Valikko
Kotimaa

Linnut laulavat ja paju kukkii – leuto talvisää sekoittaa jo eläintenkin pään

Linnut saattavat pian taas hiljentyä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikosta alkaen sää näyttää talvisemmalta.

Lämmin sääjakso on tuonut väläyksiä keväisistä tunnelmista. Kun Itä- ja Pohjois-Suomessa tehtiin joulun aikaan lumitöitä, aatonaattona Espoossa pelattiin golfia.

Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa taas on nähty pajunkissoja.

Facebookissa Puutarha ja Piha -keskusteluryhmän seinälle ihmiset ovat lähettäneet kuvia joulun ajan vihreistä ja vehreistä maisemista. Esimerkiksi Lahdessa ja Salossa jopa orvokkien kerrotaan innostuneen kukkimaan.


Linnutkin ovat reagoineet leutoon säähän. Ainakin pääkaupunkiseudulla on kuultu muun muassa mustarastaan vaimeaa laulua.

”Ennen joulua mentiin selvästi plussan puolelle, mikä sai muutamat yksilöt kaupunkiseuduilla aloittamaan varovaista laulua. Mustarastaan lisäksi talitiaisia kuului ja varpuset selvästi sirkuttivat tavallista enemmän aamuhämärissä Helsingissä”, sanoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta.

”Vanhankaupungin­lahdella punarintakin, joka on harvalukuinen talvehtija, oli varovasti laulanut. En muista itse kuulleeni, että kukaan olisi sitä aiemmin talvikuukausina kuullut.”

Södersvedin mukaan kyse ei ole kuitenkaan varsinaisesta pesintää edeltävästä kevätlaulusta, vaan varovaisesta laulun tapailusta ja reviirin kuuluttamisesta. Kaupungeissa oleva runsas keinovalon määrä saattaa sekoittaa lintujen rytmiä, ja kun tulee lämmin jakso, viritellään jo lauluakin.

”Se on ihan tavallista. Siitä ei ole mitään haittaa. Kun kylmä jakso alkaa, linnut ovat taas hiljaa”, hän sanoo.

Kylmällä säällä lintujen kaikki energia kuluu ravinnon hankintaan, joten laulaminen ei käy edes mielessä. Myöhemmin talvella, kun päivä alkaa pidentyä, linnut aloittavat varsinaisen kevätlaulunsa, vaikka on vielä pakkastakin.


Linnut saattavat pian taas hiljentyä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikosta alkaen sää näyttää talvisemmalta. Jo nyt lähipäivinä sää kylmenee hetkeksi, mutta lämpötilat nousevat etelässä uudelleen plussan puolelle loppuviikosta.

Ensi viikolla sää kylmenee uudelleen. Alkuviikosta etelärannikon tuntumassa pakkasta voi olla kymmenen astetta ja enemmänkin. Luntakin saattaa vähän sataa.

Puutarhaliiton hortonomi Annikki Oikkosen mukaan yksittäiset kasvit ovat saattaneet reagoida leutoon säähän, mutta merkittäviä kevään merkkejä ei ole hänen korviinsa kantautunut.

”Lämmintä tarvittaisiin pidempi aikaväli, jotta kasvit alkaisivat virittäytyä kevääseen. Nyt on kuitenkin ollut välillä kylmääkin. Yöllä on menty liki nollaa ja yöpakkasillekin. Se ei vastaa kasvukauden lämpötiloja”, Oikkonen sanoo.

Terminen kasvukausi katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli viiden asteen.

Oikkonen tietää krookusten nousseen joskus pintaan syksyllä. Se voi heikentää niiden kukintaa keväällä, mutta Oikkonen ei olisi erityisen huolissaan vaihtelevan sään vaikutuksista.


Lumettomuus voi aiheuttaa myöhemmin kotipuutarhoissa ongelmia, jos sää kylmenee. Ilman suojaavaa lumipeitettä pakkasvaurioita syntyy herkemmin.

Esimerkiksi viime talvena monet puutarhat kärsivät pakkasvaurioita, kun kovat pakkaset tulivat vuodenvaihteessa ennen lunta.

Oikkosen mielestä paljaasta maasta kannattaa nyt ottaa hyöty irti. Jos jyrsijäsuojat ovat yhä laittamatta hedelmäpuiden ympärille, niitä on helppo laittaa nyt lumettomaan aikaan.

Myös havuilla ja talvensuojaturpeella, joka ei ime vettä, voi suojata perennoja ja arkoja puuvartisia kasveja lumen sijaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Linnut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  9. 9

   Soinin jälkeen perussuomalaisiin tulee sukupolvenvaihdos

  10. 10

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää