Kotimaa

Kännykkä varoittaa tietöistä, ruuhkista ja jopa peltipoliiseista – näistä sovelluksista on apua liikenteessä

Kansalaisten liikkumista helpottaa navigaattoreiden ja reittioppaiden ohella kirjava joukko mobiilisovelluksia. Asiantuntijoiden mukaan avoimen datan mahdollisuuksia ei vielä kuitenkaan kunnolla edes ymmärretä.

Helsingin poikittaisliikenteen valtimo Kehä I vilisee ohi tyypillisen kurjana. Tällä kertaa siihen kuitenkin syntyy poikkeuksellista eloa, kun piippailevat ja välkähtelevät sovellukset syöttävät ympäristöstä tietoa etupenkille.

Telkkä-niminen sovellus varoittelee peltipoliiseista ja piirtää reittiä ajopäiväkirjaan. Toinen sovellus, Kelikamerat ja tiesää, täydentää, että ulkoilma on asteen ja tienpinta kaksi astetta pakkasella. Kelikamerakuvassa autot kerääntyvät löysiksi letkoiksi Konalan kohdalla.

Kolmas sovellus, V-Traffic, kertoo silta- ja tietyön haittaavan alueen liikennettä.

Ongelmiakin on: nettiyhteyden katkeaminen hävittää näytöltä tietyötä ilmaisevan törpön. Eri sovelluksissa lymyävän tiedon etsiminen vaatii myös sormityötä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY”Näitä on kiva katsella, mutta ne soveltuvat lähinnä reittisuunnittelun tueksi. Hankalaa näitä olisi ajaessa käyttää – kaikki räplääminen lisää tarkkaamattomuutta”, pohtii pelkääjänpenkillä istuva Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen.

Tolvanen latailee ja kokeilee autoilijan avuksi tehtyjä älypuhelinsovelluksia ahkerasti. Hänestä ainakin V-Traffic toimii hyvin. Se kokoaa kartalle Ilmatieteen laitoksen, Liikenneviraston ja Hätäkeskuslaitoksen tietoja sekä käyttäjien ilmoituksia ruuhkista ja jopa poliisiratsioista.

”Mutta sellaista oikeasti hyödyllistä sovellusta ei vielä ole, jossa olisi toimiva ruuhkavaroitusjärjestelmä. Meidän massat liikenteessä ovat niin pieniä, että navigaattoritkin ilmoittavat vasta, kun istutaan siellä ruuhkassa”, Tolvanen sanoo.

”Olisi hyvä, että tietoja olisi mahdollisimman paljon yhdessä sovelluksessa, myös polttoaineiden hintoja, ja niissä olisi ääniohjaus. Kyllä minä itsekin odotan, että joku propellihattu näitä vielä tehokkaammin kehittäisi avoimesta datasta.”

Juttu jatkuu kuvakarusellin jälkeen.Autoilijan digitaaliset avut lisääntyvät ja monipuolistuvat nopeasti. Googlen ja Applen kartat ovat laajasti käytössä, mutta sovelluskaupoista saa myös nopeusmittareita, ajopäiväkirjoja ja karttoja maisemareittien löytämiseen.

Ulkomailla sovellukset välittävät jouhevasti tienvarsikahviloiden tarjouksia. Yksinkertaisia kaistavahteja toimii jo puhelimen kameran avulla, ja lisätty todellisuuskin tekee tuloaan.

Erityisen hyvin sovellukset toimivat parkkimaksujen maksamisessa. Esimerkiksi Helsingissä pysäköinti maksetaan jo pitkälti sovellusten, kuten Easyparkin ja Parkmanin kautta.

Sovelluskehittäjät eivät ole kuitenkaan vielä ottaneet täyttä hyötyä irti viime vuosina avatusta julkisesta datasta. Tätä mieltä on muiden muassa avoimen datan asiantuntija Tomi Lapinlampi Liikennevirastosta.

Viraston avoimien rajapintojen kautta pääsee kelikameroiden ohella käsiksi muun muassa tie- ja rataverkon sekä vesiväylien reaaliaikaiseen liikennedataan.”Tavallinen tienkäyttäjä voisi hyötyä aiempaa paremmin esimerkiksi tieliikenteen häiriötiedoista, kuten tietöistä ja onnettomuuksista, sekä olosuhdetiedoista”, Lapinlampi sanoo.

”Meidän pitäisi vieläkin aktiivisemmin viestiä, mitä meidän tietoaineistoillamme voisi saada aikaan esimerkiksi liikkumisessa.”

Lapinlammen mukaan joukkoliikenne on neljäs iso kokonaisuus tie-, vesi- ja rataväylien lisäksi. Viime aikoina Liikennevirasto ja HSL ovat yhteisessä avoimen lähdekoodin projektissaan kehitelleet uusia reittioppaitaan (matka.fi ja reittiopas.fi), jotka julkaistaan vuoden vaihteessa.

Toimivia sovelluksia – kuten reittioppaita – on syntynyt erityisesti joukkoliikenteeseen. Hyvä esimerkki on kolmen vuoden ikäinen ja tamperelaislähtöinen Nysse, sanoo Helsinki Region Infosharen yhteyshenkilö ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen johtaja Timo Cantell.

”Tällaisissa sovelluksissa keskeisenä raaka-aineena on paljon avointa dataa. Vielä on kunnolla näkemättä, miten vaikkapa yritykset jatkavat avoimen datan hyödyntämistä – voi olla, että olemme vasta hyvin alkuvaiheessa.”

Nysse näyttää pysäkki- ja lähtötietoja, ja sen avulla linja-autojen ja junien sijaintia voi seurata kartalta reaaliaikaisesti Helsingin, Tampereen, Oulun, Turun ja muiden suurten kaupunkien seuduilla.

Käytettävyydessä on alueellisia eroja: Tampereella sijainnit päivittyvät muutaman sekunnin välein, pääkaupunkiseudulla puolen minuutin. Tosin HSL:n mukaan aika lyhenee Helsingissäkin ensi keväänä.


Helsingissä sovellus näyttää myös raitiovaunujen ja metrojen liikkeet. Nopean kokeilun perusteella sovellus on jouheva, mutta se näyttää kolmoslinjan ratikoiden linjatunnuksen kakkosena.

Nyssen kehittäjä Hannu Tapanila kertoo työstävänsä sovellusta harrastusmielessä. Siitä huolimatta hänen onnistui luoda linja-autoja paikantava sovellus kauan ennen Helsingin seudun liikennettä.

”Näen avoimessa datassa hurjasti potentiaalia. Sen ympärille voi rakentaa kokonaisia yrityksiä, eikä vielä oikein ymmärretä, mitä kaikkea sillä voi tehdä.”

”Avoimessa datassa on se hyvä, että isot toimijat ovat kankeita, jos tulee uusia puhelinalustoja. Yksittäiset kehittäjät voivat sitten tehdä parempia tai huonompia sovelluksia sen jälkeen.”

HSL:n järjestelmäsuunnittelija Tuukka Hastrup on erittäin tyytyväinen siihen, kuinka avoin data on otettu vastaan. Sitä hyödyntävien sovellusten määrä laskettaneen jo sadoissa. Nyssen ohella pitkään suosittuja ovat olleet esimerkiksi ReittiGPS ja Andropas.

HSL:n dataa käyttävät myös kansainväliset Google Maps ja Moovit.

”On hyvä, että emme kehitä asioita yksin, vaan saamme arvokasta kokemusta ja ideoita.”

Samalla HSL kehittää järjestelmiään myös itse: vastaisuudessa kaikki HSL:n dataa käyttävät reittioppaat voivat huomioida esimerkiksi liikennetilanteen ja sen, jos vaikkapa bussi on myöhässä.

Myös Ilmatieteen laitoksen kehityspäällikkö Roope Tervo on tyytyväinen. Laitos avasi suurimman osan datastaan vuonna 2013, ja sovelluksia on syntynyt esimerkiksi vesilläliikkujan tarpeisiin. Esimerkiksi Aaltopoiju.fi hyödyntää Ilmatieteen laitoksen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja Itämerellä.

”Aaltopoiju on tosi hieno ja näyttävä. Itsekin harrastan kevytveneilyä ja olen sitä kautta seurannut ja huomannut, että sovellus on laajalti käytetty”, Tervo sanoo.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan käyttäjämäärät kasvavat. Tänä vuonna laitos aloitti ohjelmistojensa julkaisun avoimena lähdekoodina.

Julkinen sektori avaa dataansa ahkerasti. Hallitus haluaa liikennekaariuudistuksellaan pakottaa myös liikenteen järjestäjiä avaamaan esimerkiksi aikatauluja, reittejä ja hintoja koskevat tietonsa kaikkien käyttöön.

Niitä yhdistelemällä voisi syntyä paitsi uudenlaisia lippujärjestelmiä, myös liikkumista muuten helpottavia sovelluksia.


Poimintoja älypuhelinsovelluksista

Tieliikenteeseen

 V-Traffic: Näyttää tietoja muun muassa ajokelistä, tietöistä, onnettomuuksista ja liikenteen sujuvuudesta. Käyttäjät voivat ilmoittaa omia havaintojaan.

 Waze: Googlen omistama liikenne- ja navigointisovellus. Kerää käyttäjiltään tietoa liikenteen sujuvuudesta ja esimerkiksi onnettomuuksista.

 Telkkä: Liikenne- ja navigointisovellus, joka näyttää muun muassa Liikenneviraston liikennetiedotteita, varoittaa hirvivaarasta ja peltipoliiseista ja pitää ajopäiväkirjaa.

 Kelikamerat ja tiesää: Näyttää Liikenneviraston kelikamerakuvia sekä Forecan säätietoja.

Joukkoliikenteeseen

 Nysse: Joukkoliikennesovellus Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion, Lahden, Tampereen, Turun ja Oulun seuduille. Näyttää reitit, aikataulut ja kulkuneuvojen sijainnit.

 Andropas: Joukkoliikenteen reitti- ja aikatauluopas pääkaupunkiseudulla.

Muita sovelluksia

 Aaltopoiju: Purjehtijoille ja veneille tarkoitettu sääpalvelu Itämerelle.

 Nautics Sailmate: Veneilysovellus, jossa on merikarttoja ja navigointiominaisuus.

 Salamat: Näyttää Ilmatieteen laitoksen salamahavainnot Suomen kartalla.

 Karttaselain: Sisältää muun muassa Maanmittauslaitoksen maastokarttoja sekä ilmakuvia.

Tausta

Tietojen avaaminen on osa digitalisaatiota


 Avoin julkinen data tarkoittaa julkisen organisaation tuottamaa tai hallinnoimaa tietoa, joka on konekielisessä muodossa ja maksutta kenen tahansa käytettävissä, muokattavissa ja jaettavissa sekä yksityisiin että kaupallisiin tarkoituksiin.

 Viime vuosina etenkin suuret kaupungit sekä valtion virastot ja laitokset ovat avanneet tietovarantojaan.

 Valtiovarainministeriö vauhditti julkisen tiedon avaamista on vuosina 2013–15 avoimen tiedon ohjelmalla.

 Nykyhallitus on viestinyt haluavansa lisätä suurten tietoaineistojen hyödyntämistä liiketoiminnassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Avoin data
 • Joukkoliikenne
 • Sovellukset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  3. 3

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  4. 4

   Sauli Niinistö asettui YK-puheessaan Trumpin kanssa eri linjoille kolmessa isossa kysymyksessä – presidentin puhe luettavissa kokonaisuudessaan

  5. 5

   ”On perusteltua, että se joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Yllättävä käänne palkkaneuvotteluissa – Paperiteollisuuden työehtoneuvottelut poikki

  7. 7

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  10. 10

   Theresa May tekee vihdoin tarjouksensa: Britannia aikoo selvitä jo sovituista 60 miljardin EU-maksuista 20 miljardilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  5. 5

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  6. 6

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  9. 9

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espanjan poliisi otti kiinni Katalonian viranomaisia itsenäisyys­äänestyksen takia – Aluehallituksen jäsen HS:lle: ”Vain sokea voi luulla tämän vähentävän itsenäisyystahtoa”
  3. Audi myy nyt autoa, jonka kuski voisi katsella televisiota – Kysyimme Trafilta, saako ajaessa katsoa TV:tä
  4. Sauli Niinistö asettui YK-puheessaan Trumpin kanssa eri linjoille kolmessa isossa kysymyksessä – presidentin puhe luettavissa kokonaisuudessaan
  5. Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...
  6. Kahvi houkuttaa herkuttelemaan, hyvä musiikki juomaan kaljaa – Näin helppo makuaistiasi on hämätä
  7. Historian ylioppilaskokeeseen lipsahti väärä vuosiluku – ”Pyrimme siihen, että virheitä ei olisi, mutta kokeita tekevät ihmiset”
  8. Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia
  9. ”On perusteltua, että se joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – eduskunta jatkaa väittelyä budjetista
  10. HS:n miniristikko on tänään yhtä runoa – Saatko ristikon ratkaistua?
  11. Tekoäly muuttaa meidän kaikkien elämää, myös taiteilijoiden – HSTV näyttää keskustelutilaisuuden Ateneumista suorana kello 18 alkaen
  12. Näytä lisää