Kotimaa

Sotilaat hermostuivat sananvapautensa puolesta – uusi ohjesääntö suitsii ”puuttumista puoluepoliittisiin kiistakysymyksiin”

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö pitää henkilöstöjärjestöjen huolta turhana. Hänen mukaansa joidenkin palvelusohjesäännön kohtien tulkintaan on tulossa ohjauskirje.

Sotilaat pelkäävät, että Puolustusvoimien uusi ohjesääntö rajoittaa heidän sananvapauttaan. Puolustusvoimien henkilöstöjärjestöt ovat ottaneet asian esille Puolustusvoimien yhteistoimintaelimessä ja vaatineet ohjesääntöön muutoksia.

Puolustusvoimat on juuri julkaissut uuden version yleisestä palvelusohjesäännöstä, joka tulee voimaan vuodenvaihteessa. Siinä määritellään yleisiä käyttäytymis- ja toimintatapoja, joita sotilaiden tulee noudattaa.

Uudistetussa yleisessä palvelusohjesäännössä sanotaan, että ”ammattisotilaiden ja Puolustusvoimissa sotilasvirkaan koulutettavien oppilaiden tulee muutoinkin välttää puuttumista puoluepoliittisiin kiistakysymyksiin ja varoa Puolustusvoimien kytkemistä niihin”.

Ohje on hämmästyttänyt sotilaita.

”Jäsenistö nousi tästä heti barrikadeille, että tämä on sananvapauden rajoittamista”, sanoo Upseeriliiton puheenjohtaja Jari Rantala.

”Jos Puolustusvoimien ohjesäännössä lukee näin, niin silloin se otetaan hyvin tarkasti. Henkilökunta lukee, että näin se nyt on.”

Suomen rikoslaki kieltää sotilaita liittymästä poliittiseen puolueeseen. Sotilaat voivat kuitenkin olla sitoutumattomina mukana kunnallispolitiikassa.

Rantala sanoo, että puoluepoliittinen toiminta ja osallistuminen poliittiseen keskusteluun ovat aivan eri asioita.

”Sotilaita on sitoutumattomina mukana kunnallispolitiikassa. Valtuustoissa käsitellään nimenomaan poliittisia kiistakysymyksiä. Eihän silloin voisi ottaa mihinkään kantaa eikä ottaa osaa vaaleihin, koska niissä käsitellään poliittisia kiistakysymyksiä.”

Eduskunta poisti rikoslaista sotilaiden sananvapauden rajoitukset jo 16 vuotta sitten. Rajoitusten katsottiin tuolloin olleen ristiriidassa Suomen hallitusmuodon ja Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen kanssa.

”Nyt se sitten tulikin yleiseen palvelusohjesääntöön uudestaan niin, että heilahti. Tästä ovat kaikki henkilöstöjärjestöt todenneet, ettei se nyt näin voi olla”, Rantala sanoo.

Rantalan mukaan Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö on todennut, että Puolustusvoimien asessori eli johtava juristi on laatimassa parhaillaan asiasta tarkentavaa ohjauskirjettä Puolustusvoimien eri tulosyksiköille.

”Edellytämme, että yleisen palvelusohjesäännön tekstiä pitää muuttaa, mutta ennen sitä pitää lähteä ohjauskirje siitä, ettei tämä tarkoita sananvapauden rajoittamista missään tapauksessa”, Rantala vaatii.

”Nyt odotamme asessorin tekstiä ja katsomme, millainen se on. Jos se ei ole selkeä, niin katsotaan, mihin toimenpiteisiin ryhdytään.”

Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kontra-amiraali Timo Junttila pitää sotilaiden huolta sananvapauden rajoittamisesta turhana.

”Ei sananvapautta olla rajoittamassa aiempaan nähden. Siitä ei ole kyse”, Junttila sanoo.

”Yleisessä palvelusohjesäännössä on uutta se, että asioita on annettu ymmärtää lievemmin eli tavallaan ohjeena, joka ei kuitenkaan ole sellainen, joka aiheuttaisi juridisia seuraamuksia. Tämä on se, josta tulemme antamaan selvää ohjeistusta, miten näitä tulee ymmärtää.”

Miten tulisi tulkita ohjesäännön kohta, jossa sanotaan, että sotilaiden tulisi välttää puuttumista puoluepoliittisiin kiistakysymyksiin ja varoa Puolustusvoimien kytkemistä niihin?

”Se on tulkittavissa siten, että Puolustusvoimat haluaa olla luotettu koko kansan käytössä oleva organisaatio, jolla on omat tehtävänsä”, Junttila sanoo.

”Jos joku virkansa puolesta ollessaan sotilaana antaa kannanottoja, jotka eivät kuitenkaan edusta Puolustusvoimien kantaa, niin tätä ei haluta sotkea ja sillä lailla saattaa Puolustusvoimia mukaan toimintaan, johon Puolustusvoimien ei ole tarkoitus osallistua.”

Junttilan mukaan Puolustusvoimat ei ole puuttumassa sotilaiden oikeuteen osallistua kunnallispolitiikkaan. Uuteen ohjesääntöön ei ole myöskään tulossa muutoksia. Sen sijaan joidenkin kohtien tulkintaan on tulossa ohjauskirje.

”En ole näkemässä muutoksia ohjesääntöön, joka on painettu ja annettu, vaan kyse on siitä, miten niitä nyt halutaan ymmärtää. Nyt ei pidä ylitulkita asiaa, jota sinne ei ole tarkoituksella painettu”, Junttila sanoo.

Henkilöstöjärjestöt ovat pyytäneet tarkennuksia myös muutamiin muihin palvelusohjesäännön kohtiin. Tällaisia ovat muun muassa ohjesäännön tatuointeja ja sotilaspuvun käyttöä koskevat kohdat.

”Siellä on tatuoinneista sanottu vähän epäselvästi, että ne eivät saisi näkyä. Mitä se nyt tarkoittaa? Ja sotilaspuvun käytöstä pyydettiin selvennystä”, Upseeriliiton puheenjohtaja Rantala sanoo.

Uuden palvelusohjesäännön mukaan sotilaspuvun ja siihen kuuluvan pukineen käyttöä ei pidetä suotavana vapaa-ajalla ”julkisessa mielipiteenilmaisun kaltaisissa tilaisuuksissa”.

Tatuoinneista taas sanotaan, että niiden tulisi olla palveluksessa peitettyinä.

Ohjesäännön mukaan ”sotilaan olemukselta ja sotilaspuvulta edellytetty siisteys, palvelustehtävien luonne tai viranomaistoiminnan puolueettomuus voivat edellyttää sitä, että tietyissä tilanteissa sotilaspuvussa esiinnyttäessä tatuointi on peitettävä”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Sananvapaus
 • Upseeriliitto
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Suomalaisfirman uutuus: Nokia-puhelin, jolla voi ottaa selfien ja tavallisen kuvan yhtä aikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää