Valikko
Kotimaa

Linnut laulavat ja paju kukkii – leuto talvisää sekoittaa jo eläintenkin pään

Linnut saattavat pian taas hiljentyä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikosta alkaen sää näyttää talvisemmalta.

Lämmin sääjakso on tuonut väläyksiä keväisistä tunnelmista. Kun Itä- ja Pohjois-Suomessa tehtiin joulun aikaan lumitöitä, aatonaattona Espoossa pelattiin golfia.

Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa taas on nähty pajunkissoja.

Facebookissa Puutarha ja Piha -keskusteluryhmän seinälle ihmiset ovat lähettäneet kuvia joulun ajan vihreistä ja vehreistä maisemista. Esimerkiksi Lahdessa ja Salossa jopa orvokkien kerrotaan innostuneen kukkimaan.


Linnutkin ovat reagoineet leutoon säähän. Ainakin pääkaupunkiseudulla on kuultu muun muassa mustarastaan vaimeaa laulua.

”Ennen joulua mentiin selvästi plussan puolelle, mikä sai muutamat yksilöt kaupunkiseuduilla aloittamaan varovaista laulua. Mustarastaan lisäksi talitiaisia kuului ja varpuset selvästi sirkuttivat tavallista enemmän aamuhämärissä Helsingissä”, sanoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta.

”Vanhankaupungin­lahdella punarintakin, joka on harvalukuinen talvehtija, oli varovasti laulanut. En muista itse kuulleeni, että kukaan olisi sitä aiemmin talvikuukausina kuullut.”

Södersvedin mukaan kyse ei ole kuitenkaan varsinaisesta pesintää edeltävästä kevätlaulusta, vaan varovaisesta laulun tapailusta ja reviirin kuuluttamisesta. Kaupungeissa oleva runsas keinovalon määrä saattaa sekoittaa lintujen rytmiä, ja kun tulee lämmin jakso, viritellään jo lauluakin.

”Se on ihan tavallista. Siitä ei ole mitään haittaa. Kun kylmä jakso alkaa, linnut ovat taas hiljaa”, hän sanoo.

Kylmällä säällä lintujen kaikki energia kuluu ravinnon hankintaan, joten laulaminen ei käy edes mielessä. Myöhemmin talvella, kun päivä alkaa pidentyä, linnut aloittavat varsinaisen kevätlaulunsa, vaikka on vielä pakkastakin.


Linnut saattavat pian taas hiljentyä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikosta alkaen sää näyttää talvisemmalta. Jo nyt lähipäivinä sää kylmenee hetkeksi, mutta lämpötilat nousevat etelässä uudelleen plussan puolelle loppuviikosta.

Ensi viikolla sää kylmenee uudelleen. Alkuviikosta etelärannikon tuntumassa pakkasta voi olla kymmenen astetta ja enemmänkin. Luntakin saattaa vähän sataa.

Puutarhaliiton hortonomi Annikki Oikkosen mukaan yksittäiset kasvit ovat saattaneet reagoida leutoon säähän, mutta merkittäviä kevään merkkejä ei ole hänen korviinsa kantautunut.

”Lämmintä tarvittaisiin pidempi aikaväli, jotta kasvit alkaisivat virittäytyä kevääseen. Nyt on kuitenkin ollut välillä kylmääkin. Yöllä on menty liki nollaa ja yöpakkasillekin. Se ei vastaa kasvukauden lämpötiloja”, Oikkonen sanoo.

Terminen kasvukausi katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli viiden asteen.

Oikkonen tietää krookusten nousseen joskus pintaan syksyllä. Se voi heikentää niiden kukintaa keväällä, mutta Oikkonen ei olisi erityisen huolissaan vaihtelevan sään vaikutuksista.


Lumettomuus voi aiheuttaa myöhemmin kotipuutarhoissa ongelmia, jos sää kylmenee. Ilman suojaavaa lumipeitettä pakkasvaurioita syntyy herkemmin.

Esimerkiksi viime talvena monet puutarhat kärsivät pakkasvaurioita, kun kovat pakkaset tulivat vuodenvaihteessa ennen lunta.

Oikkosen mielestä paljaasta maasta kannattaa nyt ottaa hyöty irti. Jos jyrsijäsuojat ovat yhä laittamatta hedelmäpuiden ympärille, niitä on helppo laittaa nyt lumettomaan aikaan.

Myös havuilla ja talvensuojaturpeella, joka ei ime vettä, voi suojata perennoja ja arkoja puuvartisia kasveja lumen sijaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Linnut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  2. 2

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  3. 3

   Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

  4. 4

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  5. 5

   USA:n ulkopolitiikalle ei löydy johtajaa – ulkoministeri Tillersonia kutsutaan nimellä ”Yksin kotona”

  6. 6

   Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

  7. 7

   Kehysriihen lopputulos vaikuttaa monen etuuksiin – Nämä ovat hallituksen tärkeimmät päätökset

  8. 8

   Uuden asunnon arvo voi nousta käytettyä hitaammin – näin vältät sudenkuopat vastavalmistunutta asuntoa harkitessasi

  9. 9

   Suomen ongelmat jatkuvat välipäätösten jälkeenkin – suuria työpoliittisia päätöksiä Sipilän hallitus ei uskaltanut tehdä

  10. 10

   Särkänniemi avaa Suomen nopeimman ja korkeimman vuoristoradan – hinta kahdeksan miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

  3. 3

   Munkkiniemessä ei jaettu postia liki kahteen viikkoon, mutta Posti väitti kaiken olevan kunnossa – Nyt ääni muuttui kellossa: ”Nöyrimmät pahoittelut asiakkaille”

  4. 4

   Kätilöopisto on sairastuttanut kymmeniä ihmisiä, kertovat kätilöt – migreenikohtauksia, ihottumaa, astmaa, jatkuva elohiiri raajoissa

  5. 5

   Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

  6. 6

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  7. 7

   Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

  8. 8

   Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

  9. 9

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  10. 10

   Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  2. 2

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  6. 6

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää