Valikko
Kotimaa

Berliinin isku ei lisää poliisin turvatoimia Suomessa: ”Kaikkia mahdollisia paikkoja ei pysty valvomaan yhtäaikaisesti”

Berliinin epäilty terrori-isku ei tässä vaiheessa ole johtanut erityisiin poliisitoimiin Suomessa. Poliisin tietojen mukaan iskulla ei ole yhteyksiä Suomeen. Tanskassa Kööpenhaminan poliisi puolestaan kiristi turvatoimia joulumarkkinoilla. Ruotsissa ihmisiä kehotetaan jatkamaa arkea tavalliseen tapaan.

Berliinin epäilty terrori-isku ei tässä vaiheessa ole johtanut erityisiin toimiin Suomessa, kertoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen.

”Meillä on jo pidemmän aikaa ollut kohotettu valmius tiettyjen kohteiden osalta. Tässä vaiheessa ei ole ollut tarvetta tehdä erikseen toimenpiteitä”, Kilpeläinen kertoo Helsingin Sanomille.

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 48 loukkaantui, kun rekka syöksyi ihmisjoukkoon joulumarkkinoilla Charlottenburgin kaupunginosassa. Katso täältä, mitä tapauksesta tiedetään.

Siitä, mikä teon motiivi oli ja oliko se nimenomaan terrori-isku, ei ole vielä varmaa tietoa. Berliinin poliisi on kuitenkin kertonut, että kyse on luultavasti terrorismista.

”Tämänhetkinen käsitys on se, että tällä teolla ei ole mitään yhteyksiä Suomeen”, Timo Kilpeläinen sanoo.

Poliisi on jo aiempien Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen tarkistanut toimintatapojaan mahdollisissa iskuissa. Helsingin poliisista kerrottiin kesällä, että Ranskan ja Kööpenhaminan iskujen jälkeen tehtiin muutoksia resurssien kohdentamiseen, varautumiseen ja suorituskykyyn. Viime vuonna valmistui toimintamalli siitä, kuinka tämäntyyppisiin tapahtumiin reagoidaan.

”Yksittäisellä tapahtumalla ei suoraan ole heijastusvaikutusta Suomen tai Helsingin turvallisuustilanteeseen, mutta vuonna 2015 tehdyssä uhka-arviossa on jo huomioitu tämänkaltaisten tekojen mahdollisuus ja poliisi on mitoittanut toimenpiteensä sen mukaan”, Kilpeläinen kertoo.

Suojelupoliisin viimeisin uhka-arvio on tehty viime vuoden lopussa. Sen mukaan suunnitelmallisten terrori-iskujen uhka on Suomessa matala, mutta riski on kohonnut edellisvuodesta.

Myöskään Helsingissä joulumarkkinoille tai muihin yleisötapahtumiin ei ole suunnitteilla erillisiä turvatoimia Berliinin tapauksen vuoksi.

”Seuraamme tilannetta ja kohdennamme [poliisin resursseja] erityisesti, jos erityisiä tarpeita ilmenee. Tällä hetkellä mennään normaalien toimintasuunnitelmien mukaan”, kertoo viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola Helsingin poliisilaitokselta.

”Tällainen tapahtuma on tietysti aina niin poikkeuksellinen, että jokainen varmasti ymmärtää, ettei kaikkia mahdollisia paikkoja pääkaupunkiseudulla pysty valvomaan yhtäaikaisesti.”

Sen sijaan poliisin näkyvää valvontaa on lisätty muun muassa suurlähetystöjen alueilla. Turkissa ammuttiin maanantai-iltana kuoliaaksi Venäjän suurlähettiläs.

Poliisi tekee ennen suuria yleisötapahtumia suunnitelmat, joissa arvioidaan tapahtumiin liittyviä uhkia ja tarvittavia turvatoimia. Helsingissä aiotaan lähiaikoina varautua muun muassa uudenvuoden yleisötapahtumiin, joiden odotetaan keräävän runsaasti ihmisiä Helsingin keskustaan.

”Niihin tietysti varaudutaan, mutta ne analysoidaan lähempänä”, Hakola sanoo.

Tanskan Kööpenhaminan poliisi viestitti puolestaan tiistaina Twitterissä kiristävänsä turvatoimia joulumarkkinoilla ja ostoskatu Strøgetin ympäristössä.

Turvatoimia kiristettiin Tanskassa myös Brysselin kevään iskujen jälkeen. Tällöin lisävoimia osoitettiin muun muassa Kööpenhaminan lentokentälle, kertoo Berlingske.

Poliisi ei kommentoinut tarkemmin Berliinin tapahtumien jälkeisten lisätoimiensa yksityiskohtia.

Tanskalla on kokemusta terrori-iskusta helmikuulta 2015. Kaksi ihmistä ja iskujen tekijä, 22-vuotias Omar El-Hussein, kuolivat kahdessa eri iskussa Krudttønden-kulttuuritalolla ja Kööpenhaminan synagogalla.

Ruotsissa sen sijaan on muistoja Berliinin tapaan juuri joulun ajan iskusta, joskin tapauksesta selvittiin pitkälti säikähdyksellä.

Yksinäinen pommimies Taimour Abdulwahab räjäytti itsensä joulukuussa 2010 aivan Tukholman keskustassa lähellä keskeisintä kauppakatua Drottninggatania. Kukaan muu kuin hän itse ei kuitenkaan kuollut.

Sisäministeri Anders Ygeman totesi Berliinin tapahtumien jälkeen, ettei ruotsalaisten pitäisi pelätä ja vältellä joulumarkkinoilla tai muualla liikkumista.

”Emme voi antaa uhkien, vihan tai iskujen muuttaa tapaamme elää”, hän sanoi uutistoimisto TT:lle.

Ygemanin mukaan Ruotsi pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin Berliinissä. Hän painotti, ettei toistaiseksi tiedossa ole mitään, mikä aiheuttaisi uhkatason nousun Ruotsissa. Terrorismin uhkataso on Ruotsissa ollut kohonnut vuoden 2010 iskusta alkaen. Se on nyt kolme viisiasteisella asteikolla.

Berliinin tapaus muistuttaa tekotavaltaan heinäkuussa Nizzassa tapahtunutta iskua, jossa kuorma-autolla väkijoukkoon ajanut mies tappoi yli 80 ihmistä. Helsingin poliisista kerrottiin Nizzan tapauksen jälkeen, että poliisi on pohtinut tämäntyyppisiin tekoihin liittyviä suorituskykyjään.

Tarkkoja yksityiskohtia poliisi ei kerro, mutta Timo Kilpeläisen mukaan toimenpiteet voivat liittyä esimerkiksi operatiivisiin toimintasuunnitelmiin, koulutukseen ja käytettyyn kalustoon. Poliisi on jo ennen Nizzan iskuja rajoittanut rutiinitoimenpiteenä autoilua joidenkin yleisötapahtumien yhteydessä.

Varautumisesta huolimatta iskuja ei Kilpeläisen mukaan voida estää täydellä varmuudella.

”Jos joku saa käyttöönsä raskaan ajoneuvon ja päättää ajaa ihmisten päälle, eikä siitä ole ennakkoon minkäänlaista tietoa, niin se on todella vaativa ja hankala tilanne”, Kilpeläinen pohtii.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoo täyttyy tornitaloista länsimetron myötä, Helsingissä ”merellinen siluetti” hillitsee nousuhimoja – tältä näyttävät seudun uudet tornit

  2. 2

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  5. 5

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa – myös siuntiolaiselta golfkentältä havainto

  6. 6

   Tutkimus vahvisti: Jos tunnistat kielteiset puolesi, ymmärrät paremmin myös muita

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  10. 10

   Tiesitkö kuunnelleesi Beatlesin Sgt. Pepperistä väärää versiota? Ei se mitään, sillä nyt 50-vuotias klassikko soi upeampana kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  7. 7

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  8. 8

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää