanhoitopiirin johtaja Ihalainen vakuuttaa, että Pirkanmaalla ketään ei ole hänen aikanaan irtisanottu medialle puhumisen vuoksi.

”Ei tässä missään tapauksessa voi kyse olla irtisanomisuhasta, eikä siitä saisi olla myöskään pelkoa.”

Rankaiseeko sairaala medialle epäkohdista kertoneita työntekijöitä?

”Ei tietenkään. Se on outo ajatus.”

Ihalaisen käsityksen mukaan työsuojeluvaltuutettujen kuulemisessa ei ole kyse medialle puhumisesta, tosin hän korostaa, ettei tiedä kuulemisen yksityiskohtia.

”Jotkut työntekijät ovat tehneet näistä työsuojeluvaltuutetuista kiusaamisilmoituksen, että valtuutetut siis kiusaisivat heitä. Tällainen ilmoitus pitää käsitellä.”

Mervi Hissan mukaan työsuojeluvaltuutetut ovat vain yrittäneet viedä kiusaamistapauksia eteenpäin, jotta ne saataisiin kitkettyä pois. Sairaalan johto ei ole Hissan mielestä vuosien aikana puuttunut riittävän jämäkästi kiusaamiseen.

Aamulehden lähteiden mukaan kaksi sairaalan lääkäreistä on huutanut, paiskonut tavaroita ja nimitellyt hoitajia. Lisäksi Aamulehti kertoo lääkäreiden lyöneen hoitajia kahdesti.

Ihalainen kiistää tietäneensä tapauksesta, jossa lääkäri oli riehunut ja nimitellyt hoitajia muun muassa orjiksi ja elukoiksi. Asiasta oli otettu Ihalaiseen yhteyttä sähköpostitse, mistä Aamulehdellä on kirjalliset todisteet.

HS:lle Ihalainen kertoo, ettei muista lukeneensa kyseistä sähköpostia.

”En pysty muistamaan, että meille olisi tullut tällaista. Kyllä me pyrimme aina selvittämään meille tulevat selkeästi identifioitavat asiat, mutta en tunnista näitä tapauksia.”

Hän vakuuttaa tutkivansa tapaukset. Ihalainen ei suostu suoraan sanomaan, johtaako väkivalta työpaikalla automaattisesti irtisanomiseen.

”Jos tapaus täyttää irtisanomisperusteet ja henkilö on menetellyt yhteisten ohjeiden vastaisesti, niin kyllä siinä tapauksessa irtisanominenkin on mahdollinen. Ensin tilanne pitää silti selvittää.”

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Raija Ruoranen ei muista yhtään tapausta, jossa työntekijä olisi saanut potkut kiusaamisen takia. Hän on toiminut nykyisissä tehtävissään 2000-luvun alusta lähtien.

”On myös aika harvinaista, että joutuisimme kiusaamisen takia antamaan huomautuksen tai varoituksen. Useimmat henkilöt reagoivat hyvin ohjaavaan keskusteluun.”

Yleensä kiusaamistapauksista vastaavat lähimmät esimiehet.

”Minulle välittyvät vain ne tapaukset, joissa joku osapuoli on tyytymätön käsittelyyn tai lopputulokseen.”

Ruoranen kertoo pystyvänsä laskemaan tällä vuosikymmenellä hänen pöydälleen päätyneet tapaukset yhden käden sormin.

Viime vuonna toteutetussa kyselyssä noin 17 prosenttia Taysin työntekijöistä koki olevansa kiusattu ja 12 prosenttia koki syrjintää. Näiden lukujen valossa näyttää selvältä, että Taysissa on poikkeuksellisen laaja kiusaamisongelma.

Kyselyn laatimiseen osallistunut professori Paula Salo Työterveyslaitokselta varoittaa vetämästä hätäisiä johtopäätöksiä.

”Tays ei erottunut sairaalavertailussa mitenkään harvinaisen vakavana tapauksena. Erot eri sairaaloiden ja muiden kunta-ala työyhteisöjen välillä ovat yleensä melko pienet.”

Lisäksi tulokset riippuvat paljon kysymyksenasettelusta ja mittaustavasta.

Fakta

Työpaikkakiusaamisen matematiikka


 Vuonna 2015 Työterveyslaitos toteutti hyvinvointikyselyn Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen ja Vaasan sairaanhoitopiireissä, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymässä ja Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastossa.

 Kyselyssä 579 Tampereen yliopistollisen sairaalan työntekijää kertoi kokevansa kiusaamista työpaikalla. Kyselyyn vastasi 3 348 työntekijää. Siis 17,3 prosenttia koki olevansa kiusattu.

 Taysin luvut eivät olleet poikkeuksellisia. Tutkimuksen keskiarvo oli 16,7 prosenttia ja vaihteluväli 14–18 prosenttia.

 Tutkimuksessa työpaikkakiusaaminen oli määritelty eristämisenä, mitätöintinä, uhkaamisena, selän takana puhumisena tai muuna painostuksena.

 Kyselyyn vastanneet kertoivat, ovatko he kokeneet tällaista kiusaamista viimeisen 12 kuukauden aikana.

 Parhaillaan toteutettavassa kunta-alan kyselyssä kiusaamisen kynnys ylittyy, jos toiminta on ”jatkuvaa ja systemaattista”. Lisäyksen vuoksi kiusaamista kokeneiden määrä supistui selvästi.

Lähde: Työterveyslaitos

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työpaikkakiusaaminen
 • Työelämä
 • Sairaalat
 • Tampere
 • Pirkanmaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  4. 4

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  5. 5

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää