Kotimaa

Johtajaylilääkärit uhmaavat 30 000 euron sakkoja – eivät aio vielä tarjota hedelmöityshoitoja naispareille ja itsellisille naisille

Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkäreiden mielestä hedelmöityshoitojen rajaus ei syrji ketään. He aikovat valittaa tasa-arvolautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen ja hakevat myös saamilleen 30 000 euron uhkasakoille toimeenpanokieltoa.

Yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärit eivät aio toistaiseksi tarjota hedelmöityshoitoja naispareille tai itsellisille naisille, vaikka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut käytännön syrjiväksi ja määrännyt kullekin johtajaylilääkärille 30 000 euron uhkasakot.

Lääkäreiden mielestä heidän linjauksensa siitä, ettei lahjasoluilla tapahtuvaa hedelmöityshoitoa tarjota julkisessa terveydenhuollossa, ei ole syrjivä. Kyse on periaatteesta, jonka mukaan hoitoa annetaan julkisessa terveydenhuollossa lääketieteellisin, ei sosiaalisin perustein.

”On yleisesti hyväksyttyä, ettei seksuaalinen suuntautuminen tai yksin asuminen ole lääketieteellinen asia, joten sosiaalisin syin annettavat lapsettomuuden hoidot eivät ole lääketieteellisesti perusteltua hoitoa”, sanotaan viiden sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin allekirjoittamassa tiedotteessa.

Myöskään heteroparit eivät ole saaneet hedelmöityshoitoja sairaaloissa luovutetuilla sukusoluilla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Emme syrji ketään, vaan lahjasoluilla tapahtuvien hedelmöityshoitojen rajaus julkisten palvelujen ulkopuolelle koskee kaikkia”, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

Lääkärit pitävät asiaa resurssikysymyksenä. He uskovat, että hedelmöityshoitojen avaaminen aiempaa laajemmalle ryhmälle aiheuttaisi kunnille miljoonien eurojen lisäkustannukset.

Mäkijärvi ei osaa kuitenkaan arvioida, paljonko ihmisiä siirtyisi yksityisiltä hedelmöityshoitoklinikoilta sairaaloihin. Valtaosa hedelmöityshoidoista annetaan heteropareille, mutta Mäkijärvi pitää mahdollisena, että myös heitä siirtyisi julkiselle puolelle.

”[Hoitojen] laajentuminen vaatisi myös erikoislaitteistoa ja osaamista. Näitä resursseja ei ole laitettu vielä minkään sairaalan budjetteihin, ja viime kädessä se olisi jonkun muun potilasryhmän hoidosta pois”, hän sanoo.

Lääkärit jopa tulkitsevat, että yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätös tarkoittaisi lahjamunasoluhoitojen toteuttamista julkisilla varoilla ilman yläikärajaa – siis jopa 60-vuotiaille naisille. Lautakunnan päätöksessä ei ole tällaisesta puhetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan laki ei määrää yläikärajaa hedelmöityshoidoille. Julkisella puolella yläikärajat ovat yksityistä puolta matalammat, naisilla 40–43 vuotta.

Johtajaylilääkärien mukaan valtioneuvoston alainen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta ei ole oikea taho ratkaisemaan hedelmöityshoitoja koskevaa asiaa.

Heidän mielestään se pitäisi ratkaista sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alaisessa palveluvalikoimaneuvostossa, jonne se on viety jo pari vuotta sitten. Asiaa ei ole käsitelty, mutta Mäkijärven mukaan se pitäisi tehdä nyt pikapuoliin.

STM on kuitenkin kiinnittänyt hedelmöityshoitoihin aiemmin huomiota ja edellyttänyt niiden antamista julkisessa terveydenhuollossa myös naispareille. Myös Valvira ja oikeusasiamies ovat olleet samoilla linjoilla.

”Jos palveluvalikoimaneuvostosta tulee linjaus, että hedelmöityshoitoja lahjasoluilla pitää antaa kaikille, pitää varata siihen laite- ja henkilöstöresurssit, suunnitella ja käynnistää toiminta. Tähän menee aikaa helposti vuosi tai pari”, Mäkijärvi sanoo.

Hänen mukaansa palveluvalikoimaneuvosto on taho, jonka päätöksiä ja linjauksia johtajaylilääkärit noudattaisivat.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu on myöntänyt, että hoitojärjestelmän uudistaminen vie aikaa, kun on mietittävä esimerkiksi sitä, mistä hankitaan sukusolut.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaisemassa tapauksessa terveydenhuollon asiakkaana ollut nainen oli hankkinut sukusolut omalla kustannuksellaan. Siksi lautakunta piti hedelmöityshoitojen epäämistä erityisen moitittavana.

Mäkijärven mukaan tämän kaltainen ratkaisu ei tule kyseeseen eettisistä syistä, sillä potilas ei olisi yhdenvertainen muiden potilaiden kanssa.

”Sillä ei ole merkitystä, tuleeko ihminen tutkimukseen ja hoitoon niin sanotusti omat tarvikkeet mukanaan vai ei. Silloin kun suomalainen julkinen terveydenhuolto palvelua tarjoaa, siihen kuuluu kaikki siihen kuuluvat asiat. Ei meille kukaan tuo omia lonkkaproteeseja tai sydänläppiä tullessaan.”

Johtajaylilääkärit aikovat Mäkijärven mukaan valittaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen ”hyvin suurella todennäköisyydellä”.

He aikovat myös hakea uhkasakkojen toimeenpanokieltoa, sillä pitävät niitä ”täysin perusteettomina”.

Tästä on kyse

Naispareja ei saa syrjiä


 Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta päätti joulukuussa, että naispareja ei saa syrjiä julkisen terveydenhuollon hedelmöityshoidossa. Saman pitäisi koskea käytännössä yksin hoitoon hakeutuvia naisia.

 Vuonna 2007 voimaan tullut hedelmöityshoitolaki sallii hoidot myös itsellisille naisille ja naispareille. Käytännössä hoitoja ei ole julkisessa terveydenhuollossa saanut.

 Useat viranomaiset, kuten Valvira, sosiaali- ja terveysministeriö sekä eduskunnan oikeusasiamies, ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Pohjois-Korea: Trump julisti sodan twiitissään – diktatuuri uhkaa ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

  7. 7

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  10. 10

   Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää