Kotimaa

Yksi Aarnion alainen tuomittiin pitkään ehdottomaan vankeusrangaistukseen – muut vapautuivat syytteistä

Syytteessä oli myös neljä Aarnion entistä alaista ja Jokelan vankilan entinen apulaisjohtaja.

Jari Aarnion huumevyyhdin oikeudenkäynnissä oli syytteessä myös neljä Aarnion entistä alaista. Heitä syytettiin erilaisista virkarikoksista.

Raskaimmat syytteet kohdistuivat huumepoliisissa tiedustelu- ja analyysitehtävissä työskennelleeseen rikosylikonstaapeliin Thorolf Mikael Runebergiin.

Käräjäoikeus tuomitsi Runebergin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Hänet määrättiin myös viralta pantavaksi.

Runeberg tuomittiin neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä muusta lievemmästä virkarikoksesta. Ainoastaan yksi syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta hylättiin.

Syyttäjät vaativat miehelle vähintään kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Runeberg tuomittiin muun muassa lavastushankkeesta, jossa Aarnio yritti käräjäoikeuden mukaan lavastaa syyttömän miehen huumekauppoja pyörittäneeksi Pasilan mieheksi. Tuomion mukaan Runeberg tiesi, että mieheen kohdistetut toimet olivat perusteettomia.

Siitä ei kuitenkaan ollut näyttöä, että Runeberg olisi tiennyt, että Aarnio pyrki kytkemään miehen hasistynnyrijuttuun. Runeberg ja Aarnio määrättiin maksamaan miehelle yhteisvastuullisesti 8 000 euron kärsimyskorvaus.

Runeberg sai tuomion myös siitä, että hän oli hakenut Aarnion kanssa perusteettomia pakkokeinoja käräjäoikeudelta niin kutsutun anonymisaattorin testaamiseksi. Laitteen tarkoituksena oli sotkea krp:n tutkiman hasistynnyrijutun teletietoihin perustunutta näyttöä.

”Runeberg on tiennyt, että anonymisaattorin testaamisella on pyritty tynnyrijutussa saatujen teletietojen luotettavuuden horjuttamiseen ja tätä kautta myös krp:n tutkinnan haittaamiseen, koska Aarnio on nimenomaisesti ollut asettamassa näiden tietojen luotettavuutta epäilyksen alaiseksi”, tuomiossa todetaan.

Tuomion mukaan Runebergin motiivi oli se, että hän tiesi Aarniolla olevan syviä kaunoja krp:tä kohtaan. Lisäksi hänellä itsellään oli kaunaa krp:tä kohtaan, koska oli joutunut lähtemään sieltä vastentahtoisesti, käräjäoikeus toteaa.

Syytteessä oli myös huumepoliisissa työskennellyt rikoskomisario. Käräjäoikeus vapautti miehen kaikista syytteistä.

Tutkinnanjohtajana toiminutta miestä syytettiin kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mies oli syytteiden mukaan muun muassa päättänyt lavastuksen uhrin kiinniotosta ja kotietsinnöistä. Osa syytteistä liittyi perusteettomien telepakkokeinojen hakemiseen tuomioistuimelta.

Käräjäoikeuden mukaan mies ei ollut tiennyt telepakkokeinojen olleen perusteettomia, eikä hän ollut tiennyt perusteettomasta tutkinnasta. Mies ei ollut tahallaan myöskään antanut krp:lle vääriä tietoja, vaan hän oli ollut Aarniolta ja Runebergilta saamiensa tietojen varassa.

Perusteettomien telepakkokeinojen hakeminen oli perustunut tietolähdetietoon, jonka rikoskomisario oli saanut Runebergilta.

Tuomion mukaan rikoskomisario oli toiminut huumepoliisin normaalien käytäntöjen mukaan, ja nämä käytännöt olivat olleet myös Helsingin poliisilaitoksen (HPL) johdon tiedossa.

”HPL:n johto on hyväksynyt sen, että yhteyttä tietolähteeseen on pitänyt vain yksi henkilö, jonka kertomukseen tietolähteeltä saadun tiedon sisällöstä on luotettu. HPL:ssa ei nimenomaisesti ole haluttu ottaa käyttöön menettelyä, jossa tietolähdettä olisi tavannut kaksi poliisia ja heillä olisi vielä ollut valvoja ja tietolähteen tapaamisesta olisi tehty raportti.”

Tuomion mukaan Helsingin poliisissa lupavaatimuksien tekeminen on ollut luotettavaan tietolähdetietoon vedottaessa pelkästään virkamiestä kohtaan tunnetun luottamuksen varassa, oli luottamukselle sitten ollut aihetta tai ei.

Käräjäoikeus katsoi myös, ettei rikoskomisariolla ollut mitään tietoa siitä, että syyttömään mieheen kohdistettiin perusteettomia tutkintatoimia. Tuomion mukaan hänellä ei ollut syytä kyseenalaistaa Aarniolta ja Runebergilta saamiaan tietoja.

Syytteessä oli myös kolmas Aarnion entinen alainen. Tutkintapuolella työskennellyt rikosylikonstaapeli vapautui kokonaan syytteistä.

Miestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjien mukaan hän oli ollut muun muassa mukana hakemassa perusteettomia telepakkokeinoja.

Tuomion mukaan ei ole näyttöä siitä, että mies olisi tiennyt laitteiden testaamisesta tai perusteettomista telepakkokeinoista.

Myös Helsingin poliisissa edelleen työskentelevä rikostarkastaja Petri Rainiala vapautui syytteestä.

Rainialaa syytettiin virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteen mukaan Rainiala oli tiennyt, että Aarnio oli vuotanut salassa pidettäviä tietoja, muttei ollut puuttunut asiaan.

Syytettyjen penkillä oli lisäksi Aarnion ystävä, Jokelan vankilan entinen apulaisjohtaja Jarmo Salminen.

Salminen tuomittiin 75 päiväsakon rangaistukseen, josta tulee maksettavaa noin 3 500 euroa.

Salminen tuomittiin viidestä virkasalaisuuden rikkomisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän oli antanut Aarniolle tietoja hasistynnyrijutun vangeista.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

Fakta

Täysin poikkeuksellinen tutkinta


 Helsingin huumepoliisin päällikköä Jari Aarniota alettiin epäillä virkarikoksista keväällä 2013. Tutkinta sai alkunsa, kun prostituoituna toiminut helsinkiläisnainen kertoi sisäministeriölle tietojaan Aarniosta.

 Epäilyt laajenivat nopeasti koskemaan Aarnion yhteyttä seurantalaiteyhtiö Trevociin. Helsingin hovioikeus tuomitsi Aarnion Trevoc-jutussa syyskuussa kolmen vuoden vankeuteen. Tuomio tuli muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä petoksesta.

 Tutkinnan edetessä Aarniota alettiin epäillä myös törkeistä huumausainerikoksista ja lukuisista virkarikoksista. Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa huumejutussa torstaina. Kaikkiaan Aarnio on huumehaarassa syytteessä 26:sta eri rikoksesta.

 Aarnion lisäksi jutussa on useita muita syytettyjä. Yksi heistä on United Brotherhood -jengin entinen johtohahmo Keijo Vilhunen, jota syytetään myös huumausainerikoksista. Erilaisista virkarikoksista syytetään neljää Aarnion entistä alaista.

 Aarnio ja kaikki muutkin syytetyt ovat kiistäneet syytteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  9. 9

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  10. 10

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää