Kotimaa

Kela arpoi perustulokokeiluun valitut – ensimmäinen maksu tilille 9. tammikuuta

Ikäryhmiin jaoteltuina valituista 30 prosenttia on 25–34-vuotiaita, 29 prosenttia on 35–44-vuotiaita ja 41 prosenttia on 45–58-vuotiaita.

Perustulokokeiluun on valittu kaksituhatta ihmistä, jotka saavat kahden vuoden ajan 560 euron perustuloa, tiedottaa Kansaneläkelaitos. Satunnaisotannalla kokeiluun valikoituneille postitetaan kirje perustulopäätöksestä 28. joulukuuta, ja ensimmäiset perustulot maksetaan valituille 9. tammikuuta 2017.

Arvonta tehtiin 175 000 ihmisen joukosta, joka muodostaa perustulokokeilun kohdejoukon.

Valitut ovat saneet Kelan maksamaa työmarkkinatukea (87 prosenttia valituista) tai peruspäivärahaa (13 prosenttia) marraskuussa 2016. Ansiosidonnaista päivärahaa saaneet eivät olleet mukana arvonnassa.

Valituista 48 prosenttia on naisia ja 52 prosenttia miehiä. Ikäryhmiin jaoteltuina valituista 30 prosenttia on 25–34-vuotiaita, 29 prosenttia on 35–44-vuotiaita ja 41 prosenttia on 45–58-vuotiaita.

Kelalla ei ollut kysyttäessä kertoa vielä tietoa valittujen jakautumisesta asuinkuntansa tai äidinkielensä perusteella. Valittuja on kuitenkin hyvin monista kunnista ja joukossa on ruotsinkielisiä.

”Sen voin sanoa, nyt kun olen listaa käynyt läpi, että valittuja on merkitty hyvinkin eri kuntanumeroilla”, sanoo Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen.

”Osa on myös varmasti kyllä ruotsin kielellä asioivia. Ruotsinkielisten palvelu tässä asiassa on keskitetty Pietarsaareen.”

Osallistuminen perustulokokeiluun on valituille pakollista. Kelan mukaan perustulon maksaminen voi kuitenkin lakata tai keskeytyä, jos osallistujan elämäntilanne muuttuu. Tähän lukeutuvat esimerkiksi tilanteet, joissa perustulon saaja aloittaa varusmies- tai siviilipalveluksensa, muuttaa ulkomaille tai alkaa saada kotihoidon tukea.

Esimerkiksi varusmiespalveluksen jälkeen perustulon piiriin voi kuitenkin palata, mikäli kokeilu on yhä käynnissä.

Perustulokokeilussa Kelan maksama työttömyysturvaetuus korvataan perustulolla, jonka kokeiluun osallistujat saavat Kelalta ilman tarveharkintaa, ehtoja tai työvelvoitetta. Perustulo on myös verotonta.

”Perustulo on hyvin edullista tuloa, kun ansiotulot eivät siihen vaikuta. Kannustinvaikutus työllistymisen kannalta on varmasti merkittävä.”

Kokeilun tarkoituksena on muun muassa selvittää, voisiko Suomen sosiaaliturvajärjestelmän uudistaa perustulon kaltaiseksi.

”Tässä testataan ideaa, että ihminen ei siirtyisi koko ajan etuudelta toiselle, vaan hän voisi olla perustulokokeilulla ilman, että tulee muutoksia oman sosiaaliturvan kokonaisuuteen.”

Kokeilun avulla on tarkoitus myös tutkia, innostaako perustulo työttömiä ottamaan vastaan esimerkiksi lyhytaikaista työtä, kun perustuloa ei menettäisi pätkätyön takia.

Eduskunta käsitteli perustulokokeilua lokakuussa, jolloin HS myös kokosi väitteitä perustulosta. Sekä kiitosta että kritiikkiä saanutta perustulokokeilua on moitittu muun muassa liian pienestä ja rajatusta kokeilujoukosta.

Hallitus on varannut tarkoitukseen ensimmäisenä vuonna kolme miljoonaa euroa ja toisena vuonna kokeilun laajetessa seitsemän miljoonaa euroa.

Fakta

Tavoitteena purkaa kannustinloukkuja


 Perustulon yksi tavoite on purkaa kannustinloukkuja.

 Kannustinloukku tarkoittaa tilannetta, jossa sosiaalietuuksia saavan ihmisen ei ole kannattavaa mennä töihin, koska työtulot vähentävät etuuksia, eivätkä käteen jäävät tulot kasvakaan.

 Lyhytkin työsuhde voi lisäksi aiheuttaa katkoja ja viiveitä maksatukseen, jos joutuu turvautumaan uudestaan etuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perustulo
 • Kela
 • Sosiaaliturva

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  5. 5

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: Motiivista ei ole tietoa

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  9. 9

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää