Valikko
Kotimaa

Kustavi tarjoaa ensimmäisenä kuntana ilmaista päivähoitoa – Helsingissä maksuttomuutta vasta selvitetään

Kustavissa päivähoidossa käyvien lasten määrä on pieni, mutta samantyyppistä mallia on pohdittu myös isommissa kaupungeissa. Helsingissä päätöksiä tehtäneen ensi vuonna.

Varsinaissuomalainen Kustavin kunta on ensimmäisenä Suomessa päättänyt tehdä osapäiväisestä varhaiskasvatuksesta ilmaista kaikille lapsiperheille. Asiasta kertoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan maksutonta pedagogista varhaiskasvatusta tarjotaan 20 tuntia viikossa ensi vuoden alusta alkaen. Uudistus on suunnattu kaikille varhaiskasvatuspalvelujen käyttäjille lapsen iästä riippumatta.

Kustavin sosiaalisihteeri Marika Lehtinen sanoo tiedotteessa, että uudistuksen vastapainoksi ei tarvita säästöjä muualta. Alle tuhannen asukkaan pikkukunnassa menoerä ei tosin ole iso: varhaiskasvatusta saa vuosittain vain vajaat parikymmentä lasta.

Lastentarhanopettajaliiton tietojen mukaan Kustavi on ensimmäinen suomalaiskunta, joka muuttaa varhaiskasvatuksen maksuttomaksi tässä mittaluokassa. Samantyyppinen malli on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, jossa lapsilla on kolmen vuoden iästä lähtien oikeus ilmaiseen osapäivähoitoon.

Myös Helsinki selvittää parhaillaan ilmaisen varhaiskasvatuksen mahdollisuutta. Selvitys laaditaan valtuustostrategian valmistelun yhteydessä, ja sen on määrä tulla ensi kesänä uuden kaupunginvaltuuston pöydälle.

Maksuttomuus koskisi laissa säädettyjä 20 varhaiskasvatustuntia viikossa. Tämän rajan ylittävä päivähoito olisi entiseen tapaan maksullista.

Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Emma Kari (vihr) kertoo, että toteutuessaan uudistus aloitettaisiin todennäköisesti viisivuotiaiden ikäluokasta. Tämän jälkeen uudistusta ajavien vihreiden tavoitteena on laajentaa sitä myös muihin ikäluokkiin.

”Tavoitteena on madaltaa vanhempien kynnystä tuoda lapsi varhaiskasvatukseen. Hienoa, että että Kustavi on ymmärtänyt varhaiskasvatuksen merkityksen”, Kari kommentoi.

Myös Espoossa on tänä vuonna selvitelty sitä, kuinka paljon ilmainen osapäiväinen varhaiskasvatus maksaisi kaupungille.

Lyhyitä varhaiskasvatusjaksoja on tarjottu jo aiemmin muun muassa Oulussa. Helsingissäkin on kesäaikaan järjestetty ilmaista leikkipuistotoimintaa ruokailuineen.

Maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on käyty tänä syksynä runsaasti keskustelua. OAJ kertoi syksyllä kannattavansa ilmaista varhaiskasvatusta yli kolmivuotiaille lapsille. Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ovat kertoneet, että kokoomus pyrkii tähän tavoitteeseen pitkällä aikavälillä.

OAJ:n syksyllä tekemässä kyselyssä maksutonta, osapäiväistä varhaiskasvatusta kannattivat kokoomuksen lisäksi Rkp ja vasemmistoliitto. Myös ainakin Sdp ja vihreät ovat hiljattaisissa kannanotoissaan tehneet samanlaisia ehdotuksia.

Kuntaliitto tiedotti elokuussa, että sen laskelmien mukaan yli kolmevuotiaiden ilmainen varhaiskasvatus tuottaisi ainakin 300 miljoonan euron kustannukset kunnille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Päivähoito

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää