Kotimaa

Oikeus otti huomioon Malmin naisen kuulustelut – tutkijan antama skootteri ei vienyt kertomukselta pohjaa

Oikeuden mukaan sen tehtävä oli arvioida naisen kertomuksen luotettavuutta, ei krp:n tutkijan mahdollista virkarikosta.

Malmin naisen eli Mari Romanon antamat esitutkintakertomukset otettiin huomioon oikeuden päätöksessä. Puolustusasianajajat kyseenalaistivat naisen kertomuksen sen jälkeen, kun Malmin nainen kertoi saaneensa krp:n tutkijalta skootterin ja muita etuisuuksia.

Oikeudessa Romano perui Jari Aarnion kannalta raskauttavat kertomuksensa.

Oikeuden mukaan sen tehtävä ei ole arvioida krp:n tutkijan menettelyn lainmukaisuutta, vaan Romanon kertomuksen luotettavuutta.

Arvion tutkijan toiminnasta on tehnyt Kymenlaakson käräjäoikeus. Tutkija sai sakot virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeus huomautti, että tutkija alkoi antaa rahaa ja muita etuuksia vasta, kun Romano oli vapautunut tutkintavankeudesta. Ennen sitä nainen oli ehtinyt kertoa keskeiset seikat siitä, että Aarnio oli antanut hänelle tehtävän hankkia hasiskontakteja Hollannista.

Oikeudessa Romano antoi useita selityksiä kertomustensa peruuttamiselle. Hän ei kuitenkaan missään vaiheessa sanonut, että peruminen johtuisi rahan ja etuisuuksien saamisesta, oikeus huomautti.

Käräjäoikeuden mukaan Romanon ja tutkijan välisestä viestittelystä näkyy heidän läheinen suhteensa. Mistään ei kuitenkaan voi päätellä, että Romanon saama tuki olisi vaikuttanut hänen kertomuksiinsa, oikeus totesi.

”Käräjäoikeus katsoo, että Kymenlaakson käräjäoikeuden toteama [tutkijan] esteellisyys ei ole ilmennyt siten, että hän olemalla Romanon kuulustelija loukkaisi Romanon oikeuksia ja olisi tälle vahingoksi.”

Käräjäoikeuden mukaan ei siis ole viitteitä siitä, että Romanon saamat etuisuudet tutkijalta heikentäisivät hänen kertomuksensa luotettavuutta.

Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että naisella oli avustaja kaikissa muissa kuulusteluissa paitsi ensimmäisessä. Silloinkin hän oli ennen kuulustelua keskustellut avustajansa kanssa. Nainen oli suostunut kuulusteluun ilman avustajaa.

Poliisikuulustelut eivät myöskään olleet naiselle uusi tilanne, joten hän on tiennyt, mikä vaikutus kertomuksella on myöhemmässä oikeudenkäynnissä, oikeus huomautti. Naiselle selvitettiin hänen oikeutensa ennen jokaista kuulustelua.

Oikeus ei pitänyt uskottavana, että tutkija olisi naisen väittämin tavoin kirjoitellut omiaan kuulustelukertomukseen.

”Romanon esitutkintakertomus on tarkka ja yksityiskohtainen. Hänen kertomiaan asioita olisi ollut haasteellista keksiä ilman niiden totuuspohjaa. Tutkinta on edennyt osin Romanon kertomusten perusteella ja Romanon kertomista seikoista on löytynyt tutkinnassa muita todisteita, jotka ovat tukeneet kertomuksen luotettavuutta”, oikeus arvioi.

Oikeus myös arvioi, että viestien perusteella suhde on jatkunut läheisenä pitkään. Näin tuskin olisi ollut, jos tutkija olisi kirjannut kuulusteluihin omiaan, jättänyt tekemättä Romanon pyytämiä korjauksia tai menetellyt muulla tavalla epäluotettavasti.

Käräjäoikeus otti myös muutenkin kantaa Aarnion puolustuksen väitteisiin krp:n tekemän esitutkinnan puolueellisuudesta. Aarnion mielestä krp ei olisi lainkaan saanut osallistua tutkintaan, koska krp:ssä suhtauduttiin vihamielisesti Helsingin huumepoliisiin.

Oikeus ei havainnut tutkinnassa puolueellisuutta tai mitään sellaista, joka tekisi tutkinnan tulokset epäluotettaviksi.

”Asiassa ei ole tullut esiin perusteita sille, miksi krp ei olisi voinut tutkia huumausainerikosta, jossa Aarnio on ollut epäiltynä.”

Myöskään kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto ei oikeuden mukaan ollut esteellinen toimimaan tutkinnanjohtajana, vaikka hän oli syyttäjänä huumepoliisien ensimmäisessä, vuonna 2007 alkaneessa virkarikosvyyhdissä.

”Tässä tutkinnassa on selvitetty ensisijaisesti huumausainerikosta ja toissijainen seikka on ollut se, että yksi mahdollisista tekijöistä on toiminut poliisina. Käräjäoikeuden arvion mukaan Haaviston aikaisemmalla virkatehtävän hoitamisella ei ole ollut vaikutusta tutkintaan, eikä merkitystä sen lopputuloksen kannalta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jari Aarnion oikeudenkäynti
 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  5. 5

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  7. 7

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  8. 8

   Suomalainen sauna riemastuttaa ”vuoden parhaan komedian” ohjaajaa – ”Amerikkalaisille tavallinen alaston ihminen on loukkaavampi kuin joukko­ammuskelu”

  9. 9

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  10. 10

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää