Kotimaa

Niilo Tarvajärvi anoi rahaa Lapin Disneylandiin jopa suomalaisista kodeista: ”Nyt se on sinusta kiinni”

Kidelinna olisi ollut kansainvälinen viihdekeskus Ounasvaaran laella. Rahaa ei löytynyt, mutta Tarvajärvi teki kaikkensa.

Uljas kidelinna kohosi korkeuksiin Joulumaan piirustuksissa vuonna 1970. Modernista linnasta oli tulossa Rovaniemelle kansainvälinen vetonaula, joka ei häviäisi kiinnostavuudessaan Kalifornian Disneylandille.

Valmiin kidelinnan uumenissa piti olla huvipuisto, arktinen eläintarha, Lapinkylä, akvaario, peilisali, nuorisodisko, planetaario ja paljon muuta. Ulkopuolella avautuisivat hiihtorinteet sekä reitit poroajeluille ja moottorikelkoille. Hotelliin pääsisi köysirataa pitkin.

Unelma oli alun perin Niilo Tarvajärven. ”Tarva”, radio- ja televisiopersoona sekä myöhemmin kamarineuvos, sai sytykkeen idealleen Disneylandista, jossa hän vieraili jo 1950-luvulla Yleisradion opintomatkallaan.

Tarvajärvi laski, että Lappiin voitaisiin perustaa Disneylandin veroinen vetonaula, jos kaikki suomalaiset antaisivat hankkeeseen yhden markan.


Tarvajärven hahmotelma oli huima. Disney oli oivaltanut satujen lumon ja rakentanut maailman niiden ympärille, eikä Tarvajärvi epäröinyt yhtään, etteikö samanlainen menestys olisi rakennettavissa suomalaisen joulupukin ja Lapin eksotiikan ympärille.

Tarvajärven käsikirjoituksessa vuosittaiset maailmanlaajuiset tv-lähetykset veisivät lasten auttamisen ja Joulumaan sanomaa kaikkialle.

Alun perin Tarvajärvi arveli, että kun Joulumaa olisi lopullisesti valmis vuonna 1980, siellä yöpyisi yli miljoona turistia vuodessa.

Nykyisin napapiirillä Joulupukin kammarissa käy noin 300 000 ihmistä. Koko Lapissa pelkästään ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset ovat kasvaneet jo yli miljoonan.

Tarvajärven visiota viihdekeskuksesta nykyinen Joulumaa pajakylineen ja joulupukin luolineen muistuttaa kaukaisesti.

Kun kidelinnan suunnitelma valmistui, ei vielä tiedetty, kuinka pitkä ja kivikkoinen taival joulumaan toteuttamisella on edessään.

Suurin ongelma oli tietysti rahoittajien puute.

Toimittajana Tarvajärvi oli erikoistunut kampanjajournalismiin. 1960-luvulla hän masinoi kansalaiskeräyksen muun muassa poliisien resurssipulaan ja rahoilla hankittiin 58 poliisiautoa. Joulumaan hyväksi vastaavaa kampanjaa ei voitu kuitenkaan pitää, koska kyseessä oli osakeyhtiö.

Tarvajärvi päätti ajaa Joulumaan asiaa politiikan kautta. Hänestä tuli kokoomuksen kansanedustaja, ja valtion rahaakin alkoi hankkeelle hieman herua.

Joukot olivat kuitenkin riitaisia: oli Joulumaa Oy, joka keikkui välillä vararikon partaalla, ja oli Joulumaan kannatusyhdistys, jossa heilui Tarvajärvi arkkiatri Arvo Ylpön ja Etelä-Suomen liikemiesten kanssa.

Alkoi pitkään kestänyt pallottelu, jossa Joulumaan paikastakaan ei ollut aina yksimielisyyttä. Jotkut etelän liikemiehet olisivat pystyttäneet kidelinnan mieluiten Linnanmäelle Helsinkiin. Samalla pelättiin, että Joulumaa valuu suomalaisten käsistä Ruotsiin.

Tarvajärvi ei lannistunut varojen keruussaan. Hän ideoi Joulumaa-lisenssillä varustettuja tavaroita: Joulumaa-passin, kirjesinetit, grillikintaita, autotyynyjä ja kylpyviittoja. Lisäksi suomalaisiin koteihin jaettiin kaksi miljoonaa pankkisiirtolappua, joissa pyydettiin lahjoittamaan viisi markkaa Joulumaahan.

”Nyt se on sinusta kiinni”, kirjeessä vedottiin.


Myös artistit kantoivat kortensa kekoon. Vuoden 1978 joulumarkkinoille julkaistiin Joulumaa-hanketta tukeva levy Soiva joulumaa. Katri Helenan levylle itse säveltämä ja Junnu Vainion sanoittama Joulumaa sekä Einin levyllä esittämä Joulupukin maa sopivat tekstinsäkin puolesta hyvin mainostamaan Joulumaa-hanketta.

Suurilla suunnitelmilla riitti jatkuvasti julkisuudessa myös lyttääjiä. Amerikkalaiseen tapaan kaupallistettu Joulumaa ei aina ottanut tulta vasemmistolaishenkisessä ajassa, eikä kokoomuksen kansanedustajana vaikuttanut Tarvajärvi saanut massoja liikkeelle.


Rahapula vaivasi aina vain, ja kiistely Joulumaa-yhtiön ja kannatusyhdistyksen välillä kärjistyi 1980-luvulla niin, että Tarvajärvikin oli oikeudessa vastaamassa petossyytteeseen.

Vaikka Suomessa uitiin Joulumaa-unelman kanssa syvällä, kiinnostus ulkomailla kasvoi. Ensimmäinen Concorde-lento Englannista saapui Rovaniemelle vuonna 1984. Massaturismi Lappiin sai alkunsa.

Puitteet pysyivät pitkään vaatimattomina. Isoja askelia olivat Joulupukin pääpostin valmistuminen napapiirillä sijaitsevaan Pajakylään vuonna 1991 sekä Joulupukin kammarin rakentaminen vuonna 1996. Samalla luotiin filosofia, jonka mukaan pukkia pääsee tapaamaan joka päivä ilman maksua ja ostovelvoitetta.

Tarvajärven vanha unelma suurten puitteiden Joulumaasta heräsi toden teolla henkiin, kun Rovaniemellä alettiin suunnitella uutta väestönsuojaa. Jouluinen satumaailma maanalaisessa luolastossa kuulosti toimivalta yhtälöltä.

Uudet isännät, kuten Finnair, MTV ja Posti, olivat tällä kertaa hiljaa. Rahat saatiin kokoon, ja Santapark aloitti veloista vapaana vuonna 1998.

Tarvajärvi oli paikalla heiluttamassa hakkua louhinnan käynnistyessä ja myöhemmin avajaisissa – iloisena kuin pikkupoika, vaikka ikää oli 84.

Sinivalkoiseksi puuhamieheksi kutsuttu Tarvajärvi ehti nähdä Joulumaansa jonkinasteisen toteutumisen ennen kuolemaansa vuonna 2002. Ei siitä kidelinnaa tullut, mutta tuli luola ja kammari.

Fakta

Joulumaan piti nousta Ounasvaaraan


 Joulumaan ensimmäinen osakeanti 1960- ja 1970-lukujen taitteessa tuotti 400 000 markkaa. Tuotolla järjestettiin suunnittelu- ja aatekilpailu.

 Tulokset, 19 ehdotusta, esiteltiin mahtipontisesti tasavallan presidentille.

 Ensimmäisen palkinnon voitti Poro vaarassa -ehdotus, jossa Ounasvaaran kalliolta kohosivat poronsarvet.

 Toteutettavaksi valittiin kuitenkin Seppo Rihlaman ja Pentti Tanhuan ehdotus Joulupukin kidelinna. Se oli monta kertaa kalliimpi kuin voittajatyö.

 Joulumaata suunniteltiin tuossa vaiheessa Ounasvaaraan. Lopulta Santapark louhittiin Syväsenvaaraan, joka on lähempänä napapiirin Pajakylää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Matkailu
 • Lappi
 • Rovaniemi
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  3. 3

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  4. 4

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  7. 7

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  8. 8

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  9. 9

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  10. 10

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää