Valikko
Kotimaa

Linnut laulavat ja paju kukkii – leuto talvisää sekoittaa jo eläintenkin pään

Linnut saattavat pian taas hiljentyä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikosta alkaen sää näyttää talvisemmalta.

Lämmin sääjakso on tuonut väläyksiä keväisistä tunnelmista. Kun Itä- ja Pohjois-Suomessa tehtiin joulun aikaan lumitöitä, aatonaattona Espoossa pelattiin golfia.

Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa taas on nähty pajunkissoja.

Facebookissa Puutarha ja Piha -keskusteluryhmän seinälle ihmiset ovat lähettäneet kuvia joulun ajan vihreistä ja vehreistä maisemista. Esimerkiksi Lahdessa ja Salossa jopa orvokkien kerrotaan innostuneen kukkimaan.


Linnutkin ovat reagoineet leutoon säähän. Ainakin pääkaupunkiseudulla on kuultu muun muassa mustarastaan vaimeaa laulua.

”Ennen joulua mentiin selvästi plussan puolelle, mikä sai muutamat yksilöt kaupunkiseuduilla aloittamaan varovaista laulua. Mustarastaan lisäksi talitiaisia kuului ja varpuset selvästi sirkuttivat tavallista enemmän aamuhämärissä Helsingissä”, sanoo tiedottaja Jan Södersved BirdLife Suomesta.

”Vanhankaupungin­lahdella punarintakin, joka on harvalukuinen talvehtija, oli varovasti laulanut. En muista itse kuulleeni, että kukaan olisi sitä aiemmin talvikuukausina kuullut.”

Södersvedin mukaan kyse ei ole kuitenkaan varsinaisesta pesintää edeltävästä kevätlaulusta, vaan varovaisesta laulun tapailusta ja reviirin kuuluttamisesta. Kaupungeissa oleva runsas keinovalon määrä saattaa sekoittaa lintujen rytmiä, ja kun tulee lämmin jakso, viritellään jo lauluakin.

”Se on ihan tavallista. Siitä ei ole mitään haittaa. Kun kylmä jakso alkaa, linnut ovat taas hiljaa”, hän sanoo.

Kylmällä säällä lintujen kaikki energia kuluu ravinnon hankintaan, joten laulaminen ei käy edes mielessä. Myöhemmin talvella, kun päivä alkaa pidentyä, linnut aloittavat varsinaisen kevätlaulunsa, vaikka on vielä pakkastakin.


Linnut saattavat pian taas hiljentyä, sillä Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikosta alkaen sää näyttää talvisemmalta. Jo nyt lähipäivinä sää kylmenee hetkeksi, mutta lämpötilat nousevat etelässä uudelleen plussan puolelle loppuviikosta.

Ensi viikolla sää kylmenee uudelleen. Alkuviikosta etelärannikon tuntumassa pakkasta voi olla kymmenen astetta ja enemmänkin. Luntakin saattaa vähän sataa.

Puutarhaliiton hortonomi Annikki Oikkosen mukaan yksittäiset kasvit ovat saattaneet reagoida leutoon säähän, mutta merkittäviä kevään merkkejä ei ole hänen korviinsa kantautunut.

”Lämmintä tarvittaisiin pidempi aikaväli, jotta kasvit alkaisivat virittäytyä kevääseen. Nyt on kuitenkin ollut välillä kylmääkin. Yöllä on menty liki nollaa ja yöpakkasillekin. Se ei vastaa kasvukauden lämpötiloja”, Oikkonen sanoo.

Terminen kasvukausi katsotaan alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli viiden asteen.

Oikkonen tietää krookusten nousseen joskus pintaan syksyllä. Se voi heikentää niiden kukintaa keväällä, mutta Oikkonen ei olisi erityisen huolissaan vaihtelevan sään vaikutuksista.


Lumettomuus voi aiheuttaa myöhemmin kotipuutarhoissa ongelmia, jos sää kylmenee. Ilman suojaavaa lumipeitettä pakkasvaurioita syntyy herkemmin.

Esimerkiksi viime talvena monet puutarhat kärsivät pakkasvaurioita, kun kovat pakkaset tulivat vuodenvaihteessa ennen lunta.

Oikkosen mielestä paljaasta maasta kannattaa nyt ottaa hyöty irti. Jos jyrsijäsuojat ovat yhä laittamatta hedelmäpuiden ympärille, niitä on helppo laittaa nyt lumettomaan aikaan.

Myös havuilla ja talvensuojaturpeella, joka ei ime vettä, voi suojata perennoja ja arkoja puuvartisia kasveja lumen sijaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Linnut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  5. 5

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Irakin joukot vapauttivat satoja siviileitä Mosulissa – Isisin joukot ovat entistä ahtaammalla

  8. 8

   Elimistö polttaa rasvaa solujen tarpeeseen – ravinnon ylimääräinen energia jää elimistöön ja muuttuu rasvaksi

  9. 9

   Arabiemiraattien kuninkaallisia tuomittiin ihmiskaupasta – palvelijat nukkuivat prinsessojen ovien takana patjoilla

  10. 10

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää