Valikko
Kotimaa

Berliinin isku ei lisää poliisin turvatoimia Suomessa: ”Kaikkia mahdollisia paikkoja ei pysty valvomaan yhtäaikaisesti”

Berliinin epäilty terrori-isku ei tässä vaiheessa ole johtanut erityisiin poliisitoimiin Suomessa. Poliisin tietojen mukaan iskulla ei ole yhteyksiä Suomeen. Tanskassa Kööpenhaminan poliisi puolestaan kiristi turvatoimia joulumarkkinoilla. Ruotsissa ihmisiä kehotetaan jatkamaa arkea tavalliseen tapaan.

Berliinin epäilty terrori-isku ei tässä vaiheessa ole johtanut erityisiin toimiin Suomessa, kertoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

”Meillä on jo pidemmän aikaa ollut kohotettu valmius tiettyjen kohteiden osalta. Tässä vaiheessa ei ole ollut tarvetta tehdä erikseen toimenpiteitä”, Kilpeläinen kertoo Helsingin Sanomille.

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui, kun rekka syöksyi ihmisjoukkoon joulumarkkinoilla Charlottenburgin kaupunginosassa. Katso täältä, mitä tapauksesta tiedetään.

Siitä, mikä teon motiivi oli ja oliko se nimenomaan terrori-isku, ei ole vielä varmaa tietoa. Berliinin poliisi on kuitenkin kertonut, että kyse on luultavasti terrorismista.

”Tämänhetkinen käsitys on se, että tällä teolla ei ole mitään yhteyksiä Suomeen”, Timo Kilpeläinen sanoo.

Poliisi on jo aiempien Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen tarkistanut toimintatapojaan mahdollisissa iskuissa. Helsingin poliisista kerrottiin kesällä, että Ranskan ja Kööpenhaminan iskujen jälkeen tehtiin muutoksia resurssien kohdentamiseen, varautumiseen ja suorituskykyyn. Viime vuonna valmistui toimintamalli siitä, kuinka tämäntyyppisiin tapahtumiin reagoidaan.

”Yksittäisellä tapahtumalla ei suoraan ole heijastusvaikutusta Suomen tai Helsingin turvallisuustilanteeseen, mutta vuonna 2015 tehdyssä uhka-arviossa on jo huomioitu tämänkaltaisten tekojen mahdollisuus ja poliisi on mitoittanut toimenpiteensä sen mukaan”, Kilpeläinen kertoo.

Suojelupoliisin viimeisin uhka-arvio on tehty viime vuoden lopussa. Sen mukaan suunnitelmallisten terrori-iskujen uhka on Suomessa matala, mutta riski on kohonnut edellisvuodesta.

Myöskään Helsingissä joulumarkkinoille tai muihin yleisötapahtumiin ei ole suunnitteilla erillisiä turvatoimia Berliinin tapauksen vuoksi.

”Seuraamme tilannetta ja kohdennamme [poliisin resursseja] erityisesti, jos erityisiä tarpeita ilmenee. Tällä hetkellä mennään normaalien toimintasuunnitelmien mukaan”, kertoo viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta.

”Tällainen tapahtuma on tietysti aina niin poikkeuksellinen, että jokainen varmasti ymmärtää, ettei kaikkia mahdollisia paikkoja pääkaupunkiseudulla pysty valvomaan yhtäaikaisesti.”

Sen sijaan poliisin näkyvää valvontaa on lisätty muun muassa suurlähetystöjen alueilla. Turkissa ammuttiin maanantai-iltana kuoliaaksi Venäjän suurlähettiläs.

Poliisi tekee ennen suuria yleisötapahtumia suunnitelmat, joissa arvioidaan tapahtumiin liittyviä uhkia ja tarvittavia turvatoimia. Helsingissä aiotaan lähiaikoina varautua muun muassa uudenvuoden yleisötapahtumiin, joiden odotetaan keräävän runsaasti ihmisiä Helsingin keskustaan.

”Niihin tietysti varaudutaan, mutta ne analysoidaan lähempänä”, Hakola sanoo.

Tanskan Kööpenhaminan poliisi viestitti puolestaan tiistaina Twitterissä kiristävänsä turvatoimia joulumarkkinoilla ja ostoskatu Strøgetin ympäristössä.

Turvatoimia kiristettiin Tanskassa myös Brysselin kevään iskujen jälkeen. Tällöin lisävoimia osoitettiin muun muassa Kööpenhaminan lentokentälle, kertoo Berlingske.

Poliisi ei kommentoinut tarkemmin Berliinin tapahtumien jälkeisten lisätoimiensa yksityiskohtia.

Tanskalla on kokemusta terrori-iskusta helmikuulta 2015. Kaksi ihmistä ja iskujen tekijä, 22-vuotias Omar El-Hussein, kuolivat kahdessa eri iskussa Krudttønden-kulttuuritalolla ja Kööpenhaminan synagogalla.

Ruotsissa sen sijaan on muistoja Berliinin tapaan juuri joulun ajan iskusta, joskin tapauksesta selvittiin pitkälti säikähdyksellä.

Yksinäinen pommimies Taimour Abdulwahab räjäytti itsensä joulukuussa 2010 aivan Tukholman keskustassa lähellä keskeisintä kauppakatua Drottninggatania. Kukaan muu kuin hän itse ei kuitenkaan kuollut.

Sisäministeri Anders Ygeman totesi Berliinin tapahtumien jälkeen, ettei ruotsalaisten pitäisi pelätä ja vältellä joulumarkkinoilla tai muualla liikkumista.

”Emme voi antaa uhkien, vihan tai iskujen muuttaa tapaamme elää”, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

Ygemanin mukaan Ruotsi pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin Berliinissä. Hän painotti, ettei toistaiseksi tiedossa ole mitään, mikä aiheuttaisi uhkatason nousun Ruotsissa. Terrorismin uhkataso on Ruotsissa ollut kohonnut vuoden 2010 iskusta alkaen. Se on nyt kolme viisiasteisella asteikolla.

Berliinin tapaus muistuttaa tekotavaltaan heinäkuussa Nizzassa tapahtunutta iskua, jossa kuorma-autolla väkijoukkoon ajanut mies tappoi yli 80 ihmistä. Helsingin poliisista kerrottiin Nizzan tapauksen jälkeen, että poliisi on pohtinut tämäntyyppisiin tekoihin liittyviä suorituskykyjään.

Tarkkoja yksityiskohtia poliisi ei kerro, mutta Timo Kilpeläisen mukaan toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi operatiivisiin toimintasuunnitelmiin, koulutukseen ja käytettyyn kalustoon. Poliisi on jo ennen Nizzan iskuja rajoittanut rutiinitoimenpiteenä autoilua joidenkin yleisötapahtumien yhteydessä.

Varautumisesta huolimatta iskuja ei Kilpeläisen mukaan voida estää täydellä varmuudella.

”Jos joku saa käyttöönsä raskaan ajoneuvon ja päättää ajaa ihmisten päälle, eikä siitä ole ennakkoon minkäänlaista tietoa, niin se on todella vaativa ja hankala tilanne”, Kilpeläinen pohtii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  4. 4

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  5. 5

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  8. 8

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  9. 9

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää