Valikko
Kotimaa

Jari Aarnio sai 10 vuotta lisää – Helsingin käräjäoikeus: Aarnio oli huumekauppaa johtanut Pasilan mies

Oikeus määräsi Aarnion heti vangittavaksi. Käräjäoikeuden mukaan Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi virka-asemaansa tehdessään rikoksia.

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on tuomittu maksimirangaistukseen törkeistä huumerikoksista. Hän sai kymmenen vuotta vankeutta aiemmin saamansa kolmen vuodeksi lisäksi. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Aarnio oli huumekauppaa johtanut Pasilan mies, jonka johdolla tuotiin Suomeen lähes tuhat kiloa hasista.

Oikeus määräsi Aarnion heti vangittavaksi.

Aarnio tuomittiin myös lukuisista muista rikoksista. Rikoksia peitelläkseen hän oli muun muassa yrittänyt lavastaa syytöntä miestä Pasilan mieheksi.

”Ennen kiinnijäämistään Aarnion on vuosina 2012–2013 näytetty monin eri tavoin sotkeneen hasistynnyreiden maahantuonnin tutkintaa, sekä muillakin tavoilla pyrkineen estämään oman ja muiden hasistynnyreihin osallisten henkilöiden paljastumisen. Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on käyttänyt häikäilemättömästi väärin virka-asemaansa Helsingin huumepoliisissa ja näin syyllistynyt virassaan lukuisiin törkeisiin ja lievempiin virkarikoksiin”, oikeus totesi tiedotteessaan.

Aarnio kiisti koko oikeudenkäynnin ajan jyrkästi kaikki syytteet. Hänen mukaansa kaikki hänen tekonsa ovat liittyneet laillisiin virkatoimiin ja Helsingin huumepoliisin tietolähdetoimintaan.

”Käräjäoikeus ei uskonut Aarnion selityksiä vaihtoehtoisesta tapahtumien kulusta. Syytteen tueksi esitetty näyttö on käräjäoikeuden arvion mukaan hyvin selvä, eikä asiassa ole jäänyt epäilyä siitä, että puhelimien käyttäjä eli niin sanottu Pasilan mies on ollut Aarnio”, oikeus sanoi.

Oikeuden mukaan Aarnio oli keskeinen henkilö kaikkien kuuden hasistynnyrin maahantuonnista. Tynnyrit tuotiin Suomeen viidellä eri kerralla maaliskuun 2011 ja tammikuun 2012 välisenä aikana. Aarnio tuomittiin siten viidestä törkeästä huumerikoksesta.

Aarnio tuomittiin myös lukuisista muista rikoksista. Hän muun muassa yritti lavastaa syytöntä miestä Pasilan mieheksi. Operaatiossa käytettiin perusteettomia pakkokeinoja, ja oikeuden mukaan tutkinta oli muutenkin tarkoitushakuinen.

Lavastukseen osallistui Aarnion alainen Mikael Runeberg. Hänet tuomittiin kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

”Aarnion ja Runebergin rikokset ovat poikkeuksellisen törkeitä virkarikoksia. Ne on tehty suunnitelmallisesti ja rikoksissa on käytetty tietoisesti väärin poliisin pakkokeinoja, joiden kohteeksi uhri on valikoitunut ilman laillista perustetta”, oikeus arvioi.

Aarnio sai tuomion yhteensä 22 rikoksesta. Häntä syytettiin 26 rikoksesta, joten neljä syytettä hylättiin. Hylätyistä syytteistä kaksi liittyi tutkinnan käynnistäneeseen helsinkiläisprostituoituun Saaraan.

Aarnio sai tuomion siitä, että hän oli harrastanut seksiä virka-ajalla Saaran kanssa, mutta oikeuden mukaan ei ollut näyttöä siitä, että hän olisi kavaltanut naisen rahoja. Oikeus hylkäsi myös syytteen siitä, että Aarnio olisi jättänyt tutkimatta Saaran antaman vinkin huumerikoksesta.

Rangaistusta mitatessaan oikeus otti huomioon, että Aarnion toiminta on ollut suunnitelmallista ja pitkäkestoista.

”Aarnio on häikäilemättömällä tavalla käyttänyt hyväkseen asemaansa poliisina peittääkseen rikoksensa. Aarnion menettely on ollut omiaan heikentämään luottamusta poliisin toiminnan lainmukaisuuteen. Käräjäoikeus pitää Aarnion syyksiluettuja rikoksia poikkeuksellisen vakavina ja vahingollisina”, oikeus totesi.

Tämän vuoksi Aarniolle oli määrättävä maksimirangaistus, 13 vuotta vankeutta. Siitä kuitenkin vähennettiin hänen aiempi tuomionsa Helsingin hovioikeudessa.

Aarnio tuomittiin syyskuun lopussa hovioikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio tuli seurantalaiteyhtiö Trevociin liittyneistä rikoksista eli törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta.

Aarnio määrättiin menettämään valtiolle rikoksesta saamansa hyöty, yhteensä 1,3 miljoona euroa. Lisäksi hän menettää Porvoon-kiinteistönsä.

Aarnion huumevyyhtiä käsiteltiin käräjäoikeudessa 96 päivänä. Kirjallisia todisteita oli noin 3 300. Asianosaisia, muita kuultavia ja todistajia oli yhteensä 155.

Fakta

Täysin poikkeuksellinen tutkinta


 Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota alettiin epäillä virkarikoksista keväällä 2013. Tutkinta sai alkunsa, kun prostituoituna toiminut helsinkiläisnainen kertoi sisäministeriölle tietojaan Aarniosta.

 Epäilyt laajenivat nopeasti koskemaan Aarnion yhteyttä seurantalaiteyhtiö Trevociin. Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion Trevoc-jutussa syyskuussa kolmen vuoden vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta.

 Tutkinnan edetessä Aarniota alettiin epäillä myös törkeistä huumausainerikoksista ja lukuisista virkarikoksista. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa huumejutussa torstaina. Kaikkiaan Aarnio on huumehaarassa syytteessä 26:sta eri rikoksesta.

 Aarnion lisäksi jutussa on useita muita syytettyjä. Yksi heistä on United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen, jota syytetään myös huumausainerikoksista. Erilaisista virkarikoksista syytetään neljää Aarnion entistä alaista.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Sauli Niinistö hakee toista kautta presidenttinä – taustalle tulossa valitsijayhdistys

  3. 3

   Niinistö lähtee presidentinvaaleihin ylivoimaisena suosikkina – kahdeksan syytä, joiden takia häntä on vaikea voittaa

  4. 4

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  5. 5

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  6. 6

   Viemäri petti: oja tahriintui kymmenien metrien matkalta ulosteista ja käytetyistä vessapapereista Espoossa – ”Haju on kamala”

  7. 7

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  8. 8

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  9. 9

   Helsinki ei kertonut Munkkiniemen jätevesivuodosta, koska oli helatorstain aatto kello 15.30 – ”Ihmiset olivat jo lähdössä töistä pois”

  10. 10

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  3. 3

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  4. 4

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  5. 5

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  8. 8

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  9. 9

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää