Kotimaa

Vaasassa kytee hiljainen kapina, joka yhdisti kaksikielisen rannikkoseudun – ”Tällaista huolta en ole seudulla koskaan aiemmin kokenut”

Päivystyskiista yhdisti kaksikielisen Vaasan. ”Monelle hoito on elämän ja kuoleman kysymys. Jos perustuslaki ei suojaa suomenruotsalaisia edes siinä tapauksessa, ei ole enää jäljellä mitään suojattavaa”, sanoo Vasabladet-lehden päätoimittaja Niklas Nyberg.

Vaasa

Vaasalaiset ovat harvinaisen äreissään päätöksestä, joka todennäköisesti vie heiltä laajan päivystyksen sairaalan.

Sairaalaa puolustettiin ruotsinkielisten oikeudella omakieliseen hoitoon, mutta tämän alle jäi se, että myös suomenkieliset vaasalaiset vastustavat päätöstä. Erottavasta piirteestä eli kielestä tulikin kiistassa koko rannikkoseudun ihmisiä yhdistävä tekijä.

Vaasalaisista ruotsinkielisiä on vajaa neljännes. Heille päätös oli kuin tuplaisku.

”Tunnelmat ovat nyt lamaantuneet ja tyrmistyneet. Varsinkin ruotsinkielisellä puolella on voimistunut sellainen pohdinta, että nyt on näytetty ruotsinkielisten olevan Suomessa toisen luokan kansalaisia”, sanoo aluetieteen emeritusprofessori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta.

Hänen mukaansa taustalla on pitkäaikainen kehitys, jossa Vaasa on jäänyt aina kakkoseksi, vaikka alue itsessään menestyy useissa asioissa muuta maata paremmin.

”Vaasa on jo hävinnyt monessa hallintouudistuksessa, ja sieltä on poistunut paljon toimintoja, kuten varuskunta. Kun tehtiin ely-uudistus, siinäkin meni pääpaikka Seinäjoelle”, Katajamäki sanoo.

”Siellä ajatellaan, että koskaan valtiovalta ei ole kiinnittänyt riittävästi huomiota ja tukenut Vaasaa, vaikka se on ollut menestynyt alue tervakaudelta asti ja nyt Pohjoismaiden merkittävin energiateollisuuden keskittymä.”

 

”Sairaala nousi symboloimaan sitä, kuinka kaltoin menestyvää Pohjanmaata voidaan kohdella.”

Sairaalapäätöksestä tuli sitten tämän tyytymättömyyden kulminaatiopiste. Katajamäki huomauttaa, että myös suomenkieliset pohjalaiset lähtivät puolustamaan ruotsinkielisten oikeutta. Asia on siis syvempi kuin pelkkä kielikysymys.

”Sairaala nousi symboloimaan sitä, kuinka kaltoin menestyvää Pohjanmaata voidaan kohdella. Siitä tuli syvä periaatteellinen juttu, jossa on kyse ruotsinkielisen väestön oikeudesta. Pohjanmaalla tulkitaan myös niin, että valtiovalta ei ole kohdellut maakuntaa oikeudenmukaisesti. Siellä on tehty asiat hyvin ja menestytty, minkä pitäisi näkyä päätöksenteossa.”

Varsinkin alueen teollisuusjohtajat kysyvät nyt, miksi valtio kurittaa Vaasaa, joka sentään tuo vientituloja Suomeen enemmän kuin valtaosa muusta Suomesta. Heidän mielestään sairaalan päivystyksen heikentäminen vaikuttaa jopa kilpailukykyyn.

Ruotsinkielisen väen puhetorvi on Vasabladet-lehti. Päätoimittaja Niklas Nyberg on ihmeissään siitä, miten ruotsin kielen asema tuntuu viime aikoina heikentyneen.

”On huomattu, että tämä hallitus ei ota suomenruotsalaisuutta siipiensä alle. Se ei ole hallitukselle yhtä tärkeätä kuin aiemmille hallituksille”, Nyberg sanoo lehtensä toimituksessa.

”Tämä kaikki antaa sen kuvan, että tämä alue ja suomenruotsalaisuus eivät ole niin tärkeitä asioita. Se huolestuttaa täällä. Tuntuu, että jonkin rajan yli on menty.”

Erityisen huolissaan Nyberg on väestönosan perustuslaillisesta asemasta. Hänen mukaansa huoli on ollut viime viikkoina suurempi kuin koskaan aiemmin eivätkä ihmiset ymmärrä, miten tilanne on voinut päästä tällaiseksi nyky-Suomessa.

”Monelle hoito on elämän ja kuoleman kysymys. Jos perustuslaki ei suojaa suomenruotsalaisia edes siinä tapauksessa, ei ole enää jäljellä mitään suojattavaa.”


Vaasalainen identiteetti on aina ollut kaksikielinen, eikä asia ole ollut koskaan mikään kynnyskysymys. Kieli vaihtuu sujuvasti yhdestä toiseen, ja suhtautuminen on luontevaa. Nybergin mukaan minkäänlaista väheksymistä tai syrjimistä ei ole aiemmin ollut kaupungissa, joissa kaikkia kaupungin elementtejä, kuten kouluja, yliopistoja ja teattereita, on molemmilla kielillä. Vaasan Sportiakin on aina kannatettu suomeksi ja ruotsiksi.

”Meillä on vaikka kuinka paljon perheitä, joissa esimerkiksi äiti on suomenkielinen, isä ruotsinkielinen ja lapset puhuvat molempia kieliä. Sehän on vain positiivista.”

Tosin kaupungissa on yksi ravintola, joka on leimallisesti ruotsinkielinen: Oliver’s Inn. Nybergin mukaan siellä voi kuitenkin aivan yhtä hyvin asioida myös suomeksi.

Pelkkää ruotsia puhuvat ihmiset ovat pääosin maakunnassa Vaasan ulkopuolella. He ovat usein myös iäkkäämpiä eli juuri niitä, joita sairaalapäätös todennäköisesti eniten koskee.

 

”Yhtenäisyys on lisääntynyt, ja kaikki ovat siitä samaa mieltä.”

Vaasalaiselle ruotsinkieliselle Eva-Maria Strömsholmille kiistan ytimessä oleva Vaasan keskussairaala on tuttu paikka, koska hän on käynyt siellä syöpähoidoissa. Myös Strömsholm huomasi, miten päätös yhdisti koko rannikkoseutua.


”Koko tämä alue on nyt yhtä mieltä siitä, että sairaala ja täyspäivystys on meille tärkeä asia. Yhtenäisyys on lisääntynyt, ja kaikki ovat siitä samaa mieltä.”

Hänellä on epäluulonsa siitä, miten ruotsinkieliset saavat jatkossa hoitoa Seinäjoella ja kuinka on esimerkiksi potilasturvallisuuden laita, kun lähetteet tulevat ruotsiksi.

”Päättäjät sanovat takaavansa, että Seinäjoella saa ruotsinkielistä hoitoa. Millä lailla he voivat sen taata? Ajattelevatko he näin, että ruotsinkieliset hoitajat tulevat Vaasasta? Luulen, ettei se tule tapahtumaan, koska sinne ei haluta töihin.”

Varsinkin syöpäpotilaalle on tärkeätä tulla ymmärretyksi omalla kielellään, samoin se, että hoitoa saa lähellä kotiaan. Strömsholm vertaa kielitilannetta siihen, että täysin suomenkielinen menisi esimerkiksi Närpiön terveyskeskukseen.

”Aina kun menen lääkäriin, toivon, että olisi ruotsinkielinen lääkäri. Osaan suomea jonkin verran, joten se ei haittaa. Mutta täällä on kokonaan ruotsinkielisiä, jotka eivät osaa selittää asiaansa eivätkä välttämättä ymmärrä lääkärin puhetta. Jos ei ymmärrä, ei saa kaikkea tietoa, mitä tarvitaan, vaikka lääkäri yrittäisikin puhua ruotsia.”

Moni muukin pohtii, millaiseksi päivystysmuutos lopulta muodostuu.

Björknäsien perhe näkee asian yhdeksänvuotiaan poikansa Sebastianin kautta. Hän on vasta aloittanut koulussa suomen kielen opinnot mutta päässyt hieman hiomaan kieltä salibandyjoukkueessaan, jossa hänellä on myös suomenkielisiä kavereita.

”Vaikka itse puhun hyvää suomea, niin ei lääkärissä käynti ole helppoa vieraalla kielellä. Olisi utopistinen ajatus, että poika kertoisi lääkärille suomeksi, mikä on vialla, jos hän sairastuisi”, sanoo isä Jens Björknäs.

”Se olisi todella vaikeata”, Sebastian sanoo itse.

Isä-Björknäs sanoo, että paljolta huudolta ja huolelta olisi vältytty, jos olisi alusta asti tiedetty, mikä osa sairaalasta lähtee.

”Nyt huudetaan ehkä turhaan, kun emme tiedä lopputulosta. Jos olisi ollut selvät sävelet heti alusta, ei olisi nyt niin pelottava ilmapiiri.”

Mutta lopulta: Pohjanmaalla ei anneta heti periksi.

”Vanhaa pohjalaisuutta on se, että jos joku lyö maahan, niin tullaan kahta kovemmin takaisin. On täältä ennenkin kadonnut virastoja, mutta kaupunki on silti mennyt eteenpäin.”

Fakta

Selvästi kaksikielinen Vaasa


 Eduskunta päätti tiistaina päivystysuudistuksesta, jossa Vaasan keskussairaala ei kuulu kahteentoista laajan päivystyksen sairaalaan. Seinäjoki kuuluu ja saa nyt järjestää myös ruotsinkielisten palvelut.

 Vaasassa asuu yli 67 000 ihmistä. Naapurikunnat mukaan lukien Vaasan seudulla asuu 114 000 ihmistä.

 Kaupungin mukaan suomenkielisiä asukkaita on 69,5 prosenttia ja ruotsinkielisiä 22,6 prosenttia. Muunkielisiä on 7,9 prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivystys
 • Vaasa
 • Sairaalat
 • Ruotsin kieli
 • Kaksikielisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää