Kotimaa

Tässä perheessä leikki on työtä ja joulukiireitä riittää läpi vuoden – Joulumaan dynastia kertoo, kuinka sadusta ja unelmista tehdään totta

Joulupukista ei tullut Suomen Korvatunturilla asuvaa leppoisaa partasuuta sattumalta, vaan se vaati paljon työtä. Ikäheimon perhe tietää, miten joulun taika paketoidaan niin, että siitä kiinnostutaan Kiinassa asti.

Jouluaatto on vain kerran vuodessa, mutta tämän perheen keskusteluissa joulu on läsnä vuoden jokaisena päivänä.

Antero Ikäheimo istuu rovaniemeläisen Rakas-ravintolan pöydässä, jonka toisessa päässä istuvat hänen tyttärensä Johannna Ikäheimo ja Katja Ikäheimo-Länkinen.

He kuuluvat leikkipaikkavälineitä valmistavan Lappset Groupin hallitukseen. Tuon yrityksen Antero Ikäheimo perusti Rovaniemellä vuonna 1970, minkä jälkeen siitä on kasvanut yksi Euroopan suurimmista alansa yrityksistä.

Valkopartainen Ikäheimo, 77, myhäilee pöydän päässä, ja seurailee, kun tyttäret lopettelevat Lappsetin hallituksen vuoden viimeistä kokousta. Ikäheimo jätti hallituksen puheenjohtajuuden kymmenen vuotta sitten.

”Onhan firmasta vaikea pysyä erossa, mutta kyllä se on niin, että vastuu on annettava muille”, hän sanoo.

Ravintolan ikkunasta näkyy turisteja, jotka vetävät pulkkaa rinteessä vasten pikimustaa taivasta. Pimeys kuuluu asiaan, sillä ollaanhan nyt Napapiirillä, ja joulu on täällä vuoden pimeintä aikaa. Aurinko nousee horisontin ylle vain hetkeksi, ja tuon hetken aikana olisi hyvä keksiä jotain järkevää tekemistä. Tai pitää hauskaa. Ja juuri hauskuudesta tämä perhe on tehnyt bisneksen.

Ikäheimon klaanin yritykset ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että Lapista on tullut houkutteleva matkakohde, johon ihmiset ympäri maailman jouluisin suuntaavat. Joulupukista ei tullut Suomen Korvatunturilla asuvaa leppoisaa partasuuta sattumalta, vaan se vaati paljon työtä.

Kaikki alkoi hullusta ideasta, joka kiinnitti Antero Ikäheimon huomion 1960-luvun lopulla. Ideasta sai alkunsa perheyritys, jolla on avaimet muun muassa ravintolan vieressä sijaitsevaan luolaan. Se oli joskus vain väestönsuoja, mutta nyt se on joulupukin koti.

Idea oli niin hullu, että eihän se voinut onnistua. Idea oli peräisin juontajalegenda Niilo Tarvajärveltä, joka halusi rakentaa Suomen Lapista joulupukin kotipaikan. Tarvajärvi oli varma, että Lappiin voisi luoda kansainvälisen tason elämyspuiston, joulun Disneylandin, joka vetäisi turisteja ympäri maailmaa.

Idean toteuttajaksi Tarvajärvi löysi Antero Ikäheimon. Oli vuosi 1967, ja 28-vuotias Ikäheimo ryhtyi johtamaan projektia, jonka nimeksi tuli Joulumaa. Ikäheimo ja Tarvajärvi kiersivät ympäri Suomea ja keräsivät Joulumaalle rahoitusta.


Ruotsissakin kiinnostuttiin, ja Expressen-lehti tuli tekemään hankkeesta juttua. Lehden valokuvaaja vinkkasi Ikäheimolle ruotsalaisista leikkipaikkavälineistä, jotka voisivat sopia Joulumaahan. Ikäheimo innostui leluista, mutta kauppoja ei syntynyt.

Joulumaan rahankeräys jatkui, ja rahaakin tuli, mutta kun rakentamisen piti alkaa, rahat loppuivat.

”Siinä oli paljon utopiaa ja vähemmän realismia”, Ikäheimo sanoo nyt.

Ikäheimo jätti Joulumaan taakseen, ja koko hanke ajautui myöhemmin pahoihin ongelmiin.

Ruotsalaiskuvaajan esittelemät leikkipaikkavälineet olivat kuitenkin jääneet Ikäheimon päähän muhimaan. Ruotsissa lasten leikkivälineitä myytiin kaupungeille ja kouluille, ja Ikäheimo järkeili, että se, mikä tapahtuu Ruotsissa nyt, tapahtuu viiden vuoden päästä Suomessa. Siitä voisi syntyä bisnes, hän ajatteli. Vuonna 1970 Ikäheimo perusti yrityksen, josta tulisi Lappset Group, yritys, jossa kaikki hänen lapsensa tulisivat myöhemmin tekemään töitä.


Nyt Lappsetin liukumäkiä, keinuja ja liikuntapaikkoja on ympäri Suomen ja maailman, mutta 1970-luvulla yrityksen ensimmäiset kaupat tulivat köysitikkaiden myynnistä. Helsingin juhlaviikoille myydyt tikkaat oli nikkaroinut hiihtäjälegenda Eero Mäntyranta.

Lappset kasvoi nopeasti, ja Ikäheimo ryhtyi jo varhain petaamaan lapsilleen uraa yrityksessään.

”Lapset olivat aina mukana. Jos meillä oli asiakkaita, he tulivat kotiin, ja lapset pyörivät siellä jaloissa”, Ikäheimo sanoo.

”Ja sitten lasten kielivalinnat koulussa. Sinä otat nuo kielet, ja sinä nuo toiset kielet, jotta kielivalikoimasta tulisi laaja. Ja sitten erilaisia koulutustaustoja, joista tulisi myöhemmin hyvä yhdistelmä. Esimerkiksi Erkki-poikani opiskeli juridiikkaa ja MBA-tutkinnon, ja työskenteli alalla ennen kuin tuli yritykseen.”

Lasten ensimmäiset työtehtävät löytyivät helposti. Tehtävänä oli testata leikkivälineitä.

Siihen lapset oli helppo värvätä, mutta vaativampiin tehtäviin ei.

”En missään tapauksessa ajatellut tulevani mukaan yritykseen”, Johanna Ikäheimo, Lappset Groupin hallituksen puheenjohtaja kertoo.

”Ei se ollut millään tavalla vaihtoehto, vaikka pyörinkin kaikissa erilaisissa tehtävissä. Se ei ollut sellainen unelmaura”, hän sanoo.

Johanna Ikäheimo lähtikin Rovaniemeltä maailmalle, mutta kun hän sai ensimmäisen lapsensa, isältä tuli puhelu.

”Tuletko kotiin nyt vai heti, hän kysyi. Minä sanoin, että taidan tulla heti, enkä ole päivääkään katunut”, Ikäheimo sanoo.

Antero Ikäheimo sanoo, että osasi odottaa lastensa kieltäytymistä perheyrityksen jatkamisesta. Siihen hän oli myös valmis.

”Toisaalta taas tilanteet muuttuvat. Kukaan ei voi ikuisesti olla samaa mieltä”, hän virnistää.

Myös Katja Ikäheimo-Länkinen oli vuosia poissa perheyrityksen kuvioista, mutta on nyt vahvasti mukana.

”Lappset oli niin verissä, kun ihan pikkulikasta oli mukana. On oltu tuotetestaajana, postityttönä, siivoojana. Kaikesta on saanut perspektiiviä. Mutta oli todella tärkeä olla omillaan ja hakea kannukset muualta ennen perheyritykseen tulemista.”

Nyt Ikäheimo-Länkinen kuuluu Lappsetin hallitukseen ja pyörittää miehensä kanssa Santapark Arctic World -yritystä.

Antero Ikäheimonen oli luomassa Lapista joulupukin kotia, nyt hänen tyttärensä on viemässä joulupukkia maailmalle. Viime vuonna Santapark teki visiitin Shanghaihin, ja suunnitteilla on pysyvän teemapuiston avaaminen Kiinaan. Katja Ikäheimo-Länkinen uskoo suomalaisen joulupukin vientipotentiaaliin.

”Joulupukki edustaa universaaleja arvoja, jotka kaikki kokevat omakseen. Rakkaus, toivo, yhdessäolo”, hän sanoo.


Ikäheimon perhe on oivaltanut, miten joulupukilla tehdään bisnestä, mutta Antero Ikäheimo ei kerro kokevansa minkäänlaista omistajuutta joulupukkia kohtaan.

”Santapark on vain yksi, Lapissa on tuhat muutakin, jotka ovat ottaneet tämän asian omakseen. Joulu ei ole kenenkään, se on kaikkien.”

Ikäheimon perheyritys on vahvistunut vuosien varrella lapsien lisäksi muillakin perheenjäsenillä, esimerkiksi toimitusjohtajana toimii Antero Ikäheimon siskon poika.

Kun työtovereina on perhettä, työelämässä tulee eteen pohdintoja, joita ei muissa firmoissa joudu käsittelemään.

”Perheyritys yhdistää, mutta kyllä se myös eriyttää”, Antero Ikäheimo sanoo.

”Kyllä minä olen monta kertaa miettinyt, voinko asettaa omaa lastani vastuulliseen asemaan firmassa, kun tietää, että aina asiat eivät mene niin kuin niiden kuuluisi mennä. On pystyttävä vaatimaan omalta lapselta se, mitä vaatisi vieraalta. On pystyttävä irtisanomaan ja tekemään vaihdoksia. Mikään paikka ei kestä koko elämää.”

Viime vuonna Lappsetilla oli historiansa toinen tappiollinen vuosi. Noin viiteenkymmeneen maahan tuotteitaan vievä yritys on palannut tänä vuonna kasvu-uralle, mutta se ei tullut ilman kivuliaita muutoksia perheyrityksen toimintaan. Perheside ei suojannut irtisanomisilta.

”Omistajilla ei voi olla mitään erioikeuksia yrityksessä”, Ikäheimo sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että yrityksen omistajien joukossa on omaa perhettä myös tulevaisuudessa.

”Olen tavattoman ylpeä tästä jatkumosta, vaikka eihän se saa olla itsetarkoitus. Toivon, että tämä siirtyisi yhä seuraavalle sukupolvelle, mutta en voi muiden puolesta panna mitään lukkoon. Voin vain esittää toivomuksen.”

Toiveisiin vastaajia riittää, sillä Ikäheimolla on jo yksitoista lastenlasta. Ehkä joku heistä pääsee vaikuttamaan siihen, miltä joulupukki näyttää joskus vuosikymmenien päästä. Ja joulupukkiin koko perhe uskoo.

”On ihmeellistä, mitä kaikkea sadun ympärille voi rakentaa”, Antero Ikäheimo sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Joulu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  4. 4

   Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

  5. 5

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

  8. 8

   Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  7. 7

   HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää